De Bromo vulkaan bezoeken: zelfstandig of met een tour?

Beste reistijd

Apr t/m sept

Valuta

Indonesische Rupiah

Tijdverschil

+ 6 of 7 uur verschil

Icon landenpagina

Hoe lang?

1 - 3 dagen

Wij zochten alle manieren uit om de Bromo vulkaan te bezoeken.

De Bromo vulkaan is zonder twijfel één van de meest bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden op Java. Wanneer je ‘Java Indonesië’ Googelt, verschijnen er gegarandeerd adembenemende plaatjes van de highlights van Java, waar de Bromo vulkaan altijd tussenstaat! Geen verrassing natuurlijk, want de Bromo vulkaan is voor veel reizigers het hoogtepunt van hun rondreis op Java. Het is niet voor niets de bekendste vulkaan van Indonesië. Bromo is op vele manieren te bezoeken, zowel zelfstandig als met een tour en ook vanuit diverse plaatsen. Wij hebben alle mogelijkheden voor je uitgezocht en in een handig overzicht gezet. 

Pijl

Ben je van plan om een rondreis op Bali te maken? Bekijk hier de reisgids Bali, voor een complete route en heel veel tips van deze geweldige bestemming!

De Bromo vulkaan bezoeken

De Bromo vulkaan, ook wel bekend als “Mount Bromo”, is bijna 3000 meter hoog en ontzettend indrukwekkend. Deze actieve vulkaan ligt in het Nationaal Park Bromo Tengger op Oost-Java. De vulkaan ligt in een spectaculair maanachtig landschap, dat ook wel de de ‘Sea of Sands’ wordt genoemd. Het landschap dat de vulkaan omringd, is ontstaan doordat de lava alles rondom de krater heeft verwoest. Een groot contrast met de groene omgeving, dat buiten het bereik van de lava lag. Tijdens je bezoek aan de Bromo vulkaan kun je deze vanaf diverse uitzichtpunten bewonderen tijdens zonsopgang. De meeste reizigers komen dan ook naar de Bromo vulkaan om de zonsopgang mee te maken. Het zien opkomen van de zon boven het waanzinnige landschap, is een magische ervaring. 

De Bromo vulkaan bezoeken, Java

De meest indrukwekkende plek op Java!

Een bezoek aan de Bromo vulkaan, bestaat uit meer dan alleen de vulkaan zelf. Eerst geniet je van de zonsopkomst vanaf een uitzichtpunt, hou er rekening mee dat je hiervoor in de nacht op moet! Vanaf het uitzichtpunt kijk je uit op Bromo en vier andere vulkanen, die om de Bromo vulkaan heen liggen in het grijze maanlandschap. Nadat de zon is opgekomen, beklim je naar de top van de vulkaan, om vervolgens aan de rand van de krater te staan. Super indrukwekkend, terwijl je op de rand staat hoor je het gerommel van de vulkaan. Tot slot kun je wandelen door het prachtige landschap of met een jeep de verdere omgeving verkennen. Je kunt de Bromo vulkaan zelfstandig bezoeken, met een georganiseerde groepstour of met een privé gids.

Hoe kom je bij de Bromo vulkaan?

Er leiden meerdere wegen naar Rome en al helemaal naar de Bromo vulkaan. Er zijn diverse bestemmingen die als goede uitvalsbasis dienen om de Bromo vulkaan te bezoeken. Zo kun je verblijven in Probolinggo, dat het meest dichtbij Bromo ligt en starten er diverse tours vanuit Malang, Surabaya en Yogyakarta. Banyuwangi is ook een mogelijkheid, maar raden wij eigenlijk niet aan. Dit is namelijk de beste uitvalsbasis wanneer je de Kawah Ijen vulkaan wilt beklimmen. Banyuwangi ligt op zo’n 250 km van de Bromo vulkaan.

1. Probolinggo is de beste uitvalsbasis om Bromo te bezoeken

Probolinggo is één van de meest gebruikelijke startpunten voor een bezoek aan de Bromo vulkaan. Probolinggo ligt namelijk op slechts 50 km van de vulkaan en is de toegangspoort tot Cemoro Lawang, het kleine dorp dat aan de voet van de vulkaan ligt. Je kunt in Probolinggo zelf verblijven of in Cemoro Lawang. Je kunt vanaf Probolinggo een bus of een gedeelde jeep nemen naar het dorp Cemoro Lawang. Hier vind je een aantal eenvoudige guesthouses en homestay’s waar je kunt verblijven. De accommodaties in Cemoro Lawang worden niet heel goed beoordeeld en de kwaliteit is dan ook matig. Omdat je vanaf hier te voet naar de Bromo vulkaan kunt, is het wel de beste plek om te verblijven. Cahyo Homestay,
Bromo Deddy Homestay en Warung Rizka komen qua prijs-kwaliteit verhouding het beste uit de bus. Deze accommodaties liggen alledrie op een toplocatie in Cemoro Lawang.

Brak Homestay
Probolinggo

Bromo Venture
Probolinggo

2. Malang is een populaire stad om naar Bromo te gaan

Malang is een populaire uitvalsbasis om de Bromo vulkaan te beklimmen, deze stad ligt op ongeveer 2 uur rijden van Bromo. Malang ligt in een prachtige omgeving, omringd door bergen, watervallen, theeplantages en rijstvelden. Wil je meer zien dan alleen de Bromo vulkaan, dan is Malang een goede keuze om vanuit hier Bromo en andere interessante bezienswaardigheden te bezoeken. Voor Malang kun je gerust een paar dagen uittrekken om de stad en de omgeving te verkennen. Er zijn diverse fijne accommodaties in Malang te vinden. Malang zelf heeft zelf ook een aantal leuke bezienswaardigheden zoals het transportmuseum en de kleurrijke regenboogwijk Jodipan. 

3. Bezoek de Bromo vulkaan vanuit Surabaya

Surabaya is de op één na grootste stad van Indonesië en heeft een internationale luchthaven. Vanuit Surabaya vertrekken diverse binnenlandse vluchten, treinen en (lange afstands-) bussen. Bustickets boek je hier eenvoudig online. Het is slim om bustickets van te voren te boeken, aangezien populaire routes snel vol kunnen raken. Je kunt vanuit Surabaya met het openbaar vervoer naar Probolinggo reizen of direct een georganiseerde tour boeken naar de Bromo vulkaan. Surabaya ligt op een kleine 3 uur rijden van Mount Bromo.

Bumi Surabaya
City Resort

Hotel Mayapahit
Surabaya

4. Boek een (combi) tour Bromo vanuit Yogyakarta

Yogyakarta is niet de meest logische bestemming om de Bromo vulkaan te bezoeken, aangezien Yogyakarta op ruim 400km afstand ligt. Toch kan Yogyakarta een goede optie zijn, met name wanneer je weinig tijd op Java hebt maar wel de Bromo vulkaan wilt beklimmen. Vanuit Yogyakarta worden namelijk combi tours georganiseerd, waarbij je in 3 dagen de Bromo vulkaan en de Kawah Ijen vulkaan bezoekt. Ideaal bij tijdgebrek! Heb je dus niet genoeg tijd om af te reizen naar Oost-Java, dan raden wij onderstaande combi-tour naar Bromo en Ijen aan.

Adhisthana
Hotel

Nextdoor
Homestay

Zo bezoek je de Bromo vulkaan zelfstandig

De Bromo vulkaan zelfstandig bezoeken is de meest avontuurlijke en goedkope manier om de vulkaan te bezoeken. De voordelen van Bromo zelfstandig bezoeken is dat je veel geld bespaard, je alles op je eigen tempo kunt doen en je de toeristenmassa kunt vermijden! Bromo wordt namelijk dagelijks heel druk bezocht door vele toeristen. Wil je de Bromo vulkaan zelfstandig bezoeken, dan kun je dit doen vanuit Malang, Probolinggo of Cemoro Lawang. Malang en Probolinggo zijn niet ideaal, aangezien je dan minimaal 2 tot 3 uur op de scooter door het donker moet rijden als je de zonsopkomst mee wilt maken. Beide bestemmingen liggen op zo’n 50 km afstand van de vulkaan. Scooter rijden in het donker, raden wij bij voorkeur niet aan vanwege de (soms) slechte wegen en gebrek aan verlichting. 

Bezoek de Bromo vulkaan zelfstandig vanuit Cemoro Lawang

De handigste bestemming om te verblijven, wanneer je de Bromo vulkaan zelfstandig wilt bezoeken is Cemoro Lawang. Vanuit Probollingo gaan er bussen naar Cemoro Lawang. Om Cemoro Lawang binnen te komen betaal je 10.000 IDR, omdat dit de toegangspoort tot Bromo Tengger Semeru Nationaal Park is. Vanaf dit kleine dorp, dat aan de voet van het nationaal park ligt, kun je te voet naar de uitzichtpunten voor zonsopgang en naar de vulkaan zelf. Verwacht weinig van de kwaliteit van de accommodaties in Cemoro Lawang, zoals eerder aangegeven zijn het met name zeer eenvoudige guesthouses en homestay’s. 

Bromo vulkaan Java
Krater Bromo Vulkaan

Zo bezoek je de Bromo vulkaan met een tour

De meest gangbare manier om de Bromo vulkaan te bezoeken is met een georganiseerde tour. Je kunt kiezen uit een groepstour of op pad gaan met een privé gids. De meeste accommodaties in Cemoro Lawang, Probolinggo, Malang en Surabaya kunnen je helpen met het regelen van een tour naar de Bromo vulkaan. Je kunt een tour ook van te voren online boeken, zo ben je verzekerd van een plekje!

Powered by GetYourGuide

Zo ziet de Bromo tour eruit

Alle tours starten vroeg in de ochtend, omdat je als eerste naar één van de viewpoints gaat om zonsopgang te bekijken. Afhankelijk vanaf waar je verblijft (Cemoro Lawang, Probolinggo, Malang of Surabaya), word je heel vroeg in de ochtend (rond half 4) opgehaald door je gids. Bijna alle tours hebben de iconische gekleurde jeepjes, het kan zijn dat je eerst in een andere auto naar het startpunt wordt opgehaald en later nog van auto wisselt. Eenmaal in de jeep rij je in een file van gekleurde jeeps de berg Penanjakan op, waar je chauffeur een plekje kiest om te parkeren. Je loopt nu zelf het laatste stukje naar boven tot je het viewpoint bereikt, je gids wacht bij de jeep tot je weer terug bent.

Zonsopgang vanaf het viewpoint

Op de top van Mount Penanjakan heb je drie verschillende viewpoints, de meeste mensen verzamelen zich op één plek. Je kunt ook verder doorlopen om een rustigere plek op te zoeken. Nu is het afwachten tot de zon opkomt en de natuurshow zal beginnen. Je moet natuurlijk wel een beetje geluk met het weer hebben, want bij zware bewolking kan het gebeuren dat je helemaal niets ziet. Bij helder weer is het echt één van de meest spectaculaire dingen die je zal meemaken tijdens je rondreis op Java. Na zonsopkomst keer je terug naar de jeep, onthoud dus goed waar deze staat en onthoud het nummerbord. Je gids zal je nu naar de Bromo vulkaan brengen, hier wacht hij bij de Jeep en kun jij zelfstandig door het maanachtige landschap naar de krater lopen. De trap is het laatste stukje dat je naar de rand van de krater leidt. 

Bromo Vulkaan indonesië

Wandelen door de 'Sea of Sands

Goed om te weten! Je zult diverse paarden zien die toeristen de heuvel op- en afsjouwen. Je zal ook zeker meerdere malen gevraagd worden of je te paard naar boven wilt. Doe dit alsjeblieft niet. De paardjes zijn klein en sterk, maar ook vaak ondervoed, te zwaar belast, het tuig zit te strak en het is met name gewoon een ongelukkig bestaan voor deze dieren. Dag in dag uit, in een landschap zonder gras of toegang tot (voldoende) water, luie toeristen de heuvel ophijsen. Totaal onnodig om gebruik te maken van zo’n ritje, want het is maar een klein stukje lopen en de trap moet je sowieso zelf op. Doe de dieren en jezelf een plezier en wandel dit stukje lekker zelf.

Tour Bromo vulkaan

Aan de rand van de krater

Eenmaal bij de trap aangekomen, loop je omhoog naar de rand van de krater. Op de top zal je je verbazen over het bizarre uitzicht! Je kijkt echt recht de krater in en je hebt een panoramisch uitzicht over het surreële landschap om de vulkaan. Wanneer je naar links loopt, zal je de minste toeristen tegenkomen. Een gedeelte van de rand is omheind, maar er is ook een gedeelte dat geen hekje heeft. Je kunt een heel stuk over de rand lopen, wees wel voorzichtig en weet dat het op eigen risico is. Vanaf welk punt je ook de krater inkijkt, het is een waanzinnige ervaring en heel indrukwekkend om dit mee te maken.

Bromo Sea of Sands
Bromo vulkaan beklimmen

Korte of lange Bromo tour

Bij het uitzoeken van je tour, kun je vaak kiezen uit een korte of een lange tour. Elke tour start bij het viewpoint om de zonsopgang te bekijken en bij elke tour ga je daarna de Bromo vulkaan beklimmen, zoals hierboven beschreven. Dit is de korte tour, bij de lange tour ga je nadat je de Bromo vulkaan hebt beklommen ook nog met de jeep naar Savana Hill en Whisepering Sands. Dit zijn de namen voor de landschappen die om de vulkaan heen liggen en zeker de moeite waard. Dit zijn geweldige plekken om unieke foto’s te maken en het landschap is indrukwekkend. Zoiets hebben we nog niet eerder ergens gezien! Wij raden dus de lange tour aan.

Powered by GetYourGuide

Groepstour of privé tour naar Bromo

Je hebt de keuze uit een groepstour of een privé tour, die qua inhoud er hetzelfde uitzien. Het voordeel van een privé tour is dat je met niemand rekening hoeft te houden. Je kunt met de gids overleggen om van de bestaande route af te wijken en je kunt ergens iets langer blijven als je dat wilt. Met een privé tour heb je meer keuzevrijheid. Een groepstour is voordeliger, omdat je de kosten van de jeep en de gids met anderen deelt. De Bromo groepstours zijn niet groot, want er passen nou eenmaal niet heel veel mensen in één jeep. 

Bromo Oost Java
de Bromo vulkaan bezoeken

Goed om te weten

De Bromo vulkaan kan het hele jaar door beklommen worden. De beste periode om dit te doen is van mei tot oktober, aangezien dit het droge seizoen is. De minste regen valt tussen juni en augustus, wat tevens de drukste periode is. Zoals eerder aangegeven moet je een beetje geluk hebben met het weer, dit kan namelijk echt per dag verschillen. Het liefste wil je natuurlijk een heldere dag, zodat je kunt genieten van de allermooiste uitzichten!

Boek een unieke rondreis met een stapel tips.

Dit trek je aan:

De Bromo vulkaan ligt op 3000 meter hoogte, waardoor het hier dus ook een stuk kouder. Met name in de vroege ochtend, tijdens zonsopgang is een goede jas, lange broek en een aantal laagjes geen overbodige luxe. Er worden ook vaak mutsen, sjaals en handschoenen aangeraden en ondanks dat wij het fris hadden tijdens het wachten vonden we dit echt totaal overbodig. We hadden zelf voldoende laagjes aangetrokken, met een goed windjack erover. Je kunt op de top ook nog koffie of thee kopen om je wam te houden. Laagjes is dé tip! Zodra je aan de klim naar de kraterrand begint, zul je waarschijnlijk laagje voor laagje uitrekken. Als de zon eenmaal op is, is het direct een stuk warmer! 

Dit neem je mee:

Goede schoenen zijn ook een must, de paden zijn goed te doen maar je gaat hier en daar best wat stukken lopen. Zorg voor comfortabele schoenen, zoals lekkere sneakers of wandelschoenen als je hier graag op loopt. Een zaklamp kan handig zijn, maar je kunt natuurlijk ook je telefoon hiervoor gebruiken. Sommige gidsen verstrekken ook zaklampen. Stop tot slot deze items in je rugzak en je bent klaar voor jouw Bromo avontuur:

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben Renee, dé reiscoach van Aap Noot Reis. Als ik aan reizen denk, dan droom ik van bestemmingen waar alles samenkomt. Bijzondere natuur, toffe steden, mooie accommodaties, een fijne cultuur, ontspanning en comfort, maar ook zeker avontuur en ontdekken. Ik ben gek op het vinden van hidden gems, maar wil ook de hotspots niet missen. Ik hou van lokaal eten én ik ben gek op trendy koffietentjes. Een geweldige reiservaring, dat gun ik jou ook. Ik help je graag met het samenstellen van jouw volgende reis.

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

De nieuwste blogs: