Bespaartips om meer geld over te houden, zodat je sneller op reis kan!​

Bespaar om je droomreis sneller bij elkaar te sparen!

Dat reizen geld kost is een feit, dus als je wilt reizen heb je geld nodig. Er zijn twee manieren hoe je ervoor kan zorgen dat je meer geld hebt. Er zijn twee manieren om meer geld te sparen:

  • Meer verdienen
  • Minder uitgeven 

Voor mijn wereldreis spaarde ik 850,- euro per maand. En nee, ik was geen bankdirecteur en ik ben werkte ook geen 80 uur per week. Ik had destijds een fulltime baan met een netto inkomen van 2000,- euro per maand en mijn vaste lasten lagen rond de 650,- euro. Daar gingen nog mijn boodschappen en persoonlijke uitgaven vanaf en de rest ging mijn spaarpot in. Hoe spaar je een wereldreis bij elkaar? Simpel met dit vijf-stappenplan:

STAP 1. Bepaal je spaardoel​

Zet voor jezelf een einddoel. Wees hierin wel realistisch anders kan het juist averechts werken. Ik gebruikte hiervoor een simpel rekensommetje:

Inkomsten
Vaste lasten –
Persoonlijke uitgaven –
———————————
= Sparen

Is het jouw einddoel om 5000,- euro te sparen en je kan 500,- euro per maand opzij zetten, dan weet je dat je over 10 maanden op reis kan. Zet het ook echt opzij op je rekening, zodat je op je betaalrekening alleen het geld hebt dat je daadwerkelijk ‘mag’ uitgeven.

STAP 3. Hou je uitgaven bij

Je wordt met je neus op de feiten gedrukt wanneer je een maand lang je uitgaven bijhoudt. Er zijn hier verschillende appjes voor, ik maakte zelf een excelletje in Google drive. Als je daarna je overzicht bekijkt dan kan je eens kritisch kijken waar je op kan besparen. Misschien even geen koffies-to-go meer? Niet (meer) buiten de deur lunchen / uit eten? Er valt altijd wel ergens op te besparen.

STAP 3. Verlaag je vaste lasten

Heb je echt Netflix en Spotify en Disneyplus en Itunes en HBO en Videoland en… nodig? Of kan je er best een paar laten vallen of op z’n minst de kosten delen van degenen die je echt niet kan missen. En ga je echt nog zo vaak naar de sportschool, of kan je eventueel ook buiten sporten? Meestal valt er wel wat te besparen op je abonnementen. Kijk eens kritisch naar je gas- elektra en waterverbruik, verzekeringen, internet, tv en telefoonrekening. Zo kan Sim-only een goed alternatief zijn om de kosten van je mobiel te verlagen.  Kortom, neem al je abonnementen eens onder de loep en kijk welke je kunt opzeggen of verlagen.

STAP 4. Zet al je uitgaven om in "reis-acties"

Wil je een uitgave doen van € 300,- bedenk dan dat dit ook je enkeltje naar Azië kan zijn. Of wil je iets kopen van € 25,- euro herinner jezelf er dan aan dat dit je dagbudget in Thailand is. Dus koop je dat item? Of heb je straks een dag minder op die geweldige wereldreis. En dat etentje van € 50,- euro is toch weer een (proef)duik in Mexico.

STAP 5. Stop met shoppen

Ruim een half jaar voordat ik op reis ging hanteerde ik het principe: “past het niet in mijn backpack, dan koop ik het niet”. Er zijn een hoop leuke schoenen, topjes, broeken, truien zonder mij als eigenaar in de winkel blijven liggen. Als je eenmaal vertrokken bent, mis je daar helemaal niks aan. Je kan toch maar een beperkt aantal items meenemen op reis. En als je lang op reis bent geweest, dan lijkt al die kleding die al een jaar of langer in de kast op je ligt te wachten weer helemaal als nieuw.

Meer lezen over geld, kosten en spaartips?

Ik hoop dat die wereldreis nu dichterbij klinkt dan ooit. Natuurlijk moet er ook gespaard worden, maar onderschat de kracht niet van minder uitgeven en dus besparen! Ben je benieuwd hoe je meer kunt sparen/verdienen? Ik heb een blog geschreven met spaartips! Wanneer je financieel onafhankelijk bent, kun je ook meer reizen! Lees hier alle tips over financiële onafhankelijkheid. En op deze pagina vind je alle blogs over budget & kosten. 

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben Renee, dé reiscoach van Aap Noot Reis. Als ik aan reizen denk, dan droom ik van bestemmingen waar alles samenkomt. Bijzondere natuur, toffe steden, mooie accommodaties, een fijne cultuur, ontspanning en comfort, maar ook zeker avontuur en ontdekken. Ik ben gek op het vinden van hidden gems, maar wil ook de hotspots niet missen. Ik hou van lokaal eten én ik ben gek op trendy koffietentjes. Een geweldige reiservaring, dat gun ik jou ook. Ik help je graag met het samenstellen van jouw volgende reis.

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com