Top 5 bezienswaardigheden in Malang

Beste reistijd

Apr t/m sept

Valuta

Indonesische Rupiah

Tijdverschil

+ 6 of 7 uur verschil

Icon landenpagina

Hoe lang?

4 - 6 dagen

Dit wil je zien en doen in Malang

Java, het hart van Indonesië, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, diverse landschappen en dynamische steden. Oost-Java onderscheidt zich door zijn adembenemende vulkanen, watervallen en kleurrijke dorpen. Malang is eenvoudig te combineren met een reis door het nabijgelegen Bali, waardoor het een ideale bestemming is voor avontuurlijke reizigers. In deze blog nemen we je mee naar de top 4 bezienswaardigheden van Malang die je absoluut niet mag missen.

Pijl

Ben je van plan om een rondreis op Bali te maken? Bekijk hier de reisgids Bali, voor een complete route en heel veel tips van deze geweldige bestemming!

Must see bezienswaardigheden in Malang

1. Regenboogdorp Jodipan

Het regenboogdorp Jodipan is een kleurrijke wijk in Malang. Deze voormalige sloppenwijk is getransformeerd tot een levendig kunstproject, waarbij de huizen in alle kleuren van de regenboog zijn geschilderd en er mooie muurtekeningen te vinden zijn. Voor de wijk geldt een kleine entreefee (ongeveer €0,30).

regenboogwijk
jopipan regenboogwijk

2. Het blauwe dorp in Malang

Vanaf Jodipan hoef je niet ver te lopen naar het blauwe dorp, dit ligt namelijk aan de andere kant van het water. Het blauwe dorp staat ook wel bekend als Kampung Biru Arema. Net als Jodipan is dit dorp omgetoverd tot een kleurrijke attractie, maar hier zijn de huizen in verschillende tinten blauw geschilderd. Ook hier vind je weer toffe street art. Net als bij Jodipan betaal je hier een kleine entreefee.
blauwe wijk malang oost java

3. Bezoek de Tumpak Sewu waterval

Tumpak Sewu, wat ‘duizend watervallen’ betekent, is een van de meest spectaculaire watervallen van Indonesië en als je het ons vraagt, misschien zelfs wel van heel Azië! Dit is een van de bezienswaardigheden in de buurt van Malang die je absoluut niet mag overslaan.


De naam Tumpak Sewu verwijst naar de vele stroompjes die samen een brede waterval vormen. Je kunt de waterval van bovenaf bewonderen en als je wat avontuurlijk bent ingesteld, kan je ook naar de voet van de waterval hiken. Deze hike door de jungle, langs andere watervallen en dwars door rivieren duurt ongeveer een uur.


Vanaf Malang is het ongeveer 2 – 2,5 uur rijden en hoewel je dit zelf op de scooter kan doen, raden wij het aan om dit met een (privé) chauffeur of dagtour te doen.


Handig om te weten: draag sandalen of schoenen die nat mogen worden. Draag zwemkleding of neem een extra setje kleren mee als je van plan bent naar de voet van de vulkaan te gaan. Het water valt zo krachtig naar beneden dat je erg nat wordt!

tumpak sewu
Tumpak Sewu waterval

4. Bewonder de Bromo vulkaan

De Bromo vulkaan, gelegen in het Bromo-Tengger-Semeru National Park, is een iconische trekpleister van Oost-Java, bekend om zijn geweldige zonsopgangen en maanachtige landschap. Vanuit Malang vertrek je met een Jeep midden in de nacht naar Mount Pananjakan voor de zonsopkomst. Draag warme kleding, want het is hier ‘s nachts nog ontzettend koud!

Vervolgens rijd je door naar Lautan Pasir en de Bromo krater. Vanaf de parkeerplek is het nog een flinke wandeling naar de krater toe. Om de afstand te overbruggen, worden er paardenritjes aangeboden, maar we raden het sterk af hier gebruik van te maken.

Goed om te weten: De Bromo vulkaan trekt ontzettend veel toeristen. Dit betekent dat er honderden jeeps tegelijk vanaf het punt waar je de zonsopkomst bewondert,  naar de krater toe rijden. Wil je voorkomen dat je in de file staat, vertrek dan op tijd weer vanaf Mount Pananjakan of bewonder de zonsopkomst op een andere plek (vraag je gids).
Bromo vulkaan oost java
Bromo Oost Java

5. Bonustip: hike naar vulkaan IJen

Hoewel Malang doorgaans niet het startpunt is voor het bezoeken van de Ijen vulkaan, kan deze tip niet in dit lijstje ontbreken. Je kunt namelijk de Bromo vulkaan en Ijen kan je in één tour met elkaar combineren. Je begint dan wel in Malang en vertrekt ‘s nachts eerst naar de Bromo vulkaan. De volgende nacht hike je naar de Ijen vulkaan. Wil je ze los van elkaar bezoeken, dan kan je het best overnachten in Banyuwangi voor de Ijen vulkaan.

De Ijen vulkaan staat bekend om zijn turquoise kratermeer (zuurste meer ter wereld) en het zeldzame blauwe vuur dat ‘s nachts, met geluk, zichtbaar is. Dit natuurfenomeen is op slechts één andere plek in de wereld te bewonderen (in IJsland) en dus zeker een must-see als je in Oost-Java bent. De hike naar de top van vulkaan Ijen duurt ongeveer 2 uur. Vervolgens kan je afdalen naar het blauwe vuur. Onderweg zal je zwaveldragers tegenkomen die tot wel 90 kg zwavel naar boven sjouwen! Voor de zon opkomt wandel je weer terug naar boven om de zonsopkomst over het kratermeer te bewonderen.


Tijdens je wandeling naar het blauwe vuur is het van belang dat je een gasmasker draagt. De zwavellucht is ontzettend slecht voor je en de geur is ook heel onprettig. Deze gasmaskers zijn bij de geboekte tour inclusief.

Ijen vulkaan
Powered by GetYourGuide

Hoe kom je in Malang + vervoer ter plaatse

Hieronder geven we een korte beschrijving van de vervoersopties. In deze blog lees je een uitgebreide beschrijving van alle vervoersopties naar en op Java.

Hoe kom je in Malang?

Malang is vanuit Nederland bereikbaar met het vliegtuig. Er gaan geen directe vluchten, maar met een tussenstop kan je naar Malang vliegen. Een retourticket van Amsterdam naar Malang kost gemiddeld €1.200,- en je bent zo’n 25 uur onderweg.

Vervoer ter plaatse 

In de stad zelf kan je veel lopend doen of een Grab taxi regelen. Voor de bezienswaardigheden buiten de stad is het aan te raden om een tour te boeken of een auto met chauffeur te huren voor gemak en flexibiliteit. Wil je van Malang naar een andere bestemming op Java reizen, dan is de trein de beste manier. 

Boek een unieke rondreis met een stapel tips.

Favoriete accommodaties in Malang

Hieronder delen we onze favoriete accommodaties in Malang, met zowel dorms als fijne privé kamers. Benieuwd naar meer accommodaties op Java? In deze blog delen we al onze favoriete accommodaties!

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reisexpert Esmée

Reisexpert Esmée

Ik ben Esmée, een reislustige avonturier en co-creator van de Aap Noot Reisblog. In 2014 maakte ik mijn eerste verre reis en sindsdien heb ik het reisvirus te pakken. Er valt zoveel te ontdekken! Het liefst ga ik voor langere tijd op reis en heeft de bestemming een goede mix van strand, cultuur en natuur. Met mijn backpack op de rug ga ik weg van de gebaande paden, al sla ik de highlights ook zeker niet over. Alle tips verzamel ik voor je, hier op Aap Noot Reis!

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

De nieuwste blogs: