Bespaartips

Met deze eenvoudige tips hou jij meer geld over

Dat reizen geld kost is een feit, dus als je wilt reizen heb je geld nodig. Er zijn twee manieren hoe je ervoor kan zorgen dat je meer geld hebt. Er zijn twee manieren om meer geld te sparen:

  • Meer verdienen
  • Minder uitgeven

Voor mijn wereldreis spaarde ik 850,- euro per maand. En nee ik was geen bankdirecteur en ik ben werkte ook geen 80 uur per week. Ik had een fulltime baan met een netto inkomen van 2000,- euro per maand en mijn vaste lasten lagen rond de 650,- euro. Daar gingen nog mijn boodschappen en persoonlijke uitgaven vanaf en de rest ging mijn spaarpot in.

Hoe spaar je een wereldreis bij elkaar? Simpel met dit vijf-stappenplan:

Stap 1: Bepaal je spaardoel

Zet voor jezelf een einddoel. Wees hierin wel realistisch anders kan het juist averechts werken. Ik gebruikte hiervoor een simpel rekensommetje:

Inkomsten
Vaste lasten –
Persoonlijke uitgaven –
———————————
Sparen

Is het jouw einddoel om 5000,- euro te sparen en je kan 500,- euro per maand opzij zetten, dan weet je dat je over 10 maanden op reis kan. Zet het ook echt opzij op je rekening, zodat je op je betaalrekening alleen het geld hebt dat je daadwerkelijk ‘mag’ uitgeven.

Stap 2: Hou je uitgaven bij

Je wordt met je neus op de feiten gedrukt wanneer je een maand lang je uitgaven bijhoudt. Er zijn hier verschillende appjes voor, ik maakte zelf een excelletje in Google drive. Als je daarna je overzicht bekijkt dan kan je eens kritisch kijken waar je op kan besparen. Misschien even geen koffies-to-go meer? Niet (meer) buiten de deur lunchen / uit eten? Er valt altijd wel ergens op te besparen.

Stap 3: Verlaag je vaste lasten

Heb je echt Netflix en Spotify en Disneyplus en Itunes en HBO en Videoland en… nodig? Of kan je er best een paar laten vallen of op z’n minst de kosten delen van degenen die je echt niet kan missen. En ga je echt nog zo vaak naar de sportschool, of kan je eventueel ook buiten sporten? Meestal valt er wel wat te besparen op je abonnementen. Kijk eens kritisch naar je gas- elektra en waterverbruik, verzekeringen, internet, tv en telefoonrekening. Zo kan Sim-only een goed alternatief zijn om de kosten van je mobiel te verlagen.  Kortom, neem al je abonnementen eens onder de loep en kijk welke je kunt opzeggen of verlagen.

Stap 4: Zet al je uitgaven om in "reisacties"

Wil je een uitgave doen van € 300,- bedenk dan dat dit ook je enkeltje naar Azië kan zijn. Of wil je iets kopen van € 25,- euro herinner jezelf er dan aan dat dit je dagbudget in Thailand is. Dus koop je dat item? Of heb je straks een dag minder op die geweldige wereldreis. En dat etentje van € 50,- euro is toch weer een (proef)duik in Mexico.

rolands-varsbergs-miKmVyq3qhE-unsplash
federico-gutierrez-IqW8saasx0E-unsplash

Stap 5: Stop met shoppen

Ruim een half jaar voordat ik op reis ging hanteerde ik het principe: “past het niet in mijn backpack, dan koop ik het niet”. Er zijn een hoop leuke schoenen, topjes, broeken, truien zonder mij als eigenaar in de winkel blijven liggen. Als je eenmaal vertrokken bent, mis je daar helemaal niks aan. Je kan toch maar een beperkt aantal items meenemen op reis. En als je lang op reis bent geweest, dan lijkt al die kleding die al een jaar of langer in de kast op je ligt te wachten weer helemaal als nieuw.

Wil je meer lezen over handige inpaktips? Check dan mijn blogs op deze pagina!

Hi reisliefhebber,
Welkom bij Aap Noot Reis.
De plek voor al jouw reisvragen.
Ik ben Renee, jouw reiscoach en ik raak nooit uitgepraat over reizen. Daarom deel ik mijn reispassie en hoop ik jou te inspireren om ook op avontuur te gaan.
Waar wil jij naar toe?

Vooraf regelen

Spullen opslaan

Je gaat op (wereld)reis en begint je spullen in te pakken.. dan blijkt toch wel dat je veel spullen hebt. Waar laat je dat dan allemaal?

Lees meer »
Vooraf regelen

Huis verhuren of verkopen

Je wilt op wereldreis maar wat doe je dan met je huis of kamer? Wat je met je huis doet als je voor lange tijd gaat reizen, hangt af van een aantal dingen.

Lees meer »
Budget & Kosten

Kosten wereldreis

De wereld rondreizen is in de meeste gevallen niet gratis. De grote vraag is dan natuurlijk hoeveel kost een wereldreis nou eigenlijk?

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *