Reisfotografie:
Tips voor beginners

Deze makkelijke reisfotografie tips helpen je, om nog mooiere foto's op reis te maken

Reisfotografie is een vak apart en kent vele vormen en maten. Hoe maak je nou de mooiste reisfoto’s? In dit artikel heb ik een aantal tips rondom reisfotografie voor beginners gebundeld. Sommige reisfoto’s zijn zo ontzettend jaloersmakend en zo waanzinnig mooi, dat het soms onmogelijk lijkt om ook zulke mooie foto’s te maken. Eerlijk? Je hoeft echt geen professionele reisfotograaf te zijn om mooie foto’s op reis te maken. Met een aantal regeltjes, tips en trucs kan je zelf ook een heel eind komen. Leg met deze makkelijke reisfotografie tips voor beginners, jouw onvergetelijke herinneringen vanaf nu nog mooier vast.

Pijl

Mexico is een geweldig land om te oefenen met reisfotografie. Dit is namelijk een heel divers en kleurrijk land, vol prachtige natuur en cultuur. Ga voorbereid op pad met deze reisgids.

1. Waar fotografeer je graag mee op reis?

Kies je voor een camera of telefoon?
Voor reisfotografie hoef je geen dure camera te hebben, tegenwoordig kun je ook met een smartphone hele mooie foto’s maken. Er zitten uiteraard wel verschillen tussen de manier van fotograferen en de kwaliteit van de foto’s. Ben je nog een beginner op het gebied van reisfotografie, dan zou ik voor apparatuur kiezen, die jij het makkelijkste en fijnste vindt. Voor beiden is wat te zeggen namelijk, hieronder de voordelen voor zowel fotograferen met mobiel als met camera:

Camera
– Betere kwaliteit
– Betere zoomfuncties
– Meer instellingen 
– Grotere sensor
– RAW bestanden
– Meerdere lenzen
– Groter en zwaarder
– Kost meer tijd
– Lastigere bedienbaarheid

Telefoon
– Pak je snel
– Lichtgewicht
– Altijd bij je
– Vertrouwd
– Makkelijk bedienbaar
– Mooie kwaliteit
– Sommigen ook RAW functie
– Matige kwaliteit inzoomen

Je kunt natuurlijk, net als wij, ook beiden meenemen op reis en het gebruik van je telefoon en je camera voor reisfotografie afwisselen. Voor snelle kiekjes pak je sneller en makkelijker je telefoon en voor de bijzondere reisfoto’s kun je gebruik maken van je camera.

Guatapé Colombia

Foto gemaakt met telefoon (iPhone12)

Mooie kastelen in Tsjechië

Foto gemaakt met camera (Sony A6000)

Welke camera is geschikt voor beginners?
De vraag is natuurlijk nu, hoe kies je juiste camera voor jouw reisfotografie? Zelf hebben wij een Sony A6000, dit is een systeemcamera. Dit is een perfecte “beginners” camera en handzaam voor op reis. Deze camera raden we ook zeker aan voor reisfotografie. Deze camera kwam destijds als beste systeemcamera uit de bus in vergelijking met spiegelreflexcamera’s. Ook zijn er honderden verschillende lenzen. Van telelenzen tot wide-angle lenzen. Ik heb een 16-50mm + 55-210mm lens. Er zijn veel vergelijkbare camera’s als deze op de markt, kies de camera die het beste bij je past. Voor een beginnende fotograaf, is het fijn om een handzame en gebruiksvriendelijke camera mee op reis te nemen.

Met deze camera kun je bijvoorbeeld, net als met de meeste systeem en spiegelreflexcamera’s, foto’s in RAW schieten. RAW is geen afkorting, maar betekent letterlijk ‘ruw’ of ‘onbewerkt’. Wil je foto’s nabewerken in bijvoorbeeld Adobe Lightroom of Photoshop, dan kun je het beste kiezen voor een camera die RAW bestanden kan schieten. Later meer over RAW en het bewerken van je foto’s!

Wil je geen camera mee en wil je liever alles fotograferen met je telefoon? Zorg dan voor een telefoon met een kwalitatief goede camera, zoals de nieuwste Samsung of iPhone.

Waar maak je nog meer toffe reisfoto’s mee?
Niet alleen een camera of telefoon is geschikt voor reisfotografie, ook een drone is het overwegen waard om mee op reis te nemen. Dit vergt wel weer hele andere technieken dan fotograferen met een camera, maar de resultaten zijn vaak wel heel erg gaaf. Andere interessante foto-apparatuur voor op reis is een GoPro, voor actieshots en het vastleggen van de onderwaterwereld. Wij hebben recent een nieuwe drone gekocht en zijn hier ontzettend blij mee!

Rijstveld indonesië

2. Tips voor reisfotografie in een stad

Steden zijn over het algemeen wat lastiger te fotograferen. Hier moet je “spelen” met je camera en verschillende perspectieven gebruiken. Een leuke fotografie tip voor beginners is om een focus punt te kiezen, bijvoorbeeld een persoon of ander detail dat je uit de foto wilt laten springen.

In een stad heb je natuurlijk ook veel grote objecten, zoals interessante gebouwen. Je kunt een gebouw volledig op de foto zetten, maar je kunt ook juist een opvallend detail eruit laten springen. Speel met het perspectief en neem een foto eens van een andere kant dan je normaal zou doen. Straatfotografie is ontzettend populair en je kan hele interessante foto’s maken in steden. Hieronder vind je makkelijke fotografie tips die je kan toepassen op jouw fotografie in de stad:

 • Afstand
  Probeer niet te ver te staan van hetgeen dat je aan het fotograferen bent. Dichtbij kan net weer een heel ander en interessant effect geven.

 • Compositie
  Je compositie is erg belangrijk, zeker op drukke plekken. Maak de keuze voor één focuspunt dat je wilt laten opvallen op jouw foto.

 • Scherpte-diepte
  Maak gebruik van scherpte-diepte. Dit doe je door op een object te focussen en de achtergrond te vervagen. Op zowel je camera als telefoon heet dit vaak de portretfunctie.

 • Beweeg zo min mogelijk
  Zorg voor een goede balans. Elke trilling of beweging tijdens het focussen van de camera wordt opgemerkt en kan de foto beïnvloeden.

 • Zoek naar details
  Kijk goed om je heen en probeer mooie details te ontdekken.

Tip: Een mooie instelling voor in de stad kan je het beste een korte sluitertijd (1/250 seconde) gebruiken en selecteer de diafragma tussen de f/2.8 en f/8. Zet trouwens ook je camera op de stand AF-C, dit is een continue focus. Zo blijft je camera beter gefocust bij het fotograferen.

Reisfotografie straatbeeld in Antiqua Guatemala van een vrouw met een stapel hoeden op haar hoofd
Straatbeeld in Chefchaouen Marokko van een man die door een knusse straat in de blauwe stad wandelt.

3. Reisfotografie tips voor mooie dierenfoto's

Het maken van foto’s van dieren kan ontzettend moeilijk zijn. Je moet snel schakelen naar de juiste instellingen, rekening houden met licht, bewegingen en afstand. Tijdens safari, een Amazone tocht of een wandeling door het bos, ben je opzoek naar dieren. Houdt dus je camera gereed en vergeet niet het beschermkapje van je lens los te halen. Je zou maar net zien dat jij alles gereed hebt voor de springende walvis uit het water en zit je kapje nog op de lens. Doodzonde natuurlijk! Lees hieronder mijn tips die ik je kan meegeven over het maken van foto’s van dieren:

 • Geduld loont bij dierenfotografie
  Of je nou van plan bent om je huisdieren te fotograferen, dieren op de boerderij fotografeert of juist op safari wilde dieren gaat spotten: voor het mooiste en ultieme beeld heb je veel geduld nodig. Wilde dieren doen maar waar ze zin in hebben en kunnen wij nauwelijks regisseren. Vaak komt er ook een portie geluk bij kijken, maar blijf vooral geduldig afwachten wanneer je niet direct het gewenste plaatje hebt.
 • Fotografeer op de automatische stand
  Dieren bewegen, waardoor je soms het de perfecte instellingen hebt gevonden en klaar zit voor je shot en vervolgens is dat aapje alweer naar de volgende boom geslingerd. Maak het jezelf makkelijk en zet je camera op de automatische stand, zo kun je het snelste anticiperen op verschillende situaties.
 • Gebruik het juiste materiaal
  Bij het fotograferen van dieren begint alles met het juiste materiaal. Indien het mogelijk is, gebruik een lens met beeldstabilisatie en een lens met een grote zoom mogelijkheid. Zeker als je de dieren van een afstand wilt fotograferen.

  Ben je van plan om de natuur in te gaan om dieren te fotograferen? Vergeet dan niet om extra (opgeladen) accu’s mee te nemen en ben je van plan om een meerdaagse tour te doen, zorg dan ook dat je extra geheugenkaartjes bij je hebt.
Aap van de achterkant die aan het drinken is uit een plas
 • Probeer op ooghoogte te zitten of te staan
  Net zoals bij het creëren van portretten van mensen, is het belangrijk dat de ogen haarscherp naar voren komen, zo komt er meer emotie los van het dier in kwestie. Voor de kleinere dieren, zal je door je knieën moeten zakken.
 • Creëer een onscherpe achtergrond
  Zou jij graag de focus willen leggen op het dier zelf en dat de achtergrond onscherp is? Gebruik dan een diafragma tussen de f/4 en 4/8. Met een gemiddelde telelens zou je dan een scherp afgebeeld dier moeten krijgen, met een onscherpe achtergrond. Dit zorgt dan voor een mooie en interessant contrast.
 • Val niet op
  Ga je dieren in het wild spotten en fotograferen? Zorg dan ervoor dat je de wilde dieren niet stoort. Gebruik bomen, bosjes of schuilhutten zodat je zo stil mogelijk kan zitten. Op deze manier kunnen de wilde dieren op hun gemak rondlopen. Houd ook rekening met de wind. Als de wind jouw richting op gaat, kunnen de dieren je ook niet ruiken en zien. 
Reisfotografie portret van een roze flamingo die zich aan het wassen is
Kameel in de woestijn met een touw in zijn bek en een halster om zijn kop

4. Reisfotografie tips voor selfies 2.0

Wie doet dat nou niet terwijl je op reis bent, even snel een selfie sturen naar je vrienden en/of ouders in Nederland. Selfies zijn leuk, maar geven vaak weinig van de achtergrond weer. Wil je mooie foto’s van jezelf maken, dan leent mijn ervaring dat ik dit het beste zelf kan doen of het aan je reismaatje vragen. Je kan het natuurlijk ook aan een vreemde vragen om een foto van je te maken, maar dat levert niet altijd het resultaat op waar je op gehoopt had. Gelukkig zijn er nog andere manieren om toffe foto’s van jezelf te maken als je op reis bent. Hieronder lees je een paar tips die ik voor je heb:

 • Statief
  Als je een statief neerzet, kan je makkelijker foto’s van jezelf of met je partner/reismaatje maken. Ze de camera op een timer en ren naar de spot waar jij graag gefotografeerd wilt worden.

 • Natuurlijk licht
  Gebruik natuurlijk daglicht. Het kan natuurlijk voorkomen dat de zon fel is en het beeld overbelicht is. Maak dan foto’s in de schaduw en fotografeer naar het licht toe.

 • Goede locatie
  Neem je tijd om een goede en leuke locatie te vinden. Zodra je er een hebt gevonden, neem dan je tijd om de juiste instellingen en positie te zoeken.

 • Let op de achtergrond
  Naast dat je natuurlijk zelf op de foto wilt staan, moet je ook kijken naar de achtergrond. Je wilt natuurlijk geen prullenbakken, afval en lelijke dingen op de achtergrond hebben staan.

Goed om te weten
Tegenwoordig hebben de meeste cameramerken een app die je op je telefoon kan downloaden, zodat jij de camera kan bedienen. Dit is ideaal wanneer je een statief wilt gebruiken. Zo hoef je niet heen en weer te rennen naar je statief. Ik heb bijvoorbeeld een Sony camera en daarvoor gebruik ik de app Imaging Edge op mijn Samsung telefoon.

Palmbomen Salento
Zonsondergang Santa Teresa

5. Reisfotografie tips om je foto's te bewerken

Het maken van mooie foto’s is pas 50% van het werk. Hoe jij de foto’s bewerkt bepaald hoe onvergetelijk de foto’s echt worden. Het gebruik van officiële bewerkingssoftware zoals Lightroom van Adobe is een must. Lightroom werkt daarentegen super makkelijk en kan je ook presets gebruiken – een preset is een vooraf ingestelde instelling die je kan toepassen op alle foto’s.

Tip: Ga naar de instellingen van je camera en geef aan dat je bij het maken van foto’s, ook de camera RAW bestanden aanmaakt. Een RAW bestand is eigenlijk altijd beter van kwaliteit dan een gewone foto. Lightroom van Adobe kan de RAW bestanden lezen als gewone foto en door het RAW bestand kan jij de foto nóg beter bewerken.

Screenshot van een foto die bewerkt wordt in Adobe Lightroom

Er zijn zoveel interessante dingen te fotograferen; zoals portretten, straatbeeld, wildlife, steden en nog veel meer. Wat is nou de ideale bestemming voor fotografie? Ga je voor wildlife in Zuid Afrika, straatfotografie in New York of wil je mooie portretten maken in Azië of Zuid Amerika? Waar je ook naar toe wilt, wij helpen je graag! 

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben Renee, dé reiscoach van Aap Noot Reis. Als ik aan reizen denk, dan droom ik van bestemmingen waar alles samenkomt. Bijzondere natuur, toffe steden, mooie accommodaties, een fijne cultuur, ontspanning en comfort, maar ook zeker avontuur en ontdekken. Ik ben gek op het vinden van hidden gems, maar wil ook de hotspots niet missen. Ik hou van lokaal eten én ik ben gek op trendy koffietentjes. Een geweldige reiservaring, dat gun ik jou ook. Ik help je graag met het samenstellen van jouw volgende reis.

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

De nieuwste blogs: