Kosten wereldreis

Wat kost een wereldreis?

De wereld rondreizen is in de meeste gevallen niet gratis. Het is dus best handig om wat geld te sparen voor je vertrekt. De grote vraag is dan natuurlijk.. hoeveel moet je sparen? Want wat kost een wereldreis nou eigenlijk.

Wil jij de wereld rond? Dan heb je minimaal €15.000 nodig.

Een wereldreis kost € 15.000 euro

Op basis van:

 • Solo reizen
 • Budget backpacken:
  Slapen in hostels, lokaal eten of zelf koken, weinig tot geen tours
 • Niet werken tijdens je reis
 • Meerdere werelddelen en landen:
  Bijvoorbeeld een combinatie van Azië en Zuid-Amerika of Australië en Nieuw Zeeland
 • Inclusief de kosten vooraf:
  Zoals de aanschaf van een backpack, reisverzekering, visa, vaccinaties, vliegticket
 • Geen vaste lasten in Nederland
  Zoals zorgverzekering, huur, abonnementen, etc.

Kosten vooraf

Het reizen zelf kost niet alleen geld maar je moet ook rekening houden met de kosten vooraf. Ik heb de kosten voor je uiteengezet die onvermijdelijk zijn wanneer je gaat reizen.
 • Backpack
 • Vaccinaties
 • Reisverzekering
 • Visa
 • Wereldticket
 • overig (zoals nieuwe schoenen, kleding, reisaccessoires).

Vanaf € 150,-
€ 50 tot € 500,- (gemiddeld € 250,-)
Vanaf € 750,-
Van € 20,- tot € 180,- (gemiddeld € 100,-)
Vanaf € 1500,-
€ 250,- tot € 500,-

Backpack

Als je nog geen backpack hebt, dan is het handig om er eentje aan te schaffen. Want wie gaat er nou backpacken zonder backpack? De juiste backpack vinden die goed zit? Hier vind je alle tips!

Vaccinaties

Voor sommige landen zijn vaccinaties verplicht en voor sommige landen worden bepaalde vaccinaties aangeraden. Het is altijd goed om de GGD even te raadplegen om te kijken welke vaccinaties je nodig hebt. Wanneer je meerdere inentingen nodig hebt en ook een (nood)setje malariapillen en/of hoogteziekte pillen meeneemt dan kunnen de kosten best oplopen. Je betaald namelijk per prik en de kosten hiervan variëren vanaf 40,- euro tot 150,- euro per prik. Daarnaast betaal je ook altijd voor het consult en het recept.

Tip: Kijk wat jouw verzekering vergoed! Sommige verzekeringen vergoeden een deel van jouw vaccinaties. Hoeveel dit is verschilt per verzekering. Het kan ook lonen om je prikken indien mogelijk over twee jaar te verdelen, dus een deel eind van het jaar halen en de herhaal prikken in het begin van het nieuwe jaar. Zo kun je tweemaal een declaratie indienen bij je verzekering.

Reisverzekering

Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen voordat je gaat reizen is je reisverzekering.Je reisverzekering is niet iets waar je op wilt bezuinigen, want een goede verzekering is heel fijn om op terug te kunnen vallen als er iets gebeurd.

Visum

Voor veel landen krijg je een (gratis) “visa on arrival”. Hier hoef je van te voren niks voor te regelen, dit wordt ter plekke bij aankomst op de airport van je bestemming geregeld. Maar er zijn ook landen waar je van te voren een visum moet aanvragen en hier zijn ook kosten aan verbonden. Sommige visa zijn dan ook best prijzig en kunnen oplopen tot 200,- euro per visum. Het is dus goed om van te voren uit te zoeken voor welke landen je een visum nodig hebt en welke kosten hieraan zijn verbonden. Voor deze landen heb je o.a. een visum nodig: China, Vietnam, Amerika, Rusland, Mongolië, India, cuba.

Wereldticket

Je kan twee dingen doen: losse tickets boeken of een wereldticket. De voor- en nadelen heb ik voor je op een rijtje gezet. Klik hier om alles te lezen over wereldtickets. In dit kostenplaatje gaan we uit van een wereldticket met meerdere bestemmingen voor 1 jaar. Dit kan voordeliger zijn dan losse tickets. Ga je liever voor alleen een enkeltje en zie je het ter plekke wel, hou dan rekening met de kosten voor tussentijdse vluchten en bewaar wat voor je vlucht naar huis.

Overige kosten

 • Internationaal rijbewijs
 • Pasfoto’s
 • Kapper
 • Kleding/bikini/slippers/schoenen
 • Handdoeken/badlaken
 • Accessoires (toilettas, cijferslotje, hoofdlampje)
 • Verzorgingsproducten (zeep, tandpasta, etc.)

Voor de totale voorbereiding kun je rekenen op ongeveer € 3500,-.

Kosten op reis

Je hebt de nodige voorbereiding gedaan; je bent al een “paar euro’s” lichter, je hebt je ticket(s) op zak en je bent klaar om te gaan. Hoeveel zakgeld heb je nou echt nodig op reis? Per land kunnen de kosten natuurlijk enorm verschillen. In het ene land eet en slaap je voor een habbekrats maar in sommige landen betaal je de hoofdprijs. In mijn berekening ben ik uit gegaan van een half jaar duurdere landen en half jaar goedkope landen. Eenmaal vertrokken heb je vier grote kostenposten: overnachtingen, eten & drinken, vervoer en activiteiten.

Overnachtingen
Wat een overnachting kost kan enorm uiteenlopen, omdat een hostel in Australië al gauw 30 euro is en je in veel landen in Azië met gemak voor minder dan een tientje per nacht kan slapen. Je kan ook eens kijken of het je wat lijkt om te “couchsurfen”, een leuke manier om een local te leren kennen en gratis te overnachten.

  • Goedkope landen: 10,- euro per nacht
  • Duurdere landen: 20,- euro per nacht

Eten & drinken
Ook voor eten en drinken geldt dat de kosten hiervan per land verschillen. Ik ga er vanuit dat je in goedkopere landen veelal buiten de deur zal eten. Over het algemeen is dit lokaal eten, dus heel goedkoop. Hier valt niet tegenop te koken! En op de duurdere bestemmingen zal je vaak in het hostel koken. Tip: koop ter plekke een bewaarbakje, dan kun je je restjes bewaren voor de lunch van de volgende dag.

   • Goedkope landen: 5,- euro per nacht
   • Duurdere landen: 10,- euro per nacht

Vervoer
Je hebt je wereldticket op zak, maar misschien wil je nog wel een binnenlandse vlucht maken of heen en weer naar ander land die niet binnen je wereldticket valt. Verder zal je waarschijnlijk voornamelijk met (nacht)bussen en -treinen reizen, ferry’s en ander soort boten. Maar denk ook aan ritjes met de taxi of tuktuk. Je zal niet elke dag reizen, langer op één plek blijven is ook beter voor de portemonnee.

   • Goedkope landen: 5,- euro per nacht
   • Duurdere landen: 10,- euro per nacht

Activiteiten
Hieronder vallen excursies, het huren van een camper, auto, scooter of fiets, entree voor Nationale parken, toegang voor bezienswaardigheden en uitgaan. Tip: wil je een camper of auto huren en blijf je voor langere tijd in een land. Kijk dan eens naar de mogelijkheden om een camper of auto te kopen en later weer te verkopen.

   • Goedkope landen: 5,- euro per nacht
   • Duurdere landen: 10,- euro per nacht

Totale gemiddelde kosten

Totale gemiddelde kosten goedkopere landen per dag: 25,- euro
Totale gemiddelde kosten duurdere landen per dag: 50,- euro

Let op! Dit is een grove schatting die ik heb gemaakt op basis van mijn ervaring en research. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je in de praktijk goedkoper of duurder uit bent.

Tip! Houd ook altijd wat geld achter de hand voor noodsituaties en ik leg zelf ook altijd wat opzij voor mijn thuiskomt. Blut thuiskomen is voor niemand leuk!

De totale rekensom

Kosten vooraf: €2.300
Zakgeld op reis: €13.500
Noodpotje: €1.000
Voor thuiskomst: €1.500

Totale kosten voor 1 jaar op wereldreis ligt tussen €15.000 en €20.000

Hi reisliefhebber,
Welkom bij Aap Noot Reis.
De plek voor al jouw reisvragen.
Ik ben Renee, jouw reiscoach en ik raak nooit uitgepraat over reizen. Daarom deel ik mijn reispassie en hoop ik jou te inspireren om ook op avontuur te gaan.
Waar wil jij naar toe?

Vooraf regelen

Spullen opslaan

Je gaat op (wereld)reis en begint je spullen in te pakken.. dan blijkt toch wel dat je veel spullen hebt. Waar laat je dat dan allemaal?

Lees meer »
Vooraf regelen

Huis verhuren of verkopen

Je wilt op wereldreis maar wat doe je dan met je huis of kamer? Wat je met je huis doet als je voor lange tijd gaat reizen, hangt af van een aantal dingen.

Lees meer »
Budget & Kosten

Kosten wereldreis

De wereld rondreizen is in de meeste gevallen niet gratis. De grote vraag is dan natuurlijk hoeveel kost een wereldreis nou eigenlijk?

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *