Een backpack kopen, hoe doe je dat?

Hoe vind je een backpack die bij jou past?

Een backpack kopen is best een investering. Daarom wil je een backpack die lang mee gaat en goed bij je past. Met deze tips kies jij de juiste backpack. Wanneer je op wereldreis gaat zal je veel verschillende plekken bezoeken. Diverse landen, steden, dorpjes, stranden en noem maar op. Het makkelijkste is om te reizen met een backpack. Ten eerste slinger je deze zo op je rug en je kan je backpack ook veel makkelijker kwijt in een tuktuk, bus of taxi dan een koffer. Toen ik voor het eerst ging reizen dacht ik dat een rolkoffer ook wel handig zou zijn, gelukkig ben ik toch overstag gegaan en heb ik een backpack meegenomen. Ik heb de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje voor je gezet voor het aanschaffen van de perfecte backpack.

Vrouw met een rugzak van de achterkant die voor de Taj Mahal in India staat

Backpacken met een rolkoffer

Ik benoemde al even dat ik zelf van plan was om met een rolkoffer op pad te gaan. Leek me ideaal dat ik dan niet zou hoeven sjouwen met zo’n grote backpack maar de wieltjes van mijn koffer het zware werk kon laten doen. Dit is dus geen goed idee; want wanneer je gaat backpacken zal je ook regelmatig stukken moeten lopen met je backpack; van de bushalte naar je hostel, vanaf de pier naar de taxi of bijvoorbeeld vanaf de boot naar de boulevard. En dat zijn niet altijd verharde rechte wegen, vaak genoeg heb ik onverharde paden gelopen met mijn backpack en dan was ik erg dankbaar dat ik geen rolkoffer op wieltjes had. En al die extra vakken en lusjes zijn ook erg handig! Wist je dat er tegenwoordig wel backpacks met wieltjes zijn? Eigenlijk gewoon de ideale combi!

Wat is het verschil tussen een backpack en daypack?

Een backpack is je grote tas waar al je kleding en dergelijk in gaat, maar je neemt eigenlijk ook altijd een daypack. Je daypack (een dagrugzak) neem je mee om je waardevolle spullen in te vervoeren en voor dagjes uit. Dit is meestal een rugzak van ongeveer 25 liter, je kan je oude Eastpack natuurlijk meenemen, maar het kan heel fijn zijn om in een goede daypack te investeren. Ik heb er eentje gekocht met een brede heupband zodat ik ook met mijn kleine rugzak het gewicht goed kan verdelen en vooral op de heupen kan dragen.

Hoeveel liter moet je backpack zijn?

Er zijn verschillende maten verkrijgbaar, welke maat je kiest hangt vooral van je reisdoel en bestemming af. Ik reis zelf met een backpack van 65 liter voor zowel warme als koudere bestemmingen.

Een backpack van 50 tot 65 liter
Deze backpack is geschikt voor warme bestemmingen, je gaat dus niet teveel kleding meenemen. Een volle tas komt ongeveer uit op 10-15 kilo.

Een backpack van 65 tot 80 liter
Ben je van plan om een wereldreis te maken en wil je ook wat warmere kleding en bijvoorbeeld wandelschoenen meenemen. Dan past dit midden formaat goed bij je. Ingepakt kom je dan al gauw op zo’n 15 à 20 kilo uit.

Een backpack van 80 tot 100 liter
Dit is een backpack voor de doorgewinterde avonturier die ook kampeerspullen mee wil nemen. Met een volle tas sjouw je al snel rond met meer dan 20 kilo. Het is dus ook belangrijk dat je een goede conditie hebt als je met zo’n type tas wil gaan reizen.

Persoon met rugzak die zittend uitkijkt vanaf een klif naar een beboste en bergachtige omgeving

Wat kost een backpack?

Aan een goede backpack hangt best een prijskaartje en dat kan even slikken zijn wanneer je er eentje moet aanschaffen. Dus waarom zou je dan geen backpack kopen van 30,- of 40,- euro kopen? Omdat bij een backpack absoluut geldt: “goedkoop is duurkoop”. Ik heb best wat reizigers voorbij zien komen die voor een paar tientjes een backpack op de hadden getikt en die waren ook echt in no-time kapot. Mijn backpack kostte bijna 200,- euro, maar hier kan ik dan ook minstens 10 jaar mee doen. Dus dat is eigenlijk maar 20,- euro per jaar 😉

Wat heb je nog meer nodig?​

Flightbag/raincover
Doe altijd een flightbag om je backpack heen in het vliegtuig of onderin de bus. Zo is je backpack geschermd tegen beschadigen en als je er ene slotje omheen doet kan niemand er iets uithalen of instoppen. De meeste flightbags zijn multifunctioneel en ook als regenhoes te gebruiken. Koop ook een regenhoes voor je daypack als die er niet standaard bij zit, dat gaat een hoop ellende schelen als je in een dikke regenbui terecht komt.

Cablelock en cijferslotjes
Slotjes zijn op reis multifunctioneel. Ik heb er altijd minstens drie bij me. Een voor om mijn flightbag, een om de ritjes van mijn daypack zodat niemand er in kan graaien wanneer ik op pad ben en ook eentje voor sommige kluisjes in het hostel. Een cablelock kan fijn zijn om je tas vast te maken in een (nacht)bus of trein. Dan kan er niemand mee aan de haal gaan wanneer jij lekker wegdommelt. 

Hoe kies je de juiste backpack?​

De beste tip die ik je hiervoor kan geven is om je te laten adviseren door een expert. Bij outdoor winkels zoals Bever, Zwerfkei, Vrijbuiter of Kathmandu kun je je goed laten helpen bij het vinden van de juiste backpack. Want er komt nog best veel kijken bij een backpack kopen! Zo zijn er speciale vrouwenbackpacks en heeft elke tas weer zijn kwaliteiten en bijzonderheden. In de meeste winkels kun je de tas ook direct laten afstellen op jouw ultieme draagcomfort. Vaak krijg je ook handige tips over hoe je jouw backpack het beste kan inpakken. Goede backpackmerken zijn bijvoorbeeld; Osprey, The North Face, Deuter en Lowe Alpine.

Jij weet nu precies met welke backpack je op pad wilt, of misschien heb je er zelfs al eentje gekocht. De volgende keuze is natuurlijk: de bestemming! Wist je veel landen in Europa ook hartstikke backpackproof zijn, wat dacht je bijvoorbeeld van Griekenland! Laat je inspireren door reizigers die je voorgingen, zoals Ana die 7 tips op Milos deelt op haar blog When You Finally Get There.

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben Renee, dé reiscoach van Aap Noot Reis. Als ik aan reizen denk, dan droom ik van bestemmingen waar alles samenkomt. Bijzondere natuur, toffe steden, mooie accommodaties, een fijne cultuur, ontspanning en comfort, maar ook zeker avontuur en ontdekken. Ik ben gek op het vinden van hidden gems, maar wil ook de hotspots niet missen. Ik hou van lokaal eten én ik ben gek op trendy koffietentjes. Een geweldige reiservaring, dat gun ik jou ook. Ik help je graag met het samenstellen van jouw volgende reis.

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

De nieuwste blogs: