Baby zeeschildpadjes uitzetten in Mexico

Help met het beschermen van de zeeschildpadden populatie

Baby zeeschildpadjes uitzetten in Mexico is één van de leukste dingen die je kan doen als je van dieren houdt. Je kunt meehelpen met een vrijwilligersproject die de zeeschilpadden beschermen. Hiervoor moet je in Puerto Escondido zijn. Elke avond worden er tientallen baby zeeschildpadden uitgezet en jij kunt helpen! Het strand ligt ongeveer 10 minuten rijden van Puerto Escondido. Dit project is opgezet door vrijwilligers van Vive Mar voor het behoud van de populatie. Lees hieronder meer informatie over hoe jij baby zeeschildpadjes kan uitzetten op het strand in Mexico.

Vrouw met een babyschildpadje in een halve kokosnoot in haar handen
Baby zeeschildpadje in het zand

De vrijwilligers van Vive Mar

Allereerst wil ik jullie meenemen naar de vrijwilligers die dit project hebben opgezet. Vive Mar is hier verantwoordelijk voor en voor een kleine donatie, kan jij hen helpen met het uitzetten van de zeeschildpadden.

Dagelijks zoeken de vrijwilligers van Vive Mar naar de eieren van de zeeschildpadden. Zij struinen 15 kilometer strand af voor de eieren. Helaas door de klimaatverandering wordt het zand waar de schildpadden hun eieren leggen steeds heter. Hierdoor worden de eieren gekookt en worden er geen nieuwe zeeschildpadjes geboren. Nadat de vrijwilligers de eieren hebben gevonden, brengen ze de eitjes naar een broedplek en worden de eieren verdeeld in twee groepen en warm gehouden. 

De temperatuur waarin de eieren uitbroeden, bepaald het geslacht. 27°C zorgt voor mannetjes en 30°C voor vrouwtjes. De vrijwilligers kunnen zo de populatie controleren en zorgen voor een 50/50 verdeling.

Man graaft eieren op van zeeschildpadden uit het zand op het strand in Mexico
Vrijwilliger geeft uitleg over het vrijlaten van babyschildpadjes

Hoe kan je helpen met het uitzetten van baby schildpadjes?

Zorg dat je net iets voor 17:00 uur bent op Playa Delfin in Puerto Escondido. Dagelijks komen tientallen mensen zeeschildpadden uitzetten en kan het soms erg druk zijn. Vaak is er voor ieder wel één babyschildpad om uit te zetten. Nadat je een paar euro hebt gedoneerd en je gegevens hebt genoteerd, wordt de groep geïnformeerd en krijg je achtergrondinformatie. Vervolgens krijgt iedereen een oude en lege kokosnoot en kan jij je baby ophalen. Heb jij je baby zeeschildpad al opgehaald? Dan wordt er een plek aangewezen waar jij het schildpadje mag vrijlaten.

Funfacts over zeeschildpadden:

  • Je kan pas na 1 of 2 jaar het geslacht zien. Op het moment van uitzetten moet je zelf maar verzinnen of je baby een jongetje, meisje of gewoon genderneutraal is!
  • Zeeschildpadden kunnen wel tot 100 eieren per keer leggen
  • Na 10 jaar komen de zeeschildpadden terug naar het strand waar zij de zee in zijn gegaan, om ook hier hun eieren te leggen. In de tussentijd leggen ze vele kilometers af in de oceaan.

Sadfacts over zeeschildpadden:

  • Maar zo’n 1 op de 1000 babyschildpadjes gaat het redden. Ze moeten vele natuurlijke vijanden trotseren en de kans dat ze een grote zeeschildpad worden is dus klein.
  • En dat begint al bij de eerste stapjes naar de zee, want de meeuwen doken constant het water in om er dappere baby’s eruit te vissen! Best stressvol als kersverse schildpadouder(s). Gelukkig hebben onze beide schildpadjes het naar de zee gered! Over 10 jaar kom ik terug om hun baby’s uit te zetten.
Zonsondergang op het strand op het zand loopt een vrijgelaten babyschildpad
Silhouet van een palmboom tijdens zonsondergang

Waar is het precies en hoe kom je er?

Waar is het precies?
Om babyschildpadjes uit te zetten moet je op het strand Playa Delfin zijn in Puerto Escondido. Elke avond om 17.00 uur worden er schildpadjes uitgezet. Zorg dat je er rond half 5 / kwart voor 5 bent om je aan te melden. 

Hoe kom je er?
Het makkelijkste om hier te komen is door met een collectivo (gedeeld busje) of taxi naar het strand toe te gaan. Het is ongeveer 10 minuten rijden van het centrum van Puerto Escondido. Wanneer je het strand oploopt zie je rechts direct Vive Mare staan.

Vrouw loopt op het strand in Mexico met rotsen op de achtergrond

Goed om te weten

Dit vrijwilligersproject is opgezet voor het behoudt van de zeeschildpadden populatie. Het is natuurlijk heel mooi dat je hieraan bij kan dragen. Let wel op dat je goed luistert naar de instructies van de vrijwilligers, activiteiten waarbij dieren zijn betrokken zijn vaak al gauw niet (meer) verantwoord. Bij dit project is het heel belangrijk dat je de schildpadden NIET met je handen aanraakt en zorg dat je jouw babyschilpadje zo snel mogelijk uitzet. Hoe langer de schildpadjes in het kokosnootje moeten zitten, hoe meer stress dit veroorzaakt en dit kan de overlevingskans verkleinen.

Let op: probeer bij voorkeur dierentoerisme ten alle tijden te vermijden, tenzij je weet dat het verantwoord is of dat je er dieren mee helpt. Twijfel je aan de intenties van een organisatie, lees je van te voren goed in of vraag om advies aan een dierenorganisatie zoals World Animal Protection. In deze blog lees je de 12 do’s en don’ts voor een diervriendelijke vakantie.

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Ontdek meer bijzondere plekken in Mexico

Yucatan kennen de meeste mensen wel, dit is de populairste regio voor vakantiegangers en strandliefhebbers in Mexico. Puerto Escondido is een kustplaats dat in de minder ontdekte regio Oaxaca ligt. Oaxaca heeft nog veel meer te beiden dan alleen stad, zoals de gelijknamige culturele stad. Een hele bijzondere waterval en prachtige natuur. De meest veelzijdige route vind je in mijn Reisgids Mexico. Je mag natuurlijk ook altijd contact met mij opnemen voor een op maat gemaakte reis.

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.