10 x Tips: Reizen met een reismaatje

Succesvol reizen met een reismaatje doe je zo!

Reizen met iemand, of het nou een bekende is of een (nóg) onbekende, brengt altijd uitdagingen met zich mee. Iedereen heeft namelijk zijn eigen mening, behoeftes, normen en waarden. Wanneer je dit niet goed afstemt met elkaar, dan kan dit nog weleens verkeerd aflopen. Hoe doe je dit nou met iemand ie je nóg helemaal niet kent? Wanneer je met een onbekend reismaatje gaat reizen, is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Ik heb 10 tips voor je op een rijtje gezet, dan kan het eigenlijk niet meer misgaan!

Reismaatje

1. Spreek je verwachtingen uit

Stem van te voren met elkaar af wat je verwachtingen zijn van de reis, maar ook van elkaar. Wil jij bijvoorbeeld alles samen doen of wil je juist ook momentjes voor jezelf. Dit soort dingen zijn goed om te aan te geven, er zijn namelijk altijd verwachtingen. Wanneer je verwachtingen op een hele andere lijn liggen dan die van de ander, dan kan dit voor wrijving of teleurstellingen zorgen. Spreek je verwachtingen dus voor je samen gaat reizen.

2. Stem met elkaar af wat voor type reiziger je bent

Waarschijnlijk heb je al een omschrijving in je oproepje gedaan, maar toch is het goed om dit nog even met elkaar te bespreken. Probeer bijvoorbeeld eens je ideale reisdag of week voor je te zien en beschrijf deze aan elkaar. Ligt het een beetje op 1 lijn? Of lig jij het liefste de hele week op het strand en wil jouw reismaatje de ene avontuurlijke activiteit na de ander doen? Als deze wensen te ver uit elkaar liggen, kun je misschien beter op zoek gaan naar een ander reismaatje.

3. Maak afspraken met elkaar

Jullie hebben je verwachtingen en reiswensen nu met elkaar besproken, het is goed om dan ook afspraken te maken. Afspraken over waar je wel of geen consessies in wilt doen, afspraken over hoe jullie het aanpakken wanneer je toch solo verder wilt reizen en afspraken over wat jullie doen als er iets met de ander gebeurd (zoals ziek worden of een been breken).

Wit notitieblokje omringt door een schaar, gouden draad en groene takjes

4. Bespreek wat je belangrijk vindt

Jullie kennen elkaar nog niet (goed), dus je weet ook niet van elkaar wat de ander belangrijk vindt. Het is goed om te kijken naar jouw normen en waarden en uit te spreken welke kenwaarden voor jou belangrijk zijn. Is het voor jou waardevol dat een ander altijd eerlijk is of vind je het belangrijk dat de ander niet oordeelt. Deze waarden zeggen veel over jullie als persoon en door dit naar elkaar uit te spreken, zal het ook makkelijk zijn om bewust om te gaan met de waarden van de ander.

5. Hou het vrijblijvend

Reizen met een reismaatje is echt heel anders dan op reis gaan met je beste vriend of vriendin. Er gaat namelijk niet een jarenlange vriendschap aan vooraf, sterker nog.. jullie leren elkaar pas net kennen. Hou er dan ook rekening mee dat het kan voorkomen dat jullie na een tijdje of misschien zelfs al in het begin toch besluiten om los van elkaar te gaan reizen. Hou het dus vrijblijvend!

6. Hou je verwachtingen laag

Probeer niet te hoge verwachtingen te hebben van de ander. Een reismaatje kan een heel ander type zijn dan jij of hele andere wensen hebben. Als jouw verwachtingen hoog liggen of je het gevoel hebt dat hier een jarenlange vriendschap uit voort moet komen, dan kan je misschien teleurgesteld raken wanneer dit niet gebeurd. 

7. Laat de ander altijd in zijn/haar waarde

Met wie je ook reist en wie je ook ontmoet, deze regel gaat altijd op. Laat een ander altijd in zijn/haar waarde. Natuurlijk mag je irritaties hebben en natuurlijk hoef je niet alle eigenschappen van je nieuwe reismaatje leuk te vinden. Zolang je de ander maar met respect blijft behandelen en omgaat met de ander zoals je zelf graag behandeld zou willen worden.

8. Blijf openstaan voor het ontmoeten van anderen

Yes! Je hebt een reismaatje gevonden, de kans is groot dat jullie je al snel aan elkaar vastklampen. Zeker als er een klik is en jullie het goed met elkaar kunnen vinden. Vergeet niet om ook open te blijven staan voor anderen, want nieuwe mensen ontmoeten op reis is zo openzettend leuk en heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Nodig jezelf eens uit bij een groepje of neem een individu mee op sleeptouw, er kunnen zomaar mooie vriendschappen ontstaan.

9. Spreek ergernissen direct uit

Irritaties, ergernissen.. ze zullen er altijd zijn als je met een ander reist. Tijdens het reizen is het onvermijdelijk dat je moe wordt, hongerig bent of hangry (dan ben je het beide), dan staat een irritatie ook vaak al snel om de hoek. Om ervoor te zorgen dat het niet oploopt en je ineens in een woede-bommetje ontploft, is het goed om je ergernissen direct uit te spreken. Blijf bij jezelf en geef aan wat jou stoort, waarom dit je stoort en wat je graag anders zou willen zien. Probeer niet met een vinger naar de ander te wijzen.

10. Wees eerlijk: naar jezelf en de ander

Eerlijkheid duurt het langste! Wees daarom altijd eerlijk, naar de ander maar ook zeker naar jezelf. Dus heb je irritaties, wil je even alleen zijn, baal je ergens van of wil je toch liever alleen reizen dan met je reismaatje.. het is moeilijk, maar wees eerlijk! 

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Benieuwd naar mijn ervaring met een reismaatje?

Mijn eerste wereldreis startte ik ook met een reismaatje. Ik heb een blog geschreven over mijn ervaring, hoe ik mijn reismaatje gevonden heb en hoe onze reis samen verliep. Kortom: mijn verhaal over reizen met een reismaatje dus! Lees mijn ervaring hier.

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *