Zelfstandig de Bromo vulkaan bezoeken: zo beklim je
Mount Bromo zonder tour

Beste reistijd

Apr t/m sept

Valuta

Indonesische Rupiah

Tijdverschil

+ 6 of 7 uur verschil

Icon landenpagina

Hoe lang?

1 - 3 dagen

De Bromo vulkaan gratis beklimmen, dat doe je zonder tour!

De Bromo vulkaan, ook wel bekend als Mount Bromo, is bijna 3000 meter hoog en een letterlijk hoogtepunt tijdens je rondreis op Java. Deze actieve vulkaan ligt in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru, dat bestaat uit vier vulkanen en een spectaculair “maanachtig” landschap dat bekend staat als de ‘Sea of Sands’. Wat veel reizigers niet weten, is dat je de Bromo vulkaan zonder tour kunt bezoeken. Zelfstandig Mount Bromo beklimmen is avontuurlijk en het bespaard je veel geld. De tours zijn namelijk behoorlijk prijzig. Het is helemaal niet moeilijk om de vulkaan zonder tour te beklimmen, maar het is natuurlijk wel handig om te weten hoe je dat voor elkaar krijgt. In deze blog leggen wij stap voor stap uit, hoe jij de Bromo vulkaan zelfstandig en dus zonder georganiseerde tour of gids kunt bezoeken.

Pijl

Ben je van plan om een rondreis op Bali te maken? Bekijk hier de reisgids Bali, voor een complete route en heel veel tips van deze geweldige bestemming!

De voordelen van Bromo zelfstandig beklimmen

De Bromo vulkaan zelfstandig bezoeken is de meest avontuurlijke en goedkope manier om de vulkaan te bezoeken. De voordelen van Bromo zelfstandig bezoeken is dat je veel geld bespaard, je alles op je eigen tempo kunt doen en je de toeristenmassa kunt vermijden! Bromo wordt namelijk dagelijks heel druk bezocht door vele toeristen en de tours zijn niet goedkoop, zeker niet voor Indonesische begrippen. 

de Bromo vulkaan bezoeken

Verblijf in Cemoro Lawang aan de voet van Bromo

De handigste bestemming om te verblijven, wanneer je de Bromo vulkaan zelfstandig wilt bezoeken, is Cemoro Lawang. Cemoro Lawang is de enige bestemming waar je te voet naar de Bromo vulkaan kunt en dus geen ander vervoer nodig hebt. Dit maakt het kleine dorpje aan de voet van Bromo Tengger Nationaal Park de ideale uitvalsbasis om de vulkaan te bezoeken. Verwacht weinig van de kwaliteit van de accommodaties in Cemoro Lawang, hier vind je namelijk hele eenvoudige guesthouses en homestay’s. De prijs-kwaliteit verhouding is helaas niet heel goed. Cahyo Homestay, Bromo Deddy Homestay en Warung Rizka zijn in verhouding de beste accommodaties om te verblijven, als je aan de voet van de vulkaan wilt overnachten. De foto’s hieronder zeggen genoeg over wat je kunt verwachten van deze accommodaties 😉

Bromo Deddy
Homestay

Zo kom je in Cemoro Lawang

Om in Cemoro Lawang te komen, zul je vanaf Probolinggo met een bus of jeep naar Cemoro Lawang moeten reizen. Vanuit de meeste omliggende steden zijn er goede trein- of busverbindingen naar Probolinggo en van Probolinggo gaan er minibusjes naar Cemoro Lawang. De minibusjes doen er ongeveer 1,5 uur over en kosten maar een paar euro. Om Cemoro Lawang binnen te komen betaal je 10.000 IDR, omdat dit de toegangspoort tot Bromo Tengger Semeru Nationaal Park is. Je kunt er ook voor kiezen om zelfstandig vanuit Malang of Probolinggo naar Mount Bromo te reizen, door een scooter te huren. Echter zal je dan minimaal 2 uur op de scooter door het donker moeten. Scooter rijden in het donker, raden wij bij voorkeur niet aan vanwege de (soms) slechte wegen en gebrek aan verlichting. Daarbij is de weg naar Bromo ook nog eens heel stijl en stoffig. 

Dit is de wandelroute naar het viewpoint voor zonsopkomst

Om de zonsopgang niet te missen, zal je vroeg op moeten staan! Check van te voren even hoe laat de zon opkomt, dit kan per seizoen verschillen. De meesten vertrekken al rond 3 uur naar het viewpoint vanaf waar je de zonsopgang kunt bekijken, de wandelroute naar het uitzichtpunt is ongeveer 1,5 uur (afhankelijk van je tempo). Je route start bij de accommodatie ‘Cemara Indah hotel’, waar rechts van het loket een pad loopt. Grote kans dat hier niemand zit en je het park gratis kunt betreden. Neem voor de zekerheid wel geld mee, want officieel moet je entree betalen voor Bromo Tengger Semeru Nationaal Park. De entree voor Bromo Nationaal Park in 2024 is 220.000 IDR (in het weekend 320.000 IDR). Het kost dus, afhankelijk van welke dag je gaat, tussen de €12,50 en €18,20 per persoon om Mount Bromo te bezoeken).

Cemoro Lawang

Zonsopgang Bromo op Mount Penanjakan

Voor de mooiste plek om de zonsopkomst te ervaren, moet je op Mount Penanjakan zijn. Om hier te komen loop je vanaf de accommodatie ‘Cemara Indah hotel’ het (geheime) pad in en blijf je dit pad volgen tot je helemaal beneden bent en het zogenaamde “maanlandschap” bereikt. Hier aangekomen hou je rechts aan tot je op de verharde weg uitkomt en tot pad volg je tot je boven bent. Je kunt het beste maps.me gebruiken, het pad (wat ook wel het geheime pad wordt genoemd) wordt hier goed aangegeven. 

Boek een unieke rondreis met een stapel tips.

Vind de perfecte spot voor zonsopgang

Er zijn nu drie uitzichtpunten waar je uit kunt kiezen, deze staan ook op de kaart aangegeven. Dit zijn Penanjakan Bromo, King Kong Hill en Seruni Point Bromo. Je doet over deze wandeling, afhankelijk van hoe snel je loopt, zo’n 1 tot 1,5 uur over. Helemaal op de top is het drukste punt, hier worden ook alle toeristen vanuit de tours naar toe geleid. Wij raden aan om ergens tussen Seruni Point en King Kong Hill een plekje te zoeken, hier zal je veel minder toeristen tegenkomen! Wanneer je eenmaal een fijn plekje gevonden, is het wachten op de wonderen van de natuur. Je moet natuurlijk wel een beetje geluk hebben met het weer! De zonsondergang kan ongekend spectaculair zijn, maar het kan ook voorkomen dat er niets te zien is door een dik wolkendek. Hou hier rekening mee, om eventuele teleurstelling te voorkomen.

Bromo Vulkaan indonesië

Bezoek Bromo Tengger Semeru Nationaal Park en beklim de vulkaan

Zodra de zon op is, kun je aan de weg naar Bromo Tengger Semeru Nationaal Park beginnen. Je wandelt weer terug via hetzelfde pad tot je weer in de “Sea of Sands” terecht komt, het maanlandschap. De Bromo vulkaan ligt nu recht voor je en je wandelt door het maanlandschap naar de hoge trap onderaan de vulkaan. De Sea of Sands vult zich met jeeps vol toeristen en hoe dichter je bij de vulkaan komt hoe drukker het wordt. Het is vrij duidelijk welke kant je op moet, dus je kunt doorlopen tot aan de trap. De trap is het laatste stukje dat je naar de rand van de krater leidt. 

Maak geen gebruik van de aangeboden paardenritjes

Goed om te weten! Je zult diverse paarden zien die toeristen de heuvel op- en afsjouwen. Je zal ook zeker meerdere malen gevraagd worden of je te paard naar boven wilt. Doe dit alsjeblieft niet. De paardjes zijn klein en sterk, maar ook vaak ondervoed, te zwaar belast, het tuig zit te strak en het is met name gewoon een ongelukkig bestaan voor deze dieren. Dag in dag uit, in een landschap zonder gras of toegang tot (voldoende) water, luie toeristen de heuvel ophijsen. Totaal onnodig om gebruik te maken van zo’n ritje, want het is maar een klein stukje lopen en de trap moet je sowieso zelf op. Doe de dieren en jezelf een plezier en wandel dit stukje lekker zelf.

Bromo Sea of Sands
Tour Bromo vulkaan

Verken Bromo Tengger Semeru Nationaal Park

Zodra de zon op is, kun je aan de weg naar Bromo Tengger Semeru Nationaal Park beginnen. Je wandelt weer terug via hetzelfde pad tot je weer in de “Sea of Sands” terecht komt, het maanlandschap. De Bromo vulkaan ligt nu recht voor je en je wandelt door het maanlandschap naar de hoge trap onderaan de vulkaan. De Sea of Sands vult zich met jeeps vol toeristen en hoe dichter je bij de vulkaan komt hoe drukker het wordt. Het is vrij duidelijk welke kant je op moet, dus je kunt doorlopen tot aan de trap. De trap is het laatste stukje dat je naar de rand van de krater leidt. 

trappen naar krater bromo
krater bromo vulkaan

Kijk de krater in vanaf de rand

Na flink wat traptreden, sta je waarschijnlijk bezweet en licht buiten adem op de top van de vulkaan. Het is aan te raden om in laagjes te kleden, want tijdens de zonsopkomst is het behoorlijk fris maar zodra je de trappen betreed zal je het zeker een stuk warmer krijgen. Eenmaal op de top kijk je uit over het bizarre maanlandschap en kijk je recht de krater in! Je kan het lava horen rommelen en de rookwolken stijgen op uit het middenpunt van de krater. Het omliggende landschap ziet er surrealistisch uit, het is een waanzinnige ervaring om hier te staan. Je kunt over de rand van de krater lopen, waarvan een gedeelte omheind is. Loop je naar links, dan zul je de minste toeristen tegenkomen. Wil je doorlopen naar het gedeelte zonder omheining, wees dan voorzichtig! Dit is op eigen risico. 

Krater Bromo Vulkaan
Bromo vulkaan beklimmen

Wandel door het nationale park

Na je bezoek aan de krater, kun je weer via de trap afdalen en terug de “Sea of Sands” in. Bromo Tengger Semeru Nationaal Park bestaat uit meerdere vulkanen en diverse landschappen. Wanneer je nog voldoende energie hebt, kun je de tijd nemen om nog meer van het park te verkennen. Maak een wandeling naar Savana Hill en Whispering Sands, dit zijn de namen voor de landschappen die om de vulkaan heen liggen. Dit zijn mooie plekken om geweldige foto’s te maken en het landschap is indrukwekkend.

Bromo vulkaan beklimmen

Liever toch met een tour, wij raden deze aan:

Zelfstandig de Bromo vulkaan bezoeken en zonder tour beklimmen is avontuurlijk en veel goedkoper dan een tour. Al is voor het boeken van een tour ook zeker iets te zeggen, aangezien het ook vermoeiend is om alles zelf te regelen. Zo moet je namelijk goed opletten dat je op het juiste pad terecht komt en op tijd bij de viewpoints staat, anders mis je de zonsopkomst nog! Het is ook behoorlijk vermoeiend, aangezien je veel meer moet lopen dan wanneer je met een tour gaat. Boek je een tour, dan ga je met een gids op pad en daar zijn de leuke gekleurde jeeps bij inbegrepen. De gids kan je de meest bijzondere plekken van het nationale park laten zien. Ook zeker een goede optie!

Powered by GetYourGuide

Goed om te weten

De beste periode om de Bromo vulkaan te beklimmen is het droge seizoen, dit seizoen loopt van mei tot oktober. Tussen juni en augustus is het doorgaans het drukste bij Bromo, dit namelijk de periode dat er de minste regen valt. Het is mogelijk om het hele jaar door de Bromo vulkaan te beklimmen. Het liefste wil je natuurlijk een heldere dag, zodat je kunt genieten van de allermooiste uitzichten!

Dit trek je aan:

Laagjes is dé tip! De Bromo vulkaan ligt namelijk op 3000 meter hoogte, waardoor het hier dus ook een stuk kouder is. Met name in de vroege ochtend, tijdens zonsopgang is een goede jas, lange broek en een aantal laagjes echt wel nodig. Wij vonden het frisjes, maar hadden voldoende aan onze eigen warme kleding. Je kunt namelijk ook mutsen, sjaals en handschoenen ter plaatse kopen, maar dit vonden wij overbodig. Krijg je het niet warm genoeg van je kleding, dan kun je bij het viewpoint ook nog koffie of thee kopen om je wam te houden. Zodra je aan de klim naar de kraterrand begint, zul je waarschijnlijk laagje voor laagje uitrekken. Als de zon eenmaal op is, is het direct een stuk warmer! 

Dit neem je mee:

Goede schoenen zijn een must, wanneer je zelf de Bromo gaat beklimmen. De paden zijn goed, maar je gaat behoorlijk wat wandelen. Het is dus handig om schoenen aan te trekken die lekker zitten en waar je fijn op kunt wandelen, zoals zoals comfortabele sneakers of goede wandelschoenen als je hier graag op loopt. Een zaklamp kan handig zijn, maar je kunt natuurlijk ook je telefoon hiervoor gebruiken. Stop tot slot deze items in je rugzak en je bent klaar voor jouw Bromo avontuur:

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben Renee, dé reiscoach van Aap Noot Reis. Als ik aan reizen denk, dan droom ik van bestemmingen waar alles samenkomt. Bijzondere natuur, toffe steden, mooie accommodaties, een fijne cultuur, ontspanning en comfort, maar ook zeker avontuur en ontdekken. Ik ben gek op het vinden van hidden gems, maar wil ook de hotspots niet missen. Ik hou van lokaal eten én ik ben gek op trendy koffietentjes. Een geweldige reiservaring, dat gun ik jou ook. Ik help je graag met het samenstellen van jouw volgende reis.

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

De nieuwste blogs: