Reistips om Chichén Itzá
te bezoeken

Haal alles uit jouw bezoek van het wereldwonder Chichén Itzá in Mexico.

Ga je op reis naar Mexico, dan is de kans groot dat je ook Chichén Itzá zal bezoeken. Deze oude en zeer bekende Maya tempels zijn het wereldwonder van Mexico en daarom een absolute must visit. De plek is rijk aan geschiedenis en niet voor niets één van de nieuwe zeven wonderen van de wereld. De indrukwekkende piramide van Kukulcán is het toonbeeld van Chichén Itzá, deze piramide is dan ook opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Al is Chichén Itzá veel meer dan alleen die piramide. Wat is Chichén Itzá nou precies, hoe kom je er en wat is er te doen? Je leest er alles over in deze blog.

Chichén Itzá Mexico
Chichén Itzá Mexico

Wat is Chichén Itzá?

Chichén Itzá is een oude Maya stad en dit was één van de belangrijkste steden van de Maya’s, Deze Mayastad is jarenlang bewoond geweest door de Maya’s en bestaat uit onder andere de bekende piramide van Kukulcán, die is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Chichén Itzá is één van de meest indrukwekkende ruïne steden van de wereld. Één van de eerste tempels die je tegen zult komen, wanneer je de Maya site betreed is de piramide van Kukulcán. Deze piramide wordt ook wel El Castillo genoemd en diende voor de Maya’s als tempel voor de gelijknamige God El Castillo. De hele piramide, inclusief de tempel op de top is in totaal zo’n 30 meter hoog.

Geschiedenis en tegenwoordig
Chichén Itzá is een eeuwenoude stad, wanneer je deze plek bezoekt dan aanschouw je de ruïnes van de stad. Deze zijn in de loop der jaren wat vervallen, waardoor er in de 20e eeuw grote restauratiewerken hebben plaatsgevonden. Er is zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat behouden, waardoor je een goede indruk krijgt hoe de stad er vroeger uitgezien moet hebben.

Voorheen was het mogelijk om de tempels te beklimmen, tegenwoordig is dit niet meer mogelijk. De reden dat de tempels niet meer beklommen mogen worden is vanwege veiligheid en behoud van de tempels.

Deze indrukwekkende en goed gerestaureerde Maya stad wordt jaarlijks door meer dan 1,2 miljoen mensen bezocht. De kans dat je hier helemaal alleen bent, is dan ook erg klein! Toch is het absoluut de moeite waard, hoeveel tempels en Maya steden je ook al gezien hebt. Chichén Itzá bestaat dus ook uit veel meer prachtige ruïnes dan alleen de bekende piramide. Je vindt er gedetailleerde Maya tekeningen, gehouwen in het steen en vele andere tempels en complexen. 

Chichén Itzá betekent in Maya: “Bronnen van de Itzá”.

Chichén Itzá Mexico

Hoe kom je er?

De beste uitvalsbasis om Chichén Itzá te bezoeken is vanuit Valladolid. Dit is een leuke en sfeervolle koloniale stad, waar je gemakkelijk een paar dagen kunt vertoeven. In Valladolid zijn veel hotels te vinden, geschikt voor elk budget!

Eigen vervoer of taxi
Het gemakkelijkste is om Chichén Itzá te bezoeken met eigen vervoer. Reis je niet door Mexico met een huurauto, dan is het aan te raden om er eentje te huren in Valladolid. Een huurauto kan je hier namelijk ook goed gebruiken om de cenotes te bezoeken, waarvan er velen zijn in de omgeving! Een auto kun je al huren vanaf €30,- euro per dag, inclusief verzekering.

Ga je met eigen auto? Dan dien je ook parkeerkosten te betalen, parkeren bij Chichén Itzá is veilig en kost 60 pesos (€2,57). De parkeerkosten moet je contant betalen. Laat geen waardevolle spullen achterin de auto of zorg dat het verborgen ligt onder een hoedenplank.

De tweede beste optie is om met een taxi of collectivo (gedeelde taxi) te gaan. Deze optie is vaak wel wat duurder dan een huurauto, maar het geeft je wel de vrijheid om zo laat te gaan als jij wilt.

Openbaar vervoer
De laatste optie om zelfstandig naar Chichén Itzá te gaan is met de bus.Één van de meest bekende busmaatschappijen in Mexico is ADO.  

Je kunt een kaartje ter plaatse bij het busstation in Valladolid kopen of je kan van te voren een kaartje voor de gewenste dag en tijd online kopen op de website van ADO. Een nadeel van de bus is dat deze op vaste tijden rijdt en je hierdoor dus afhankelijk bent van de dienstregeling van de bus.

Een voordeel van de bus is, dat het een vrij goedkope manier is om bij Chichen Itza te komen. Een retourtje kost ongeveer €11,- euro. Er rijden meerdere bussen per dag.

Groepstour of privé tour
Je kunt natuurlijk ook naar Chichén Itzá middels een tour. Er zijn twee verschillende soorten tours mogelijk, een groepstour of een privé tour.

Een groepstour heeft persoonlijk niet mijn voorkeur omdat ik graag voor de menigte uit reis. Ik heb een plek graag voor mezelf en wanneer je met een groepstour gaat zul je ten alle tijden met minimaal 20-30 anderen zijn. Het voordeel van een groepstour is dat dit een stuk voordeliger is dan met een privé tour, je wordt vaak opgehaald en teruggebracht naar je hotel en je krijgt er een gids bij. Chichén Itzá met gids bezoeken is erg waardevol, je leert namelijk zo ontzettend veel over deze bijzondere Maya Site.

Een privé tour is een stuk duurder dan een groepstour, het voordeel hiervan is dan wel dat je niet op anderen hoeft te wachten en je het vervoer en de gids helemaal voor jezelf hebt. Vaak kun je vroeg in de ochtend gaan, waardoor je ook voor de menigte uit bent, ondanks dat je met een tour gaat. 

Bekijk hieronder mogelijke tours naar Chichén Itzá. 

Chichén Itzá Mexico

Wat kost een bezoek aan Chichen Itza?

De entree voor Chichén Itzá is in totaal 533 pesos (€22,84). Je kunt van te voren kaartjes online kopen of ter plaatse, echter moet je een deel  ($80 pesos) ter plaatse contant betalen. Pinpassen en creditcards worden geaccepteerd. Je kunt het grootste gedeelte van de entree, indien gewenst, dus met kaart betalen.

Kom je met de auto? Dan komen er parkeerkosten van 60 pesos (€2,57) bovenop. Ook dit bedrag moet contant betaald worden.

Tips voor jouw bezoek aan Chichén Itzá

  • Ga vroeg, sta iets voor openingstijden (8 uur) al klaar voor de ingang.
  • Het is een drukke en toeristische plek, vanaf half 11 wordt het écht heel druk.
  • Trek 2 – 3 uur uit voor jouw bezoek aan Chichén Itzá.
  • Je mag geen statief mee naar binnen nemen, je tas wordt gecontroleerd. Een kleine (gorilla) tripod mag wel mee.
  • Koop je kaartjes van te voren online. Zo skip je de rij en kan je meteen doorlopen.
  • Wil je foto’s zonder mensen erop? Loop na binnenkomst direct naar de “achterkant” van de piramide Kukulkan, de trap is hier iets verweerder en hier zal je bijna niemand zien.
  • Bezoek Chichén Itzá met een gids om meer te leren over deze interessante culturele en historische site. Een gids kun je ter plekke regelen of boek van te voren een tour inclusief gids.
  • Bewonder als eerste Piramide Kukulcán en loop daarna door naar de andere ruïnes in het park.
  • Combineer jouw bezoek aan Chichén Itza met het bezoek aan een cenote.
  • Hou er rekening mee dat het behoorlijk heet kan zijn, zorg voor voldoende bescherming (zonnebrand, hoedje, voldoende water).
Chichén Itzá Mexico
Chichén Itzá Mexico

Wat neem je mee naar Chichén Itzá?​

 • Je camera en/of je telefoon
 • Contant geld
 • Zonnebrand
 • Voldoende water
 • Pet/hoedje tegen de zon

Wat is beste periode om Chichén Itzá te bezoeken?

De beste tijd om Chichén Itzá te bezoeken is van november t/m april. In mei start het regenseizoen in Mexico, tijdens deze periode kan het veel regenen.

In juni start het orkaanseizoen. 

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Meer tips over Mexico?

Mexico is een populaire vakantiebestemming! Dat vind ik geheel terecht, Mexico is namelijk een land dat veel te bieden heeft. Op het schiereiland Yucatan, waar je ook Chichén Itzá vindt, zijn er prachtige stranden, leuke steden en heerlijk eten! Alles voor een ideale vakantie! Benieuwd naar de perfecte route van 4 weken door Mexico, waarbij je veel van Mexico ziet en ook de diversiteit van het land meekrijgt? Download dan de Reisgids Mexico. Een complete reisgids (E-BOOK) met een uitgebreide route van 4 weken door Mexico, met suggesties om de route te verkorten of te verlengen. Deze reisgids bestaat uit 179 pagina’s vol met reistips, de leukste activiteiten, handige informatie en de mooiste bestemmingen. De route(s) kun je zowel met het openbaar vervoer als een huurauto reizen.

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *