Agua Azul
Mexico's mooiste waterval

Lees hier alles over de mooiste waterval in Mexico

Agua Azul is de mooiste waterval in Mexico en ligt tussen Palenque en San Cristóbal de las Casas in Mexico. De Cascadas de Agua Azul is de Spaanse benaming voor deze blauwe waterval, logisch want Azul betekent blauw. Dit is de mooiste waterval die je in Chiapas vindt, een leuke regio in Mexico. Op een heldere dag kan je wel 10 kleuren blauw zien in het water. Agua Azul wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de waterval Misol-Há, een waterval van 35 meter hoog. Ondanks dat de Misol Há waterval minder populair is, is deze wel heel indrukwekkend. Lees hieronder de tips en de verschillende manieren hoe jij de prachtige Agua Azul en Misol-Há watervallen kan bezoeken tijdens jouw rondreis door Mexico.

De route tussen Palenque en San Cristóbal

Dit is een route waar je veel gemengde verhalen over gaat horen als je in Mexico bent. De één zegt levensgevaarlijk, terwijl de ander deze route zonder problemen heeft afgelegd. 

Op de route (nationale weg 199) van Palenque en San Cristóbal de las Casas hebben er de afgelopen jaren een aantal overvallen plaats gevonden op (voornamelijk) de grote touringbussen. Hierdoor heeft de busmaatschappij ADO besloten om er met een grote boog om heen te rijden – ADO is een van de grootste busmaatschappijen in Mexico. Je bent wel iets langer onderweg, maar zo wordt deze route wel vermeden. 

Het is ook mogelijk om de snelste route tussen Palenque en San Cristóbal per taxi’s of mini-van af te leggen. Deze rijden wel via route 199. Goed om te weten is dat dat niet de hele route 199 gevaarlijk is. Volgens de lokale bevolking gebeuren de meeste overvallen in en rondom Ocosingo. Dit dorpje ligt tussen San Cristóbal en Agua Azul. Er zijn dus zeker wel veilige opties om naar de watervallen te gaan. Zo boekte ikzelf een tourtje via mijn hostel in San Cristobal en ging ik met een gedeelde mini-van langs beide watervallen. 

Agua Azul bezoeken zonder tour

Moet je per se met een tour naar de mooiste waterval van Mexico of kan je Agua Azul ook zelfstandig bezoeken? Zonder tour naar Agua Azul waterval is zeker mogelijk, al raad ik aan om dit alleen vanuit Palenque te doen. Een auto huren in Yucatán en Chiapas is populair en je kan veilig en eenvoudig naar de watervallen rijden. Zoals ik hierboven al had benoemd, zit het gevaar op route 199 tussen San Cristóbal de las Casas en Agua Azul. Dus als je vanuit Palenque naar Agua Azul en terug rijdt, vermijd je het gevaarlijke gedeelte. Zit je alsnog met je huurauto in San Cristóbal? Dan raad ik je aan om net zoals de bus de lange route te nemen en zo route 199 te vermijden. Je kunt dan vanuit Palenque de watervallen bezoeken.

Mooiste waterval Mexico
Mooiste waterval Mexico

Hoe kom je bij de mooiste waterval van Mexico?

Wanneer je de mooiste waterval van Mexico wilt bezoeken heb je drie opties waar je uit kunt kiezen qua vervoer:

  • Taxi
  • Eigen vervoer
  • Met een tour van San Cristóbal naar Palenque of andersom

Met een tour is de makkelijkste optie. Je kunt een tour boeken via je accommodatie of bij een lokaal toeristenbureau. Dit kan zowel in San Cristóbal als Palenque. Tijdens deze tour maak je de reis in een mini-van van San Cristóbal naar Palenque en tussendoor maak je stops bij Agua Azul, Misol-Há en de Maya tempels in Palenque. Een pittige en lange rit, maar zeker de moeite waard! Aan het einde word je afgezet in Palenque centrum. 

Vanuit San Cristóbal vertrek je om 4 uur ‘s morgens en de eerste paar uur kun je slapen in de minivan. Rond 7 uur is er een ontbijt stop. Na het ontbijt zit je nog even in het busje en is je eerste stop Agua Azul. Vervolgens rijd je door naar Misol-Há, Nadat je Misol-Há hebt bezocht stap je weer je de van in en rijd je door naar de Maya tempels van Palenque. Als je de tour vanuit Palenque doet, dan ga je dus eerst naar de Maya tempels, dan Misol-Há, Agua Azul en vervolgens word je afgezet in San Cristóbal.

Wat zijn de kosten van deze tour?
Vanaf $600 pesos per persoon (€10,-). Dit is inclusief entree van de watervallen en entree voor de Maya tempels.

Agua Azul Mooiste waterval Mexico

Agua Azul waterval in Chiapas

Een indrukwekkende waterval waar je 10 verschillende kleuren blauw kan zien zodra het mooi weer is. Helaas wel een tourist trap en vele kraampjes waar je troepjes kan kopen, maar desalniettemin echt een fantastisch mooie plek. Als het de afgelopen dagen niet heeft geregend, kan je onderaan de watervallen zwemmen. Dit heb ik toen niet gedaan. Wel ben ik langs de waterval omhoog gelopen en daar kan je genieten van het uitzicht. Zo kan je goed zien dat de waterval uit een kleine serie watervallen bestaat die achter elkaar gelegen zijn. Zo zie je dat het van plateauvormige rivierbeddingen afstroomt. Goed om te weten, na heftige regenval kan het water bruin zijn. De waterval is dan nog steeds indrukwekkend, maar zeker niet ‘azul’.

Agua Azul Mooiste waterval Mexico
Agua Azul Mooiste waterval Mexico

Misol-Há waterval in Chiapas

Misol-Há, betekent in het Ch’ol ‘waterval’. Ch’ol is een taal uit de Maya-taalfamilie en wordt heden nog gesproken. Ch’ol wordt in de provincië Chiapas gesproken.

Misol-Há is een waterval van 35 meter hoog. Je blijft ongeveer tussen de 45 minuten en 1 uur op deze plek. Wat echt super gaaf is, is dat je achter het water kan komen van de waterval. Trek wel alvast je zwemkleding aan en indien je het hebt, ook waterschoenen. Je wordt namelijk super nat zodra je achter de waterval bent. Ook zijn de stenen heel erg glad, dus wees voorzichtig.

Misol-Há ligt tussen Palenque en Agua Azul in en is ongeveer een half uur rijden vanaf Palenque.  

Misol-Há Mooiste waterval Mexico
Misol-Há Mooiste waterval Mexico

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

De ideale route door Mexico?

Ik heb een reisgids over Mexico geschreven om jou op weg te helpen met jouw reis. In deze reisgids staat een uitgebreide route van 4 weken, die gemakkelijk kan verkorten of verlengen met suggesties uit de gids! De route uit de Reisgids Mexico kun je van begin tot einde volgen, maar de gids is ook ideaal om tips en inspiratie uit te halen. 

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.