Reizen in het regenseizoen op Bali: onze ervaring

Beste reistijd

Apr t/m sept

Valuta

Indonesische Rupiah

Tijdverschil

+ 6 of 7 uur verschil

Icon landenpagina

Hoe lang?

2 - 3 weken

Tips en informatie over de beste reistijd voor Bali

Om ultiem van je reis door Bali, Indonesië te kunnen genieten, is de weersvoorspelling iets waar je rekening mee wilt houden. Bali kent twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Wil je weten of reizen tijdens het regenseizoen op Bali een goed idee is? Lees dan vooral even verder.

Pijl

Ben je van plan om een rondreis op Bali te maken? Bekijk hier de reisgids Bali, voor een complete route en heel veel tips van deze geweldige bestemming!

Beste reistijd voor Bali

Het droge seizoen vs het regenseizoen op Bali

Het droge seizoen op Bali loopt van april tot oktober en wordt beschouwd als de beste reistijd voor Bali. Tijdens deze maanden is de temperatuur aangenaam en er valt weinig regen. Door de groeiende populariteit van het eiland is het er in het droge seizoen enorm toeristisch, met name in de maanden juli en augustus. 

Het regenseizoen in Bali wordt eigenlijk altijd nog beschreven als de periode van oktober tot april. In deze maanden valt de meeste neerslag. Door de hoge luchtvochtigheid kan de gevoelstemperatuur in het regenseizoen flink oplopen. Het kan benauwd aanvoelen en zweten doe je gegarandeerd! 

Je hebt misschien wel eens de verhalen gelezen dat het regenseizoen wel meevalt, omdat het alleen aan het eind van de dag regent. In onze opinie raakt deze informatie een klein beetje achterhaald.

canggu regenseizoen bali

Onze ervaring met het regenseizoen op Bali

Wij bezochten Bali onder andere tussen 22 september tot 22 oktober 2022. Met de start van oktober kwamen ook de buien. In de eerste week van oktober was het vrijwel de hele week zwaar bewolkt, met afwisselend fikse buien gedurende de hele dag.

We hoorden de locals keer op keer zeggen dat het regenseizoen te vroeg was en dat zij het ook niet begrepen, oftewel: klimaatverandering. Dit tafereel herhaalt zich al een aantal jaar, als je de locals mag geloven. 

Het regenseizoen lijkt dus steeds eerder te beginnen, maar het droge seizoen begint ook eerder? We bezochten Bali namelijk ook in de periode van 15 februari tot 9 april 2023. In februari viel er elke dag nog wel een fikse bui. Niet alleen in de avond, ook overdag. Vanaf maart begon de zon steeds meer te schijnen en werd de overgang van seizoenen duidelijk merkbaar.

Ga je dus net als ons in het regenseizoen naar Bali, neem dan mee in je verwachting dat het overdag kan regenen. Tip: neem goede poncho’s en een regenhoes voor je backpack mee!

regenseizoen bali
bali rijstvelden

Ons advies voor een rondreis door Bali

We begrijpen dat je met onze ervaring weinig kunt, want niets is zo veranderlijk als het weer. We kunnen niet op voorhand zeggen dat het wel of niet meevalt met de regen wanneer jij Bali gaat bezoeken. Maar één ding is zeker: overal ter wereld zie je de gevolgen van de klimaatverandering, dus ook op Bali.

Als je echt zeker wilt zijn van zonnig weer en tegelijkertijd niet goed bestand bent tegen hitte en hoge luchtvochtigheid, is het raadzaam om te reizen in het droge seizoen. Tijdens deze periode heb je meer kans op aangename temperaturen en heldere luchten. 

Laat je echter niet afschrikken door het regenseizoen. Reizen in het regenseizoen op Bali heeft ook zijn voordelen! Het is over het algemeen minder toeristisch (kerstvakantie uitgezonderd) en de rijstvelden zijn op hun mooist in februari en maart. Ook is er een betere luchtkwaliteit, je hebt minder last van stof en smog in de lucht. En de zonsondergangen? Die zijn in het regenseizoen magisch mooi!

Indonesië kent uiteraard nog veel meer eilanden dan Bali en elk eiland heeft weer een andere “beste reistijd”. Zo is het regenseizoen in het tropische Raja Amat, precies in de tegenovergestelde periode van Bali.

bali lovina zonsopkomst

Favoriete accommodaties op Bali

Welke periode je ook naar Bali gaat, aan leuke ho(s)tels is er op dit eiland geen gebrek. Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder onze favoriete accommodaties op Bali voor je op een rijtje gezet.

Rhytm &
Rumble
Canggu

Pecatu
Guesthouse
Ubud

WIRA
Homestay
Uluwatu

Elevate
Bali
Munduk

Hoe kom je op Bali + vervoer ter plaatse

Hoe kom je op Bali?
Bali is vauit Nederland alleen met het vliegtuig bereikbaar. Hieronder vind je meer details over je vlucht naar Denpasar. 

Met het vliegtuig

Vanaf Amsterdam vlieg je in zo’n 17 uur naar Bali en je bent gemiddeld €1.000,- kwijt aan een retourticket. Afhankelijk van wanneer je boekt en wanneer je naar Bali toe wilt, kun je goedkoper of duurder uit zijn.

Vervoer ter plaatse 
Zodra je op Bali bent aangekomen, kun je je op verschillende manieren van A naar B verplaatsen.

Te voet

Door het drukke verkeer is wandelen niet overal goed mogelijk. Wel wordt er steeds meer aandacht besteed aan het aanleggen van voetpaden. In de buurt van het strand bij Canggu en Seminyak kun je prima wandelen. Ook het centrum van Ubud kan je al wandelend verkennen.

Met het openbaar vervoer

Op Bali is het openbaar vervoer niet gebruikelijk. Er rijden geen bussen of treinen. Wel kun je een shuttlebus reserveren via je hotel bijvoorbeeld. Deze kleine busjes pikken je op vanaf het hotel.

Taxi

GoJek en Grab zijn op Bali de meest gebruikte apps om een taxi te regelen. Via de app geef je aan waar je naartoe wilt en vervolgens zoekt hij de dichtstbijzijnde, beschikbare chauffeur. Je kunt zowel een scooter als auto boeken. Deze apps zijn overigens niet alleen handig voor vervoer. Het is ook mogelijk om eten en boodschappen te laten bezorgen.

Boek een unieke rondreis met een stapel tips.

Goed om te weten

Ga je in het regenseizoen naar Bali? Mogelijk maak je dan een religieus evenement mee: Nyepi. Nyepi is de Balinese Dag van de Stilte en markeert het nieuwjaar op Bali. Deze dag valt in maart. Voorafgaand aan de Dag van de Stilte is er een Ogoh-Ogoh parade. Tijdens deze parade worden gigantisch grote beelden, die demonen symboliseren, met veel kabaal en verlichting door de straten gedragen. Na deze levendige parade volgt Nyepi, waar het hele eiland stilgelegd wordt. Mensen mogen de straat niet op, er is geen licht en geen geluid. Zelfs de luchthaven sluit. Nyepi dient als moment van bezinning en spirituele vernieuwing. Het is een heel bijzondere ervaring om deze Balinese traditie mee te maken! 

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reisexpert Esmée

Reisexpert Esmée

Ik ben Esmée, een reislustige avonturier en co-creator van de Aap Noot Reisblog. In 2014 maakte ik mijn eerste verre reis en sindsdien heb ik het reisvirus te pakken. Er valt zoveel te ontdekken! Het liefst ga ik voor langere tijd op reis en heeft de bestemming een goede mix van strand, cultuur en natuur. Met mijn backpack op de rug ga ik weg van de gebaande paden, al sla ik de highlights ook zeker niet over. Alle tips verzamel ik voor je, hier op Aap Noot Reis!

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

De nieuwste blogs: