Mijn ervaring: reizen met een reismaatje

Een reismaatje, hoe werkt dat?

Toen ik 24 was had ik besloten dat ik een wereldreis wilde maken. Wat op zich niet een heel goed idee aangezien ik destijd alles eng en alles vies vond. Doordat ik alles eng vond ontstond ook eigenlijk direct het eerste probleem: ik wilde namelijk wel op reis, maar ik durfde niet alleen.

Een bekende kwam met de suggestie om een reismaatje te zoeken. Ik had al weleens van een reismaatje gehoord; dan ga je namelijk op reis met een volslagen vreemde die je via een oproepje online vindt. Dat leek me dus helemaal NIKS voor mij!

Toch eens kijken op zo'n website..

Op het moment dat ik op reis wilde gaan, was er in mijn omgeving niemand die met mij mee kon of wilde. Ik had mijn relatie na ruim 2 jaar verbroken en ik woonde weer even bij mijn ouders. In vergelijking met die situatie leek een jaar reizen dan wel weer een heel goed idee. Vanuit die situatie en het idee dat ik graag de wereld wilde zien, kocht ik een wereldticket en een paar maanden later werd ik verwacht op Schiphol voor mijn eerste vlucht naar Bangkok. 

Zoals ik al eerdere benoemde had ik dus eigenlijk een probleem. Ik wilde op reis, ik had al een ticket maar ik durfde dus niet alleen. Een bekende deed dus de suggestie om online een website een reismaatje te zoeken. Dat heette destijds geloof ik reisgenootje.nl. Mijn eerste reactie was dat dit niks voor mij was. Want een reismaatje vinden.. dat leek me natuurlijk ook doodeng.

Uiteindelijk ben ik toch op de site gaan kijken en ben ik oproepjes gaan lezen van anderen. Tot mijn verbazing was mijn nieuwsgierigheid gewekt en stonden er verrassend veel spontane mensen op met leuke oproepjes. Ik was een drempel over merkte ik, want van het een volstrekt belachelijk idee te vinden, was ik nieuwsgierig geworden. 

Toen ik over die drempel heen was heb ik een zelfs zelf oproepje geplaatst. In het oproepje had ik aangegeven wat mijn reisplannen waren, wanneer ik wilde gaan en een klein stukje over mezelf. Het duurde geeneens heel lang voordat ik reactie kreeg. 

Er reageerden een aantal meiden op (ik had als voorkeur alleen vrouwen opgegeven), met de meesten liep het contact snel spaak omdat onze wensen of verwachtingen niet overeen kwamen. Zo was er een meisje dat vertrok vanuit Parijs en zij zou dan enkele dagen later in Bangkok aankomen, maar ik wilde graag al iemands handje vast houden vanaf Schiphol 😉

Bakkie doen?

Met één meisje kwamen de “harde eisen” wel overheen. Tja, het is een soort combi van solliciteren, daten en vrijblijven contact! Erg grappig om mee te maken.

Met dat meisje ben ik koffie gaan drinken. We wisselden nummers af en spraken af in Utrecht voor een koffietje om even af te tasten of het een optie zou zijn om samen op het vliegtuig te stappen. Een échte klik was er eigenlijk niet per se, we hadden direct al door dat we erg verschillend waren. Wat we vooral gemeen hadden is dat we op reis wilden en liever niet alleen wilden gaan.

Na dat kopje koffie hebben we elkaar een berichtje gestuurd (het leek echt een beetje op een eerste date) en we stonden er hetzelfde in… maar gewoon doen en dan zien we het wel! We gingen er beiden geheel vrijblijvend in. We spraken af dat we niet aan elkaar vast zouden zitten en dat we beiden ten alle tijden een andere kant op mochten reizen wanneer we dat zouden willen.

Koffie

Let's go!

Voor we vertrokken hebben we nog één keer afgesproken om samen de eerste overnachtingen te boeken. Het leek ons beiden wel zo chill om te weten waar we naar toe moesten, zodra we aan zouden komen op de luchthaven van Bangkok.

Zo gezegd, zo gedaan! Overnachtingen en 2 stoelen in het vliegtuig naast elkaar geboekt en we vertrokken samen vanaf Schiphol. We werden uitgezwaaid door onze families en ineens waren we op elkaar aangewezen. Gek idee, want we kenden elkaar dus nog helemaal niet echt.

Zoals ik eerder schreef, waren we erg verschillend. Deze verschillen verdwenen dan ook niet op reis, maar maakte ons contact en onze gesprekken juist heel interessant. Ook merkten we dat onze basis behoeften steeds precies overeenkwamen. Tegelijk zin in eten, chillen of juist iets actiefs, maar ook tegelijk moeten plassen en je vrij voelen om een tukkie te doen of lekker niks te zeggen. We groeiden al snel meer naar elkaar toe en we reisden samen een maand door Thailand en Laos. We hadden veel mooie gesprekken en ondanks dat we in het dagelijks leven waarschijnlijk nooit bevriend waren geraakt ontstond er al best snel een mooie vriendschap.

Een tijdelijke break

Tijdens deze maand samen reizen, ontmoetten we natuurlijk ook andere mensen. We reisden met groepjes mee en soms met een ander duo, dan vonden we het daarna ook weer chill om met z’n tweeën verder te reizen.

Na een maand samen reizen gingen we beiden een andere kant op, het was gek om afscheid te nemen maar het was ook goed. Zij vertrok richting Indonesië en ik reisde verder door Thailand, Laos en Cambodja voor ik naar Australië vloog, waar we later weer zouden meeten.

Een maand later kwam zij vanuit Nieuw Zeeland naar Melbourne, waar ik ondertussen al was. We wisselenden onze avonturen uit van de afgelopen maand en kletsen gezellig bij. We moesten in het begin weer even wennen aan elkaar maar we pakten ook gauw het ritme van voorheen weer op. 

In Melbourne gingen we samen op zoek naar een appartementje en naar werk. Het appartement hadden we snel gevonden, het werk ging helaas wat lastiger. We bleven zo’n 4 à 5 weken in Melbourne, vierden samen kerst en Oud & Nieuw en hierna namen we weer afscheid. Mijn budget ging er namelijk rap doorheen in de dure stad en zonder werk. Ik kreeg een tip dat het gemakkelijker zou zijn om werk in Perth te vinden, aan de westkust van Australië dus besloot ik om die kant op te gaan.

We dachten toen ook dat onze reis samen er definitief op zat, want zij zou zo’n 6 maanden reizen en ik een jaar en het einde van haar reis kwam al in zicht.

Vliegveld

Reisliefde en een bruiloft op Koningsdag

Ik had een job gevonden in Perth, was daar lekker gesetteld en toen werd ik na 2 maanden verrast met een bezoekje van mijn reismaatje. Zij had besloten om een laatste stop te maken aan de westkust voordat ze terug zou gaan naar Nederland.

We vonden heel leuk om nog een tijdje samen te kunnen reizen en daarom kwam het extra goed uit dat ik net een paar weken vrij was van mijn werk. Om de bijzondere reis samen af te sluiten boekten we tickets naar Singapore en reisden we nog een paar weken door Singapore en Maleisië voordat zij terug naar Nederland vloog en ik nog een half jaar alleen doorreisde.

Toen we in Maleisië waren was het Koningsdag in NL, natuurlijk moet je dan als Hollander iets oranjes aan. Behalve hup Holland hup roepen, maakten wij er nog een ander speciaal moment van. We besloten te trouwen op het strand van Langkawi om onze dankbaarheid voor onze bijzondere ontmoeting en reizen samen te vieren. Het was natuurlijk geen officiële bruiloft haha, dus trokken we een Hollandse knul in een oranje shirt van zijn stoel en hij sprak de legendarische woorden: “nemen jullie elkaar tot reismaatje en reisliefde!”

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Meer lezen over reizen met een reismaatje?

Ben je benieuwd naar hoe je een reismaatje vindt of dat een reismaatje iets voor jou is? Ik heb een blog geschreven over reizen met een reismaatje. Hierin staan de voor- en nadelen van reizen met een reismaatje en natuurlijk ook hoe je een reismaatje kan vinden.

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *