Is alleen reizen veilig voor vrouwen?
Lees hier alle tips hoe vrouwen veilig alleen kunnen reizen.
Als vrouw alleen de wereld over reizen is niet altijd even veilig. Toch stappen steeds meer vrouwen tegenwoordig op het vliegtuig om een soloreis te maken. En terecht! Soloreizen is namelijk super leuk, heel erg leerzaam en goed voor je ontwikkeling. Er zijn genoeg landen in de wereld te vinden waar de veiligheid erg hoog is, misschien zelfs wel veiliger dan in Nederland. Helaas zijn er ook veel landen waar het een stuk gevaarlijker is, dit betekent niet per se dat je als vrouw hier niet naar toe kan. Een goede voorbereiding, gezond verstand en luisteren naar je gevoel brengt je al een heel eind. Ik maakte een lange wereldreis, helemaal in mijn eentje en heb me geen dag onveilig gevoeld! Ook verhuisde ik naar Lissabon, een drukke en hippe stad in Europa en voelde ik me altijd veilig als solo reizende vrouw. Voor jou heb ik al mijn tips op een rijtje gezet, zodat ook jij veilig op reis kunt!

Hou het thuisfront op de hoogte
Tip hoe jij het thuisfront op de hoogte kan houden!
Koop bij aankomst in een nieuw land een lokaal simkaartje. Lokale simkaartjes zijn vaak niet duur en meestal heb je voor minder dan €10,- euro al 3GB of meer. Zo kun je gemakkelijk even appen, je locatie delen en het thuisfront op de hoogte houden.

Pas goed op jezelf en je spullen
De meeste vrouwen zullen het wel herkennen, het gevoel dat je altijd een extra paar ogen moet hebben. Vooral alleen op straat of in het donker ben ik me extra bewust van mijn omgeving, niet alleen op reis. Dit betekent niet dat ik bang ben, maar wel alert!
Er is niets mis met waakzaam zijn en goed op jezelf en je spullen te passen. Vooral in het buitenland waar je in een voor jou onbekende omgeving bent.
Veiligheid in het openbaar vervoer
Zodra je met de bus of trein aan het reizen bent, is het handig om je rugzak tussen je benen te houden. Vaak als je onderweg bent heb je jouw paspoort, bankpasjes, contant geld en andere belangrijke spullen in je rugzak zitten. Doordat de tas tussen je benen zit, kan hier niemand bij.
Extra tip voor in het OV! Koop een cijferslotje en hang deze aan de ritsen van je daypack. Zo voorkom je op een drukke plek, zoals de metro of bus dat er iets uit je tas gehaald kan worden.
Verdeel je pasjes en geld
Verdeel altijd je pasjes en contante geld over meerdere veilige plekken! Zo heb ik altijd één bankpas/creditcard in mijn daypack, één bankpas/creditcard in mijn backpack en hetzelfde doe ik met mijn cash. Voor de belangrijkste documenten zoals mijn paspoort draag ik een klein tasje op mijn borst (fanny pack). Je hebt ook speciale nektasjes en moneybelts die je onder je kleding kan dragen.
Hou altijd wat contact geld achter de hand, stel je wordt overvallen en het kan niet anders dan alles afgeven, dan heb je altijd nog wat geld om een taxi te nemen. Bewaar dit geld in een binnenzak, in je sok, je BH of een geheim vakje waar niemand bij kan.
Hoe stap je veilig in een taxi
Bij bus-en treinstations staan vaak veel taxichauffeurs te wachten en willen graag dat jij in de taxi stapt. Op zich handig en fijn dat je niet lang hoeft te zoeken! Veilig met de taxi in het buitenland, dat doe je zo:
- Kijk eerst of deze persoon wel überhaupt een taxi heeft en niet in zijn privé auto stapt en vermijd zo de zogenaamde taxichauffeurs. Officiële taxichauffeurs hebben vaak hun identificatie op de voorruit geplakt.
- Gebruik een app! In bijna alle grote steden hebben ze tegenwoordig een app om een taxi te bestellen. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van Uber of Grab (Azië). Dit is natuurlijk de veiligste vorm van het gebruiken van een taxi. Je kan vooraf al zien wie jou komt ophalen en je hebt zijn gegevens.
- Kom zelfverzekerd over en doe alsof je weet waar je naar toe gaat. Onzeker- en onwetendheid wordt snel opgemerkt. Probeer dit te voorkomen, door vooraf uit te zoeken waar je heen moet. Zo word je minder snel een doelwit. Wees duidelijk in wat je wilt en waar je heen gaat (of doe alsof).
- Vertel een taxichauffeur niet dat je alleen reist. Geeft de chauffeur een vreemde vibe af, vertel hem dat je nu onderweg bent naar jouw vriend/man of familielid. Geef te kennen dat er iemand op je wacht.


Hou je aan de kledingvoorschriften
In sommige landen is het belangrijk wat je aantrekt als vrouw. In bijna alle islamitische landen is het beledigend voor de bevolking als de vrouw de knieën en schouders niet bedekt heeft. In het ene land is dit meer geaccepteerd dan in het andere. Voor jezelf is het fijn om er niet te opvallend bij te lopen, want hoe opvallender jij je kleed hoe meer ogen er op je gericht zullen zijn. Beledigend voor de lokale bevolking en zeer onprettig voor jezelf.
Lees je van te voren goed in over jouw bestemming, zoek de gebruiken op en welke kleding wordt geadviseerd. Elk land heeft weer zijn eigen culturele gebruiken, dus lees je in en pas je hierop aan. Je zult je een stuk veiliger voelen, wanneer je je aanpast.
Kledingtips
- Kijk naar wat de lokale bevolking draagt en pas je hierop aan.
- Pas ook op met de strakke kleding of het tonen van decolleté.
- Wil je je gepast kleden in Islamitische landen, draag lange luchtige rokken, lichte wijde broeken en bloesjes.
- Wil je je liever niet bedekken? Vermijd dan landen waar het ongepast is om in een kort broekje of met blote schouders te lopen.
- Draag geen opvallende of dure sieraden.


Is het veilig om als vrouw alleen naar India te reizen?
Ben je van plan om naar India te reizen? Dan krijg je vaak al gauw de reactie: ” India is gevaarlijk” of “je kan als vrouw alleen niet naar India”. Landen zoals India, Sri Lanka en Bangladesh komen helaas regelmatig slecht in het nieuws. Vooral met betrekking tot de veiligheid van vrouwen. Toch betekent dit niet dat je niet als vrouw alleen naar India kan. De cultuur verschilt enorm van die van de westerse wereld, dus verdiep je in de gedragsregels van het land. Als je je goed voorbereid en je inleest, dan weet je wat je kunt verwachten en kun je ook beter op bepaalde situaties inspelen.
Tips om je veilig te voelen als alleen reizende vrouw in India:
- Pas je kleding aan op wat de lokale bevolking draagt. In India bedekken de meeste vrouwen zich. Kies voor lange lichte kleding, zoals maxi jurken, lange rokken en wijde broeken.
- Ga ervan uit dat je wordt aangestaard. In India is het heel normaal om aangestaard te worden, zowel door mannen als vrouwen. Word je aangestaard door een man, kijk dan niet (te lang) terug. Terugkijken kan opgevat worden als wederzijdse interesse.
- Zeg dat je al vaker in India geweest bent, ook wanneer dit niet zo is. Zo voorkom je de kans dat je wordt opgelicht, hiermee laat je namelijk weten dat je de gebruiken en het land kent.
- Zeg dat je niet alleen reist en onderweg naar iemand toe bent.
- Draag een trouwring, schaf in Nederland een nep trouwring aan die je tijdens je reis om kan doen. Een getrouwde vrouw krijgt meer respect dan een vrouw die vrijgezel is.
- Zorg dat je overdag aankomt op je bestemming.
- Ga niet in het donker alleen over straat en vermijd altijd afgelegen plekken.
- Laat altijd iemand weten waar je naar toe gaat en wanneer je verwacht terug te zijn.

Zoek op mogelijke scams in Google
Zodra je weet waar je naartoe gaat, kan je de locale trucjes op Google opzoeken. Helaas komt het regelmatig voor dat je op reis opgelicht wordt, doordat je bijvoorbeeld teveel betaald voor je taxiritje. Het is natuurlijk fijn om te weten wanneer je mogelijk opgelicht kan worden met verschillende trucjes. In Marokko is het heel gebruikelijk te onderhandelen wanneer je iets wilt kopen, ook in landen in Zuid Amerika en Azië is het gebruikelijk om af te dingen op de prijs. De verkopers zullen in alle tijden proberen jou veel te veel laten betalen. Daarom is het verstandig om met de verkoper te onderhandelen over de prijs.
Tips om te voorkomen dat je opgelicht wordt:
- Zoek van de voren op wat de taxi moet kosten van de airport naar je accommodatie of vraag naar de pick-up service van je accommodatie.
- Vraag of de taxi chauffeur de meter aan wilt zetten of spreek van te voren een duidelijke prijs af.
- Je taxi chauffeur rijdt (expres) verkeerd en wil jou hier extra voor laten betalen, zorg dat je het adres duidelijk doorgeeft en hou voet bij stuk dat dit niet jouw verantwoordelijkheid is.
- Download de kaart van Google Maps of gebruik maps.me (offline app), zo weet je altijd waar je bent en waar je naar toe moet zonder afhankelijk te zijn van iemand.
- Maak gebruik van Uber of een lokale taxi-app service.
- Extra moeten betalen voor visum kosten of veel te veel moeten betalen voor het laten maken van paspoort foto’s, zoek van te voren op wat de prijs is en neem een setje pasfoto’s mee.
- Wil je een scooter huren, maak altijd foto’s in het zicht van de verhuurder voor je ermee op pad gaat. Zo kan jou geen schade worden aangerekend die je niet gemaakt hebt.
- Je de weg laten wijzen, in sommige landen zoals Marokko komen mannen naar je toe om je te helpen met het vinden van de weg. Ze blijven met je meelopen, maken een vriendelijk praatje en willen hier vervolgens voor betaald krijgen.
- Een service aanbieden waar je niet om gevraagd hebt en hier vervolgens voor moeten betalen. Zoals iemand die ongevraagd jouw bagage uit je handen neemt, je de weg wijst of een armbandje om je arm knoopt, zeg duidelijk nee als je dit niet wilt en geef aan dat je er niet voor gaat betalen.


Luister altijd naar je gevoel
De allerbelangrijkste regel die ik hanteerde tijdens mijn soloreizen, was luister naar je gevoel. Voelt iets niet goed, doe het niet. Voelt een plek onprettig, ga dan weg. Zegt je onderbuik gevoel dat er iets niet klopt, dan klopt er vaak ook niets. Liever een situatie vermijden, dan jezelf ergens uit te moeten redden. Je stelt je nooit aan, want jij voelt wat je voelt!
Luister naar je intuïtie, die zit meestal echt wel goed. Gebruik je gezonde verstand! Kom voor jezelf op en indien jij iets niet wilt, wees dan niet bang om nee te zeggen. Het is jouw leven, jouw lijf en jouw gevoel, dus jij hebt het voor het zeggen. Laat je niet intimideren door een nieuwe omgeving, andere cultuur of volhardende mannen.
Tips om te luisteren naar je gevoel:
- Ga na wat jij wilt en niet wat anderen adviseren, vinden of zeggen.
- Voel je je onveilig in een situatie, kijk hoe je jezelf hieruit kunt halen door bijvoorbeeld weg te lopen.
- Vraag om hulp als je dit nodig hebt. Bespreek je gevoel met iemand ie je vertrouwd.
- Schaam je nooit voor je intuïtie, weet dat jij je nooit aanstelt! Je voelt wat je voelt en dat gevoel mag er altijd zijn.
- Gedraag je zelfverzekerd, maar wordt niet overmoedig.
- Wil je iets niet, doe het dan niet!
Boek via deze linkjes:
Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!

Lijkt alleen reizen je leuk, maar toch spannend?
Dat kan ik goed begrijpen! Ik vond mijn eerste soloreis ontzettend spannend, maar ik ben heel erg blij dat ik het toch gedaan heb. Het heeft me zo ontzettend veel gebracht. Alleen reizen is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, zelfstandigheid en heel erg leerzaam. Ik help je graag tijdens een adviesgesprek om jouw twijfels grotendeels weg te nemen, je vragen te beantwoorden en door je tips te geven waar je echt iets aan hebt. Alleen reizen is ontzettend leuk en zou elke vrouw eigenlijk minstens één keer in haar leven moeten doen! Mannen ook natuurlijk 😉

Reiscoach Renee
Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.