De Ijen krater bezoeken: zelfstandig of met een tour?

Beste reistijd

Apr t/m sept

Valuta

Indonesische Rupiah

Tijdverschil

+ 6 of 7 uur verschil

Icon landenpagina

Hoe lang?

1 - 3 dagen

Wij zochten alle manieren uit om de Ijen krater te bezoeken.

De Ijen krater, voluit ‘Kawah Ijen’ is één van de meest magische plekken op Java in Indonesië. Deze vulkaan ligt in het uiterste zuidoosten van Java nabij Banyuwangi. Deze Ijen krater is wereldberoemd vanwege het ‘blauwe vuur’ en het indrukwekkende turquoise blauwe kratermeer, dat tijdens de zonsopgang verschijnt als de zwaveldampen wegtrekken. Het kratermeer heeft een bizarre pH-waarde van 0-3, wat het een van de zuurste meren ter wereld maakt. Ijen is ook een werkplek voor lokale mijnwerkers die dag en nacht zwavel winnen onder zware omstandigheden. Ijen is zowel zelfstandig als met een tour te bezoeken en ook vanuit diverse plaatsen. Wij hebben alle mogelijkheden voor je uitgezocht en in een handig overzicht gezet. 

Pijl

Ben je van plan om een rondreis op Bali te maken? Bekijk hier de reisgids Bali, voor een complete route en heel veel tips van deze geweldige bestemming!

De Ijen krater bezoeken

De Ijen krater is net als de Bromo vulkaan een actieve vulkaan op Java. Deze bijzondere natuurverschijnselen zijn beide populaire plekken voor avontuurlijke reizigers. Deze vulkaan is sinds 1999 niet meer uitgebarsten, maar in 2018 werd de toegang tot de krater wel maandenlang ontzegt vanwege de vele giftige gassen. Beneden in het dal van de krater vind je namelijk blauw vuur, wat veroorzaakt wordt door brandende zwavelgassen. Je moet dan ook een gasmasker op tijdens de afdaling. De beklimming van de Ijen vulkaan is een onvergetelijke ervaring voor avontuurlijke reizigers. Het is best een pittige klim, maar de beloning is waanzinnig! Vooral wanneer je de zonsopkomst meemaakt aan de rand van de krater en uitkijkt over het felblauwe kratermeer. 

Ijen krater bezoeken Java
Ijen krater zwavelgas

De meest surrealistische plek op Java!

Een bezoek aan de Ijen krater bestaat uit meer dan alleen de vulkaan zelf. Het zien van het blauwe vuur, het moeten dragen van een gasmasker, de zonsopkomst vanaf de rand van de krater en het opdoemen van het felblauwe meer nadat de zon is opgekomen, maakt een bezoek aan de Ijen krater echt tot een unieke ervaring. Het hele landschap is hier surrealistisch, alsof je op een bizarre filmset bent belandt. Een bezoek aan Ijen was voor ons echt het hoogtepunt van onze reis op Java. 

Na een flinke wandeling daal je af de krater in en sta je tussen het zwavel en de mijnwerkers, die met grote zware blokken sulfiet de krater in en uit lopen. Nadat je zelf ook de krater weer uitgeklommen bent, kom je op de top van de krater te staan. Vanaf dit moment is het wachten tot de zon opkomt en je pas echt goed ziet waar je terecht bent gekomen. Je kunt de Ijen krater zelfstandig bezoeken, met een georganiseerde groepstour of met een privé gids.

Hoe kom je bij de Ijen vulkaan?

De Ijen krater kun je het beste bezoeken vanuit de plaats Banyuwangi op Oost-Java. Je kunt ook in omliggende plaatsen verblijven, zoals de grote stad Bondowoso. Al is Banyuwangi de beste plaats, aangezien je hier echt aan de voet van de krater zit. Maak je een rondreis op Java en heb je geen tijd om zover naar het oosten te reizen, dan kun je ook kiezen voor een tour vanuit één van meest bezochte steden, Yogyakarta, Malang en Surabaya. Je kunt zelfs een tour vanaf Bali doen. De Ijen krater is goed bereikbaar vanaf Bali, aangezien de krater op het meest oostelijke puntje van Java ligt en dat grenst weer aan Bali. 

Ijen vulkaan Java

Hoe kom je in Banyuwangi?

Banyuwangi is de beste uitvalsbasis om de Ijen krater te beklimmen. De Ijen krater ligt op ongeveer 30 kilometer van Banyuwangi, in dit plaatsje zijn diverse accommodaties waar je kunt verblijven. Banyuwangi is dus de toegangspoort tot de Ijen krater en is vanuit diverse bestemmingen op Java goed te bereiken. Banyuwangi heeft een treinstation en zelfs een klein airport. Vanuit Probolinggo, de uitvalsbasis om de Bromo vulkaan te beklimmen, kun je met de bus of trein naar Banyuwangi. De reis van Probolinggo neemt ongeveer 5 uur in beslag. Zo kun je een bezoek aan deze twee vulkanen, tijdens jouw rondreis op Java dan ook gemakkelijk combineren. Vanuit Surabaya en Malang kun je de trein en de bus naar Banyuwangi reizen, hier doe je zo’n 7 – 8 uur over. Kom je vanaf Bali? Dan moet je met de ferry oversteken van Bali naar Java om in Banyuwangi te komen.

Snooze Ijen
Guesthouse

Ijen Resort
and Villas

Zo bezoek je de Ijen krater zelfstandig

De Ijen krater zelfstandig bezoeken is de meest avontuurlijke en goedkope manier om de vulkaan te bezoeken. Het is niet nodig om met een gids op pad te gaan, al heeft dat wel ook zo z’n voordelen. De Ijen krater zelfstandig beklimmen, is doorgaans wel goedkoper dan met een tour. Ander bijkomend voordeel is dat je alles op je eigen tempo kunt doen. Wil je de Ijen krater zelfstandig bezoeken, dan kan dit eigenlijk alleen vanuit Banyuwangi. Andere bestemmingen zijn niet ideaal, aangezien je dan minimaal 2 tot 3 uur op een scooter door het donker moet rijden om de zonsopkomst mee te maken. Het is ook mogelijk om een taxi te nemen, alleen kan je dan net zo goed met een privé tour in verband met de kosten. Scooter rijden in het donker, raden wij bij voorkeur niet aan vanwege de (soms) slechte wegen en gebrek aan verlichting. 

Ijen krater Java beklimmen

Bezoek de Ijen krater zelfstandig vanuit Banyuwangi

Vanuit Banyuwangi kun je op drie manieren naar de Ijen krater. De eerste optie is met een minibusje die je via je accommodatie of lokaal toeristenbureau kun regelen. De tweede optie is met een lokale taxichauffeur met de auto of scooter. In Indonesië zijn er ook taxi-scooters beschikbaar, dit zijn chauffeurs die op een scooter rijden en waarbij jij dan achterop stapt. Indien je dit niet prettig vindt, dan kun je het beste voor een normale taxi gaan. Tot slot kun je er ook voor kiezen om zelf een scooter te huren. Zoals eerder aangegeven raden wij zelf scooter rijden in het donker bij voorkeur niet aan. Eenmaal bij de Ijen krater aangekomen, moet je entree betalen bij het startpunt. Hier kun je ook een gasmasker en een zaklampje huren. Nu ben je klaar voor de hike, het pad dat je moet volgen is duidelijk.

Goed om te weten

Ga je zelfstandig de Ijen krater beklimmen, dan moet je zelf je weg in het donker vinden. Alleen zul je hier niet zijn en is het pad vrij duidelijk, maar onze voorkeur ging uit naar een gids die de weg goed kent. Je zal eerst de berg op moeten, vervolgens daal je af de krater in om het blauwe vuur te kunnen zien. Start rond middennacht vanaf het startpunt, zo heb je genoeg tijd voor de afdaling, het blauwe vuur, de klim en de zonsopkomst vanaf de kraterrand. Afhankelijk van hoe snel je loopt, ben je tussen 2 en 4 uur ‘s morgens bij het blauwe vuur en heb je nog ongeveer 1 à 2 uur de tijd hebt om weer naar boven te klimmen voor de zonsopkomst. Wij vonden het super fijn dat we met een gids op pad waren, die de tijdsplanning voor ons in de gaten hield. 

Ijen krater beklimmen

Zo bezoek je de Ijen krater met een tour

De meest gangbare manier om de Ijen vulkaan te bezoeken is met een georganiseerde tour. Je kunt kiezen uit een groepstour of op pad gaan met een privé gids. De meeste accommodaties in Banyuwangi kunnen je helpen met het regelen van een tour naar de Ijen krater. Wij kwamen laat aan bij onze accommodatie en toch konden zij last minute nog voor diezelfde nacht een gids regelen. We hadden nog een hele leuke gids ook! Het kostte wel wat stress, omdat we niet zeker wisten of het die dag nog geregeld kunt worden. Wij raden aan om je tour van te voren online te boeken, zo ben je verzekerd van een plekje! 

Powered by GetYourGuide

Zo ziet de Ijen tour eruit

Alle tours starten midden in de nacht, je wordt rond 12 of 1 uur ‘s nachts opgehaald door je gids. Eerst rij je in een minibusje of in de auto van de gids naar het startpunt van de Ijen krater. Hier kregen wij iets warms te drinken, een gasmasker en een zaklampje. Ook moet er ter plaatse nog entree betaald worden, dit zit meestal niet bij je tour in. Na een korte uitleg over het gasmasker en wat je te wachten staat, neemt de gids je mee. Je start met een stijle klim van zo’n 3 kilometer,  je moet namelijk eerst de vulkaan op. Dit hele stuk loop je in het donker, dus je hebt eigenlijk geen idee wat er allemaal om je heen te zien is.

Afdalen de krater in

Eenmaal boven aangekomen start je met de afdaling de krater in. Hier begint het spannendste deel van de tocht, de afdaling naar het kratermeer en de blauwe vlammen. Vanaf hier wordt het een stuk zwaarder, het pad is lastig en soms glad. Je moet op sommige stukjes zelfs een beetje klimmen en klauteren en dat allemaal in het donker! Hoe verder je afdaalt, hoe meer last je kan krijgen van de zwavelgassen. De gids geeft het aan wanneer je het beste je gasmakers op kan zetten. Het gasmasker heb je ook echt wel nodig, want de gassen kunnen flink op je longen slaan. Tranende ogen en lastiger ademen hoort erbij, geef het wel aan als het niet meer gaat of als je even moet stoppen.

Zodra je oog in oog met het blauwe vuur staat, vergeet je eigenlijk alles om je heen. Dat is zo’n bizar natuurfenomeen! Het kan per dag verschillen hoeveel blauw vuur er aanwezig is, je moet hier ook een beetje geluk mee hebben.
Ijen krater blauw vuur
blauwe vuur ijen vulkaan

Lokale arbeiders in de krater

Onderweg moet je af en toe uitwijken voor de werkers, die met zware manden van 30 kilo of meer op hun schouders met gemak de krater in en uit lijken te klimmen. De hele nacht hakken zij sulfiet uit het gesteente, waar ze hun brood mee verdienen. Mega zwaar werk, dat weinig verdient. Wil je deze harde werkers steunen? Geef ze een fooitje of betaal ze voor een foto. Sommigen bieden ook aan om hun manden te dragen voor een foto, uiteraard tegen betaling. Deze mannen worden dag in dag uit blootgesteld aan de giftige zwavelstoffen. Je zult zien dat zij geen masker dragen en ontzettend hard moeten werken. Je bent uiteraard niet verplicht ze iets te geven, maar het is een mooie manier om de lokale bevolking te ondersteunen.

Werkers Ijen krater
Sulfiet Ijen Krater

Zonsopgang vanaf de kraterrand

Nadat je oog in oog met het blauwe vuur hebt gestaan, begin je weer aan de klim naar boven. Het is dezelfde weg terug als dat je beneden bent gekomen. Wij hadden de mazzel dat onze gids en ons kleine groepje er een goed tempo in had zitten, waardoor het niet te druk beneden in de krater was. Toen wij aan de klim naar boven begonnen, zagen we nog hele rijen mensen naar beneden komen. Wanneer je te laat aan de weg terug naar boven begint, dan zal je de zonsondergang missen. 

Op de weg naar boven begint er langzaamaan ook steeds meer ligt de krater in te komen. Terwijl de zon opkomt, klauter je naar boven. Eenmaal boven aangekomen kun je een plekje zoeken aan de kraterrand en hier genieten van het waanzinnige uitzicht. Net als bij de Bromo vulkaan, moet je ook wel een beetje geluk hebben met het weer. Is het dik bewolkt, dan zie je helaas niet veel. Is het helder, dan doemt er ineens een felblauw meer op zodra de zon opkomt. Wij vonden ons bezoek aan de Ijen krater nóg mooier en magischer dan Bromo.

Ijen krater bezoeken Java

Einde van de tour

Na de zonsopkomst wandel je weer terug naar het startpunt, waar een auto of busje klaar staat om je terug te brengen naar je accommodatie in Banyuwangi. Je bent nu bijna de hele nacht aan het lopen, klimmen en klauteren geweest, dus waarschijnlijk ben je gesloopt. Je zult ook zien dat er veel mannen staan en rondlopen met karretjes, waar ze toeristen mee de berg op en af sjouwen. Mocht je te moe zijn om te lopen, dan kun je je zelfs nog laten vervoeren. Wij kregen er een beetje een ongepast gevoel van, maar aan andere kant is het ook weer een manier voor de lokale bevolking om iets te verdienen. Eenmaal weer bij je accommodatie is het tijd om wat uurtjes slaap te pakken en te dromen over deze geweldige ervaring. Als je weinig tijd hebt, dan kun je ook diezelfde dag nog doorreizen naar je volgende bestemming.

Goed om te weten

Kawah Ijen kan het hele jaar door beklommen worden. De beste periode om dit te doen is van mei tot oktober, aangezien dit het droge seizoen is. De minste regen valt tussen juni en augustus, wat tevens de drukste periode is. Zoals eerder aangegeven moet je een beetje geluk hebben met het weer, dit kan namelijk echt per dag verschillen. Het liefste wil je natuurlijk een heldere dag, zodat je kunt genieten van de allermooiste uitzichten!

Boek een unieke rondreis met een stapel tips.

Dit trek je aan:

Kawah Ijen is 2.799 meter hoog, iets kleiner dan de Bromo vulkaan die op 3000 meter hoogte ligt. De andere vulkanen in het gebied Raung, Merapi en Suket zijn tussen de 2900 en 3300 meter hoog. Door de hoogte is het hier dus ook een stuk kouder. Met name in de nacht en de vroege ochtend, tijdens zonsopgang is een goede jas, lange broek en een aantal laagjes geen overbodige luxe. Er worden ook vaak mutsen, sjaals en handschoenen aangeraden en ondanks dat wij het fris hadden tijdens het wachten vonden we dit echt totaal overbodig. We hadden zelf voldoende laagjes aangetrokken, met een goed windjack erover. Laagjes is dé tip! Doe al je sieraden af, met name die van zilver. Door de zwavelgassen kunnen deze compleet zwart kleuren en dat is natuurlijk super zonde. 

Dit neem je mee:

Goede schoenen zijn ook een must, de paden zijn goed te doen maar je gaat hier en daar best wat stukken lopen. Zorg voor comfortabele schoenen, zoals lekkere sneakers of wandelschoenen als je hier graag op loopt. Een beetje grip in je voetzolen heb je ook wel nodig tijdens de afdaling. Een zaklamp krijg je van je gids of je kunt je telefoon gebruiken. Verder krijg je een gasmaker of huur je deze ter plaatse. Stop tot slot deze items in je rugzak en je bent klaar voor jouw Ijen avontuur:

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben Renee, dé reiscoach van Aap Noot Reis. Als ik aan reizen denk, dan droom ik van bestemmingen waar alles samenkomt. Bijzondere natuur, toffe steden, mooie accommodaties, een fijne cultuur, ontspanning en comfort, maar ook zeker avontuur en ontdekken. Ik ben gek op het vinden van hidden gems, maar wil ook de hotspots niet missen. Ik hou van lokaal eten én ik ben gek op trendy koffietentjes. Een geweldige reiservaring, dat gun ik jou ook. Ik help je graag met het samenstellen van jouw volgende reis.

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

De nieuwste blogs: