10 redenen waarom je
nu naar Albanië wilt!

Albanië is een geweldig land. Ik ben fan!

Ondertussen ben ik al twee keer in Albanië geweest, een land wat je nog niet heel vaak voorbij hoort komen als vakantieland. In 2018 reisde ik 10 dagen met een huurauto door het land en in 2021 ging ik terug om nog meer van Albanië te ontdekken. Ik verwacht dat Albanië binnen een aantal jaren een steeds populairdere vakantie bestemming zal worden. Ik geef je 10 redenen waarom je nu naar Albanië wilt.

Berat Albanië
Wandelen in Albanië

1. Albanië is een prachtig land!

Albanië is een nog vrij onbekend en onontdekt land, toen ik voor het eerst naar Albanië ging werd mij meerdere malen gevraagd: “waarom Albanië?” “Wat is daar dan te doen?”. Precies om die reden wilde ik graag naar Albanië, een onontdekte parel vol met verborgen schatten! Er is eigenlijk niets dat ik niet leuk vind aan Albanië en wat hier de reden van is, dat lees je in de volgende 9 regels! 

Wegen in Albanië

2. Reizen door Albanië is avontuurlijk

Doordat het land nog niet ingericht is op toerisme, maakt het dat reizen door Albanië avontuurlijk is. Zo kom je regelmatig gaten in de weg tegen, lijken de verkeersregels niet van toepassing te zijn en zijn er nog veel onverharde wegen te vinden. De lokale bevolking spreekt vaak weinig tot geen Engels, dus dat wordt handen- en voetenwerk. 

Wandelen in Albanië
Wegen in Albanië

3. Het land kent nog geen massatoerisme

Zoals ik hiervoor al eerder benoemde, kent dit land echt nog geen massatoerisme. Het is zeker in ontwikkeling, dat verschil heb ik ook zeker al duidelijk gemerkt tijdens mijn reis in 2021 ten opzichte van 2018. Een groot voordeel van geen massatoerisme is dat je echt nog de authentieke ervaring in een land beleeft. Mijn verwachting is dat de ontwikkeling van het toerisme in dit land zomaar snel kan gaan en dat steeds meer mensen hun weg zullen weten te vinden richting Albanië. Dat is precies de reden waarom je nu naar Albanië wilt en hier niet te lang mee wilt wachten.

Kasteel in Albanië
Hidden gem in Albanië

4. De lokale bevolking is behulpzaam en vriendelijk

De locals in Albanië zijn enorm gastvrij en behulpzaam. Tijdens mijn eerste reis door Albanië kwam ik vast te zitten met mijn huurauto op de parkeerplaats van een restaurant. In no-time renden de obers mijn kant op en wenkten zij hun collega’s. Eentje sprong achter het stuur en de rest begon te duwen. Onder de modder en met duizend bedankjes liet ik ze achter. Al wilden ze geen enkele vorm van dankjewel accepteren. Ook al spreekt men niet altijd (goed) Engels, ze willen je graag helpen! Tip: vraag ook zeker een local om tips, bijvoorbeeld waar zij aanraden om te eten of wat je echt gezien moet hebben. 

Lokale bevolking Albanië
Lokale bevolking Albanië

5. Er zijn veel 'hidden gems' te vinden

Nog zo’n voordeel van een land dat nog niet in elke reisbrochure staat, is dat er nog heel veel mooie verborgen plekjes te vinden zijn! Sla eens een zijweggetje in en kijk waar je uitkomt of rij gewoon een richting op zonder Google maps en zie wat er gebeurt. Sommige wegen zijn lastig te rijden en vereisen wel wat rijervaring, maar laat je vooral niet afschrikken door een onverharde weg. Zo hobbelde ik soms met de huurauto over een weg waar ik enorm mijn twijfels over had, omdat ik bang was schade te rijden aan de huurauto en vervolgens werd ik dan ingehaald door een Fiat Panda die met gemak de weg over scheurde. 

Natuur in Albanië

6. Albanië is een wandel walhalla

Albanië is echt een wandel walhalla voor wandelliefhebbers, in het Noorden van Albanië vind je namelijk de Albanese Alpen en de natuur is hier ongekend mooi. Twee van mijn favoriete hikes zijn de trail van Valbone naar Theth en de Maja de Vajushes trail. De landschappen die ik hier zag, had ik nog nooit eerder gezien. Indrukwekkend! 

Wandelen in Albanië

7. De stranden zijn ongekend mooi!

Albanië is echt een wandel walhalla voor wandelliefhebbers, in het Noorden van Albanië vind je namelijk de Albanese Alpen en de natuur is hier ongekend mooi. Twee van mijn favoriete hikes zijn de trail van Valbone naar Theth en de Maja de Vajushes trail. De landschappen die ik hier zag, had ik nog nooit eerder gezien. Indrukwekkend! 

Stranden in Albanië
Stranden in Albanië

8. De lokale keuken is heerlijk

De keuken is een mix tussen de Turkse, Griekse en Italiaanse keuken. Je vind er veel soorten deeghapjes, ze werken graag met yoghurt als basis en op bijna elke menukaart vind je wel een Griekse Salade. De Albanezen eten graag vlees, vooral lamsvlees maar ook veel rund. Zo wordt er gehakt gebruikt voor Musaka, Kofte en gevulde aubergines. Vegetarische opties zijn er meestal wel, maar de keuze is dan iets beperkter. Aan de kust kan je heerlijke visgerechten eten. 

Lokale gerechten Albanië

9. De dorpjes en steden zijn authentiek

In Albanië ga je echt even terug in de tijd wanneer je door de dorpjes en stadjes rijd. Een aantal van mijn favorieten zijn Berat, Gjirokaster, Theth en Korçe. In veel steden vind je de Ottomaanse stijl terug en je vindt er ook veel kastelen. Trek wel goede schoenen aan, want zowel Berat als Gjirokaster zijn op een berg/heuvel gebouwd, waardoor de straten stijl omhoog en naar beneden gaan. Kan ook heel spannend zijn om met de auto doorheen te moeten rijden, maar je kan de gastheer van je accommodatie altijd even vragen om je te helpen!

Berat Albanië

10. Albanië is enorm divers.

Waarschijnlijk heb je ondertussen al een beetje een idee dat er een hoop te zien en te doen is in Albanië. Het land is dan ook echt heel divers. In het Noorden wandel je door de Albanese Alpen, kun je gave trails lopen door indrukwekkende landschappen. Wat dacht je van de Grand Canyon van Albanië of baden in natuurlijke warmwaterbronnen. Bezoek authentieke Albanese steden en dorpen en ervaar de Albanese cultuur. Verblijf een paar dagen in de hoofdstad en leer meer over het communisme en de ontwikkelingen die het land heeft doorgemaakt de afgelopen 30 jaar. Geniet van de prachtige stranden voor de ultieme zon- zee, strandvakantie en maak culturele uitstapjes naar belangrijke historische sites. Dit land heeft echt voor ieder wat wils! Mijn advies is om vooral niet te lang te wachten om dit prachtige land te bezoeken.

Wandelen in Albanië
Hidden gem in Albanië

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Wordt Albanië jouw volgende bestemming?

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog om ook naar Albanië te reizen? Ik zeg, zeker doen! Albanië is een mooi en veilig land, vriendelijke bevolking, lekker eten en prachtige natuur. Ook voor een strandvakantie is Albanië de ideale bestemming. Om jouw reis naar Albanië nog leuker en makkelijker te maken, heb ik een reisgids geschreven over Albanië. In reisgids Albanië staan twee compleet uitgestippelde routes, met reistips, de leukste activiteiten, handige informatie en de mooiste bestemmingen. Op deze pagina vind je al mijn reisgidsen! Inclusief de gratis Lissabon Food & Drinks guide.

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *