Reizen met een reismaatje

Ga je alleen op reis of met een reismaatje?

Alleen op reis? Er is een hoop voor te zeggen, maar niet iedereen vind dit leuk of durft alleen op reis. De ideale oplossing: een reismaatje. Ik vond een reismaatje voor mijn eerste wereldreis en dit was een groot succes! Wat er zo ontzettend tof is aan het reizen met een reismaatje, welke voor- en nadelen dit heeft: je leest het allemaal in deze blog.

Wat is een reismaatje?

Het klinkt niet meer dan logisch, maar een reismaatje is iemand met je samen op reis gaat. Nu bedoel ik niet je beste vriend(in), waar je al jaren mee bevriend bent of je broer/zus, nichtje/neefje etc.

Ik bedoel een reismaatje die je online “ontmoet” via een platform en vervolgens samen besluit om op reis te gaan, zonder dat je elkaar (echt) kent.

De voordelen van een reismaatje:

 • Je hoeft niet alleen op reis.
  Een reismaatje is heel vrijblijvend. Is er toch geen klik? Dan ga je gemakkelijk uit elkaar, zonder dat hier een jarenlange vriendschap aan kapot gaat. 

 • Je kunt je aan elkaar optrekken.
  Wat de één heel spannend vindt, is voor de ander misschien wel niks bijzonders. Zo kun je je aan elkaar optrekken. 

 • Je deelt de voorpret met iemand. 

 • Samen reizen is vaak goedkoper.
  Denk aan het delen van een taxi, huurauto of een accommodatie.

 • Soms vind je vriendschap voor het leven.
  Reizen verbindt. Tijdens het reizen ben je veel met je reismaatje samen en maak je samen mooie avonturen mee, dan is het niet gek als hier een mooie vriendschap uit ontstaat.
   
 • Er staat altijd iemand voor je klaar.
  Een vervelende situatie, ziek of je spullen gestolen? Super fijn als je dan met iemand samen bent die je vertrouwt en die jou te hulp kan schieten. 

 • Samen reizen is heel erg leerzaam.
  Wanneer je samen reist kan je veel van elkaar leren. Vooral als je elkaar nog niet goed kent.

 

De nadelen van een reismaatje:

 1. Je maakt minder snel een connectie met anderen omdat je al een maatje hebt.
  Als je alleen reist ben je meer genoodzaakt om op zoek te gaan naar contact met anderen. Als je al een reismaatje hebt zal je ook merken dat je minder snel aangesproken wordt door andere reizigers, je bent ten slotte al met iemand.

 2. Je reismaatje kan ter plekke tegenvallen. 
  Naar mate je langer met iemand reist, zal je diegene ook beter leren kennen. Hou er rekening mee dat je reismaatje dus ook kan tegenvallen en het toch niet zo goed klikt als dat je van te voren dacht. Wees hier altijd duidelijk en eerlijk over.

 3. Je reismaatje wil alleen of met anderen verder reizen.
  Het kan natuurlijk dat het samen reizen jou heel goed bevalt, maar dat je reismaatje toch liever solo of met anderen op pad gaat.

 4. Jullie hebben hele andere interesses/reisschema.
  Jullie zijn vertrokken en dan blijkt het dat jij super avontuurlijk bent, maar jouw reismaatje is liever lui dan moe. Of je bent een echte earlybird en staat het liefste voor de zon opkomt al op, terwijl jouw reismaatje eerder een nachtdier is. Goed om van te voren af te stemmen!

Hoe vind je een reismaatje?

Het is het makkelijkste om een reismaatje online te vinden. Je kan een oproep plaatsen op een website, of op oproepjes reageren. Op Facebook vind je ook diverse groepen waar je een reismaatje kan vinden. Ik heb de handigste plekken om een reismaatje te vinden voor je op een rijtje gezet:

Websites:

Facebookgroepen

Sommige Facebook groepen zijn privé, je kunt jezelf aanmelden door lid van een groep te worden. Zodra de beheerder jou toegang heeft gegeven, kun je berichten plaatsen en lezen. 
 

Apps

  • Couchsurfing
  • Tripr
  • Tripgiraffe
  • Travelstoke

Twijfel je nog over alleen reizen of met een reismaatje?

Ik zei het al eerder, voor beiden is best wat te zeggen! Alleen reizen is ontzettend leuk en leerzaam. Vertrekken met een reismaatje kan je een hoop rust geven en waarschijnlijk geeft het je een fijn idee dat je het niet helemaal alleen hoeft te doen. Ga je met een reismaatje reizen, dan heb je altijd iemand om op terug te vallen.

Het kan zomaar zijn, dat je er niet zo goed uitkomt. Wat past nou het beste bij jou? Durf ik dat wel, zo’n reis alleen of met een maatje? Waar moeten we beginnen? Waar gaan we naar toe en natuurlijk alle “wat als” vragen die door je hoofd spelen. Het is niet meer dan logisch dat je al deze keuzes lastig en spannend vindt. 

Hoe fijn zou het dan zijn, om te kunnen sparren met een ervaringsdeskundige! Tijdens een 1:1 coachingsgesprek kan je al jouw vragen en twijfels op een reisexpert afvuren. Gegarandeerd antwoord op al jouw vragen! 

Vraag hier jouw Reispraatje aan.

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Wil je dat jouw reis met een reismaatje een succesverhaal wordt?

Het is natuurlijk hartstikke spannend om op reis te gaan met iemand die je (nóg) niet kent. Ik heb hele handige tips voor je op een rijtje gezet, zodat jouw reis met een reismaatje zeker een succes zal worden! Lees hier 10 x tips over reizen met een reismaatje. Wil jij een reis gaan maken en weet je niet waar je moet beginnen? Heel begrijpelijk! Daarom ben ik Reiscoach geworden, om jou te helpen met de eerste stappen naar jouw reis. Of het nu een weekendje weg of een wereldreis is, ik help je graag. Ben je benieuwd wat ik voor je kan doen, bekijk hier alle mogelijkheden voor persoonlijk reisadvies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *