Hoe kan je duurzaam reizen?
Lees hier mijn 10 tips om duurzaam te reizen.
Hoe kan je duurzaam reizen? Bestaat duurzaam reizen überhaupt eigenlijk wel? Het klinkt namelijk een beetje tegenstrijdig en dat is natuurlijk ook zo. Reizen is fantastisch, maar eigenlijk helemaal niet duurzaam. Wat houdt duurzaam reizen dan in? En hoe kan je er nou voor zorgen om de voetafdruk die je achterlaat te beperken? Door het gebruik van vliegtuigen, het maken van roadtrips, onverantwoord omgaan met water, energie en afval worden de mooiste plekken op deze aarde in gevaar gebracht. Toch kan je met kleine aanpassingen en bewust wording al een heleboel doen. Lees hieronder mijn 10 handige tips om duurzaam te reizen.
1. Probeer de CO2 uitstoot van je vluchten te compenseren.
Ik heb helaas slecht nieuws voor liefhebbers van verre reizen: vliegen is de nummer één milieuvervuiler van alle vervoersmiddelen. De CO2-uitstoot van vliegtuigen kunnen wel 5 tot 15 keer meer schadelijk zijn voor het milieu dan bijvoorbeeld de trein. Voor veel wereldreizigers is nooit meer in een vliegtuig stappen, geen optie. Wil je graag naar Zuid-Afrika, Brazilië, Indonesië of Australië zit er natuurlijk niks anders op dan te vliegen. Wel kan je tijdens het boeken van je vlucht wel op een paar dingen letten en met een duurzamere vlucht de milieuvervuiling te compenseren. Duurzaam reizen met het vliegtuig doe je zo:
- Indien het mogelijk is, kan je het beste een direct vlucht boeken zonder tussenlandingen. Door het opstijgen en dalen, stoot een vliegtuig extra CO2 uit en andere schadelijke afvalstoffen.
- Veel luchtvaartmaatschappijen bieden een CO2-uitstoot compensatie aan. Bijvoorbeeld biedt KLM de mogelijkheid aan. Afhankelijk van de duur van de reis en de lengte, betaal je een paar euro extra. KLM investeert dat geld weer bij externe organisaties, zoals Trees for All of Greenseat. Deze projecten zetten zich in voor duurzame energie. Het planten van bomen, het bouwen van windmolens of in ontwikkelingslanden het opzetten van duurzame landbouw zijn een paar voorbeelden waar deze bedrijven zich voor inzetten.
- Licht reizen; hoe zwaarder een vliegtuig, hoe meer het vliegtuig brandstof verbruikt. Indien mogelijk, neem alleen handbagage mee, dat scheelt ook nog eens in je portemonnee, je betaald namelijk dan niet voor de koffer die je bij de balie moet inchecken.


2. Gebruik het openbaar vervoer.
Indien je toch van plan bent om een verre reis te maken en te gaan vliegen. Probeer dan in het land van bestemming zoveel mogelijk het openbaar vervoer te nemen. Zo compenseer je de CO2-uitstoot en is dat een stap in de goede richting. Wil je nog schoner reizen? Laat dan het vliegtuig links liggen en ga met het openbaar vervoer naar je Europese bestemming. Het gebruik maken van de Interrail kan je heel Europa mee rondreizen. De trein is eenvoudig en vaak een makkelijke manier om je te verplaatsen. Probeer dan op de plek van je bestemming de metro, bus of tram te pakken in plaats van een huurauto. Als de afstanden het toelaten is het natuurlijk nog beter en leuker om te wandelen of te fietsen.


3. Je kan kiezen voor duurzame accommodaties.
Niet alle hotels, hostels en Airbnb’s doen aan duurzaamheid. Wél kan je hier tegenwoordig makkelijker voor kiezen. Vaak wordt er bij booking.com aangegeven of de accommodatie doet aan duurzaam reizen. Dit wordt in de omschrijving aangeduid met een blaadje. Vaak zijn de accommodaties aangesloten bij Green Key of bij GSTC. Probeer all inclusive vakanties uit te sluiten. Dit is namelijk niet duurzaam. Het onbeperkt eten en drinken kan héél relaxt zijn, alleen is de verspilling van voedsel echt enorm groot.


4. Kies voor vegetarisch of veganistisch eten op reis.
Misschien eet je thuis al minder vlees of zuivel, maar probeer dit op reis ook te doen. Gelukkig zijn mensen tegenwoordig al meer bewust van het impact van het eten van vlees op het milieu. Ook zijn er steeds meer restaurants die veel vegetarische opties aanbieden en zijn vegan restaurants ook steeds hipper.


5. Let op waar je gaat duiken en snorkelen.
In landen zoals Mexico, Indonesië, Australië of Egypte kan je tussen de kleurrijke koraalriffen en het prachtige onderwaterwereld snorkelen en duiken. Wie droomt er niet van om tussen de schildpadden, het Nemo visje en de Great Barrier Reef te snorkelen? Helaas zijn veel koraalriffen in de wereld – net zoals de Great Barrier Reef – aan het afsterven en loopt het groot gevaar om helemaal te verdwijnen. Doordat men tijdens het duiken en snorkelen het koraal aanraakt, sterft dit af. Zonnebrandcrème is helaas ook een grote boosdoener. Door de stoffen die hier in zitten sterft het koraal af en vervuil je het water. Zoek bij het aanschaffen van zonnebrandcrème naar merken die geen oxybenzone en octinoxate gebruiken en zoek naar de flesjes waar Reef Friendly op staat.
Raak onderwater ook geen dieren aan. Zie je mensen zeesterren optillen, spreek ze hierop aan. Wist je dat zeesterren doodgaan wanneer je ze bovenwater houdt? Bewonder schildpadden en andere dieren van gepaste afstand. Jaag dieren niet op, raak ze niet aan en respecteer het leven onder (en boven) water.


6. Koop je reisartikelen tweedehands.
Shoppen voor reisartikelen, kleding en koffer/backpack is natuurlijk hartstikke leuk. Maar wil je echt aan het milieu denken, koop dat de spullen die je nodig hebt tweedehands of vraag aan vrienden en familie of zij eventueel nog spullen hebben die jij mag gebruiken tijdens je reis/ vakantie. Zoek op marktplaats naar een mooie tweedehands koffer of backpack. Zo heb ik tijdens mijn reis door Zuid-Oost Azië en Australië de backpack van mijn moeder kunnen lenen!


7. Beperk het gebruik van plastic.
Jaarlijks komt er meer dan acht miljoen ton(!!) plastic terecht in de oceanen. De zee verandert langzaam in een plastic-soep als we zo doorgaan. Schaf een herbruikbare waterfles aan en neem deze mee op reis. Koop dan een grote fles van 5 of 6 liter. Zo kan je jouw flesje steeds bijvullen en hoef je geen 6 flessen van 1 liter of 3 flessen van 2 liter te kopen. Neem ook tijdens de boodschappen doen je eigen tas mee.
Tegenwoordig kun je steeds meer producten plastic-vrij krijgen. Ik ben zelf gek op mijn shampoo- en zeepbars van Happy Soaps, die kun je op hun website bestellen maar ook onder andere bij Bol.com kopen. Ook producten zoals deodorant, zonnebrand, tandenborstel, tandpasta kun je allemaal vervangen door duurzame producten.


8. Wees zuinig met water.
Helaas is niet in elk land schoon (drink)water lang zo gewoon als in Nederland. Weer zuinig met het gebruik van water tijdens je reis. Laat de kraan niet onnodig lopen als je de tandenpoets of afwast en douche niet te lang. Neem kleding op reis mee die je samen in één was kan wassen. Zo hoef je niet meerdere wasjes te draaien als je al jouw kleding wilt wassen.


9. Doe geen dieronvriendelijke excursies.
Het welbekende olifantenritje in Thailand of kamelenrit door de Sahara in Marokko, op de foto met een koala, aapje, slang of een ander exotisch dier is één van de dierenattracties waar veel dierenleed achter verborgen is. Vermijd de excursies waar je direct met de wilde dieren contact hebt. Dit geldt ook voor opvangcentra en zogenaamde animal sanctuary’s. Er zijn zeker goede opvangcentra waar het dierenwelzijn voorop staat, maar helaas zijn er ook veel organisaties die profiteren van de onwetendheid van toeristen.


10. Zoek de lokale gids of plaatselijke organisatie op.
Wat een groot onderdeel is van duurzaam toerisme is reizen met oog voor dier en milieu. Daarbij valt het kiezen voor de lokale bevolking ook onder. Probeer tijdens je reis of vakantie de lokale mensen te steunen. Kies voor een lokale gids in plaats van een grote internationale reisorganisatie. Daarnaast kent een local zijn of haar stad, dorp en land als geen ander. In veel landen is het loon zo laag, dat fooi voor de lokale bevolking van levensbelang kan zijn.


Boek via deze linkjes:
Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!

Heb je ook een tip om duurzaam te reizen?
Alle beetjes helpen om de schade aan de wereld te beperken. Zo kun je andere informeren over duurzame producten en natuurlijk deze tips toepassen tijdens het reizen. Heb je zelf ook een reistip om duurzaam te reizen? Laat deze dan achter in de reacties van deze blog! Samen bereiken we meer.

Reiscoach Renee
Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.