Alles wat je moet weten over malaria pillen slikken op reis
Malaria pillen slikken ja of nee?
Moet ik nou wel of geen malaria pillen slikken als ik van plan ben om naar Midden-en Zuid Amerika, Afrika of Zuidoost-Azië ga? Een logische vraag, wanneer je bezig bent met het voorbereiden van zijn of haar reis naar landen waar malaria voorkomt. Je kan niet inschatten hoe groot de risico’s zijn en je verplaatst je het ene moment van plek waar wel malaria voorkomt en een week later ben je op een plek waar geen malaria voorkomt. Om dan langdurig en preventief malaria pillen te slikken is zeker geen aanrader. Langdurig slikken van malaria pillen is zelf gevaarlijk voor de gezondheid en ook zijn de pillen erg prijzig. Voordat je bepaalt of je wel of geen malaria pillen gaat aanschaffen, wil ik je aanraden om dit met de GGD (reisvaccinaties) of met je huisarts te bespreken. Ik ben natuurlijk geen doktor! Lees je in elk geval vast in met deze blog, hierin staat alles wat je moet weten over malaria pillen slikken op reis.
- Wat is Malaria
- Wat zijn de symptomen van malaria?
- Waar kan ik malaria oplopen?
- Hoe groot is de kans dat ik malaria oploop?
- Kan je malaria voorkomen zonder malaria pillen te slikken?
- Wat moet je doen als je denkt dat je malaria hebt opgelopen?
- Conclusie: MOET je nu wel of geen malaria pillen slikken op reis?
Wat is malaria?
Malaria pillen slikken op reis, doen we ter voorkoming van malaria. Allereerste, wat is malaria eigenlijk? Malaria is een infectieziekte die wordt verspreid door muggen. Geïnfecteerde muggen zijn besmet met de ziekteverwekker “Plasmodium”. Tijdens een muggenbeet wordt dit door de mug aan jou overgedragen. Op het moment van overdragen in het menselijk lichaam, nestelt de ziekteverwekker zich in de levercellen, waar het zich verder ontwikkelt en vermenigvuldigt.
Het verschil tussen malaria en dengue

Wat zijn de symptomen van malaria?
Na een week tot een paar maanden na besmetting door de geïnfecteerde mug, krijg je vaak hoge koorts, koude rillingen, zweetaanvallen, hoofdpijn, spierpijn en soms misselijk en overgeven. De symptomen van malaria lijken op een griep, maar zijn een stuk ernstiger.
Indien je malaria hebt, word je hier echt goed ziek van. Je bent tot niets in staat en zelfs zitten is een last. Wanneer je niet wordt behandeld, is er een kans op hersenmalaria en andere complicaties waaraan je kan overlijden. Een heftige ziekte, die je zeker serieus moet nemen dus en natuurlijk niet op wilt lopen op reis.
Waar kan ik malaria oplopen?


Hoe groot is de kans dat ik malaria oploop?
Gelukkig niet, het is lastig te zeggen wat de duidelijke cijfers zijn, maar men gaat uit van ongeveer 2%. De kans dat jij malaria oploopt in deze gebieden zijn dus klein maar onderschat malaria niet! Malaria kan een terugkerende ziekte zijn. Zelfs na behandeling kan het uit het niets weer terugkomen. Zelfs na jaren. Daarbij is de kans groter als je reist in het regenseizoen, er zijn namelijk meer muggen dan in het droogseizoen.
Kan je malaria voorkomen zonder malaria pillen te slikken?
Ja, dat is mogelijk. Indien je echt helemaal niks doet tegen het voorkomen van muggenbeten, betekent dit niet dat je besmet wordt. Maar toch zijn er een aantal dingen die je kan doen om überhaupt niet geprikt te worden door muggen. Er zal niemand in de wereld zijn die graag geprikt wordt door een mug. Wat kan je doen om muggenprikken te voorkomen?
- Muggen houden niet van muggenspray en zeker niet van een spray waar DEET in zit. Hoe hoger de concentratie, hoe langer de werkingsduur: 30% DEET is ongeveer zes uur werkzaam en 40% DEET iets langer.
- In gebieden waar malaria voorkomt, kan je vaak slapen onder een klamboe. Zelfs in gebieden waar geen malaria voorkomt, vind ik het zelf handig om onder een klamboe te slapen. Dat gezoem van muggen in je oor net op het moment dat je wilt slapen is echt het meest irritante wat er ter wereld bestaat. Maar ECHT!
- Tijdens zonsopkomst en zonsondergang zijn muggen het meest actief. Draag bedekkende kleding om zo muggenbeten te voorkomen.
Wat moet je doen als je denkt dat je malaria hebt opgelopen?
Ga direct naar de dokter op het moment dat je denkt dat je geïnfecteerd bent met malaria. Hoe sneller je erbij bent en de behandeling kan starten, des te beter! Dus als jij zonder aanleiding een heftige griep krijgt en je bent een paar maanden daarvoor in een gebied geweest waar malaria voorkomt, moet er dus een belletje gaan rinkelen en neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Malaria is gelukkig tegenwoordig erg goed te behandelen wanneer je er op tijd bij bent.
Conclusie: MOET je nou wel of geen malaria pillen slikken?
Geïnfecteerd worden door malaria kan dus ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid, maar de kans dat je malaria ook daadwerkelijk oploopt is niet heel groot. Persoonlijk neem ik een “noodsetje” mee op reis, dit is mij aangeraden door de GGD Reisvaccinaties. Mijn voorkeur gaat er naar uit om geen malaria pillen te slikken én zelf zo min mogelijk DEET te gebruiken, zelfs wanneer ik in gebieden reis waar malaria voorkomt. Omdat beiden ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Stel ik krijg symptomen van malaria en ik kan niet direct naar een ziekenhuis, dan kan ik op dat moment alsnog de pillen slikken. Preventief slikken doe ik dus niet.
Afhankelijk van waar je heengaat en hoelang kan het nodig zijn om preventief malaria pillen te slikken. Ga je een lange reis maken, dan is het meestal niet slim om elke dag malaria pillen te slikken. Vaak hebben malaria pillen bijwerkingen, je kan er zelfs van gaan hallucineren. Ook is de combinatie met alcohol niet verstandig! Tegenwoordig geeft de GGD voor de meeste gebieden niet meer het advies om malaria pillen preventief te slikken.
Boek via deze linkjes:
Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!

Help! Ik ben ziek op reis!
Als iets vervelend is, is het wel ziek zijn op reis! Dat wil je natuurlijk niet meemaken, helaas is het niet altijd te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een voedselvergiftiging of malaria, maar ook een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Helemaal geen reden om niet op reis te gaan of je hierdoor af te laten schrikken. Wel fijn om te weten wat je moet doen als er iets gebeurt, met deze tips help ik je op weg! Persoonlijk advies nodig? Neem contact met mij op, dan help ik je graag verder.

Reiscoach Renee
Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.