Bromo of Ijen vulkaan: welke is mooier?

Beste reistijd

Apr t/m sept

Valuta

Indonesische Rupiah

Tijdverschil

+ 6 of 7 uur verschil

Icon landenpagina

Hoe lang?

2 - 4 dagen

Bromo of Ijen: welke kies je?

Indonesië is het land met de meeste vulkanen ter wereld. Op het eiland Java staan de Bromo vulkaan en de Ijen vulkaan bovenaan de lijst van must-see bestemmingen. Maar als je tijd beperkt is, sta je misschien voor de moeilijke keuze tussen deze twee. Welke moet je kiezen? In deze blog geven we je alle informatie over beide vulkanen + onze ongezouten mening!

Pijl

Ben je van plan om een rondreis op Bali te maken? Bekijk hier de reisgids Bali, voor een complete route en heel veel tips van deze geweldige bestemming!

Wat hebben Bromo en Ijen gemeen?

Zowel de Bromo als Ijen zijn actieve vulkanen, die je kunt vinden in het oosten van Java. Beide vulkanen zijn gemakkelijk te bezoeken vanuit een nabijgelegen stad. Zo bezoek je Bromo doorgaans vanuit Surabaya of Malang en is de stad Banyuwangi de toegangspoort tot de Ijen vulkaan.

De omringende landschappen, kratermeren en voortdurende vulkanische activiteit zorgen voor een bijzondere ervaring. Voor beide vulkanen dien je midden in de nacht te vertrekken, zodat je de zonsopkomst kunt bewonderen.

Onze overnachtingstips in Malang & Banyuwangi:

Dit wil je weten over de Bromo vulkaan

De Bromo vulkaan ligt in het Bromo-Tengger-Semeru Nationaal Park en is een van de meest iconische én meest bezochte vulkanen van Indonesië. De vulkaan is 2.329 meter hoog en ligt in een immense krater die een zandzee bevat, bekend als de “Sea of Sand”.

Een van de hoogtepunten tijdens het bezoek aan de Bromo vulkaan is het uitzicht vanaf de nabijgelegen berg Penanjakan, vanwaar je de Bromo vulkaan en de omliggende kraters bij zonsopgang kunt zien.

Je kan Bromo op eigen houtje bezoeken of een tour boeken. Als je met een tour gaat, wordt je rond 2.00 uur ‘s nachts bij je hotel opgehaald en rijd je met een Jeep naar Penanjakan voor de zonsopkomst. Hier wacht je zo’n 2 uur voordat de zon daadwerkelijk opkomt (draag warme kleding – het is ‘s nachts nog ontzettend koud!). Vervolgens ga je naar de Sea of Sand en kan je de Bromo vulkaan beklimmen om de krater van dichtbij te bewonderen. Door de trappen die zijn aangelegd is deze klim fysiek niet heel zwaar. 

Bromo vulkaan oost java
Bromo Oost Java

Waarom voor de Bromo vulkaan kiezen?

 • De vulkaan is gemakkelijk te bereiken en de beklimming naar de top is relatief eenvoudig, wat het geschikt maakt voor de meeste toeristen.
 • Het maanachtige landschap en de omliggende bergen bieden adembenemende uitzichten.
 • Je kan de vulkaan bezoeken zonder gids.
 • De zonsopkomst met uitzicht over de vulkaan en zijn omgeving is magisch mooi.
trappen naar krater bromo
krater bromo vulkaan

Hierom kan je Bromo beter overslaan

 • Bromo is zeer populair bij toeristen, waardoor het gigantisch druk kan zijn. Je staat met honderden toeristen te wachten tot de zon opkomt en vervolgens sta je met de jeep in de file om bij de krater te komen. 
 • Het is geen fysieke uitdaging, alles is met de jeep of wandelend goed te bereiken. 
 • Het landschap is voornamelijk kaal en droog, wat voor sommige bezoekers minder aantrekkelijk kan zijn.
tourisme bromo
file jeeps bromo vulkaan

Dit wil je weten over de Ijen vulkaan

De Ijen vulkaan staat bekend om zijn spectaculaire kratermeer, dat een van de grootste zure meren ter wereld is. Het meer heeft een opvallende turquoise kleur vanwege het hoge zwavelgehalte. Een van de meest unieke aspecten van de Ijenkrater zijn de unieke blauwe vlammen die ’s nachts te zien zijn dankzij de zwavelgassen die uit de vulkaan ontsnappen. Ook kom je onderweg zwaveldragers tegen, die zwavel mijnen uit de krater en tot wel 90 kg mee omhoog sjouwen.

De Ijen vulkaan bezoeken doe je met een gids. Dit is verplicht. Je vertrekt rond middernacht vanuit Banyuwangi en vervolgens begin je aan een flinke klim van 3 kilometer. Je doet er ongeveer 1,5 – 2 uur over om de kraterrand te bereiken. Vervolgens kan je afdalen naar het kratermeer en het blauwe vuur bewonderen. Deze steile route is niet voor iedereen weggelegd. Het is natuurlijk nog donker en door de zwaveldampen zie je soms geen hand voor ogen. Je moet een goede basisconditie hebben, niet te bang zijn en vooral heel voorzichtig zijn. Nadat je het blauwe vuur van dichtbij hebt gezien, klim  je weer terug naar boven om de zonsopkomst over het Kratermeer te bewonderen. Pas als het licht is besef je in wat voor surrealistisch landschap je je bevindt!

Ijen vulkaan Java

Waarom voor de Ijen vulkaan kiezen?

 • De unieke blauwe vlammen zijn een natuurlijk fenomeen dat je bijna nergens anders ter wereld kunt zien.
 • Het turquoise kratermeer is een van de grootste zure meren ter wereld en biedt een spectaculair uitzicht.
 • De beklimming naar de top is uitdagender dan die van Bromo, een gave fysieke uitdaging.
 • De vulkaan ligt heel oostelijk op Java, hierdoor is de vulkaan goed te bezoeken vanaf Bali.
blauwe vuur ijen vulkaan
Ijen vulkaan Oost Java

Hierom kan je de Ijen vulkaan beter overslaan

 • De tocht naar de top van de Ijen is steiler en uitdagender, wat niet geschikt is voor iedereen. Een goede basisconditie is vereist.
 • De zwaveldampen kunnen soms overweldigend zijn en een gasmasker is dan ook echt nodig.
 • Om de blauwe vlammen te zien, moet je midden in de nacht starten, dat is niet voor iedereen weggelegd. Garantie dat je het blauwe vuur ook daadwerkelijk kunt zien heb je niet. 
Ijen vulkaan
Powered by GetYourGuide

Kiezen voor Bromo of Ijen: onze mening

Wij vonden beide vulkanen een heel bijzondere ervaring en ze zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Bromo is misschien wel de populairste vulkaan van Indonesië, de vulkaan is heel toegankelijk en daardoor ook erg toeristisch. Dit vonden wij een groot nadeel. Ijen vraagt meer van je fysieke conditie, waardoor het ook wat rustiger is aan de kraterrand. Wil je dus niet tussen de hordes toeristen staan, kies dan voor de Ijen Vulkaan. Ben je fysiek minder fit of wil je zonder gids een vulkaan bezoeken? Dan is de Bromo vulkaan de beste keus.

Maar heel eerlijk? Wij vinden dat je niet zou moeten kiezen tussen Bromo of Ijen. Ga naar beide vulkanen indien je fysieke gesteldheid het toelaat. Er worden tours aangeboden waarin je in 2 of 3 dagen beide vulkanen bezoekt. Dit kan ook vanaf Yogyakarta of Bali. Zo ben je weinig tijd kwijt! 

Powered by GetYourGuide

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reisexpert Esmée

Reisexpert Esmée

Ik ben Esmée, een reislustige avonturier en co-creator van de Aap Noot Reisblog. In 2014 maakte ik mijn eerste verre reis en sindsdien heb ik het reisvirus te pakken. Er valt zoveel te ontdekken! Het liefst ga ik voor langere tijd op reis en heeft de bestemming een goede mix van strand, cultuur en natuur. Met mijn backpack op de rug ga ik weg van de gebaande paden, al sla ik de highlights ook zeker niet over. Alle tips verzamel ik voor je, hier op Aap Noot Reis!

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

De nieuwste blogs: