Een complete gids voor het beklimmen van de Rinjani vulkaan

Beste reistijd

Apr t/m sept

Valuta

Indonesische Rupiah

Tijdverschil

+ 6 of 7 uur verschil

Icon landenpagina

Hoe lang?

2 - 3 dagen

De Rinjani vulkaan beklimmen: alles wat je wilt weten!

De Rinjani Vulkaan, gelegen op het prachtige eiland Lombok in Indonesië, torent met zijn hoogte van 3726 meter boven de omringende landschappen uit. Het is de op een na hoogste vulkaan van Indonesië. Je kunt de vulkaan Rinjani beklimmen tijdens een 2- of 3-daagse trekking, die zowel fysiek als mentaal extreem zwaar kan zijn. Ben je klaar om je grenzen op te zoeken? Dan is de beklimming van de Rinjani vulkaan letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten tijdens je reis door Lombok. Alles wat je wilt weten over het beklimmen van de Rinjani vulkaan + tips lees je hier!
Pijl

Ben je van plan om een rondreis op Bali te maken? Bekijk hier de reisgids Bali, voor een complete route en heel veel tips van deze geweldige bestemming!

Tour boeken naar de Rinjani Vulkaan

Om de Rinjani Vulkaan te beklimmen, is het essentieel om een georganiseerde tour te boeken. Dit kan je vooraf online regelen of op verschillende plekken op Lombok, waaronder de Gili eilanden of ter plekke in het plaatsje Senaru.

Het is niet aan te raden om de vulkaan op eigen houtje te beklimmen vanwege de complexiteit en veiligheidsredenen. Bij het boeken van een tour is het belangrijk om rekening te houden met de ervaring van de gidsen, de kwaliteit van de uitrusting en de inclusieve voorzieningen zoals maaltijden en een ‘toilet tent’.

De meeste touroperators bieden een 3-daagse trekking aan, maar vaak kan je ook aangeven dat je een 2-daagse trekking wilt doen. Wij hebben gekozen voor een 2-daagse trekking, omwille van de tijd, maar ook vanwege de intensiteit van de trekking. Persoonlijk was een trekking van 3 dagen voor mij te zwaar geweest.

Bij een tour is doorgaans het volgende bij de prijs inbegrepen:

 • Vervoer van en naar je verblijf
 • National Park fees
 • Een gids en porter tijdens de trekking
 • Ontbijt, lunch en diner
 • Tent, matje en slaapzak
 • Hoofdlamp
 • Wandelstokken
Trekking rinjani vulkaan
kaart trekking rinjani

Zo ziet de trekking eruit

Wij raden het aan om voor de trekking te overnachten in Senaru, een authentiek bergdorpje aan de rand van Mount Rinjani. Vanaf hier word je ‘s ochtends met een truck opgepikt en naar het startpunt van de trekking gebracht. Voordat je aan de hike begint, moet je eerst nog een medische check doen (dit kost 20K IDR). Deze check stelt dit niet veel voor. Je moet hier een formulier invullen en je bloeddruk en temperatuur worden gemeten. Dan ben je klaar om te gaan!

overnachten kraterrand
Slapen op de rinjani vulkaan

Dag 1 – trekking naar de kraterrand

Je begint in Sembalun Lawang op een hoogte van 1156 meter. Naar Pos 1 is het gebied nog redelijk vlak en je loopt door een bosachtige omgeving, die zorgt voor de nodige verkoeling. In ongeveer 1 – 1,5 uur kom je bij de eerste stop. Je bent dan op een hoogte van 1300 meter. Van Pos 1 naar Pos 2 (1500 meter) is het slechts een half uurtje lopen. Hier heb je een lunchstop. Tot deze Pos is de trekking nog goed te doen, doordat het voornamelijk een vlak gebied is. De uitzichten worden wel steeds mooier! Bij Pos 3 (1 uur lopen) en 4 wordt het steeds uitdagender. Het gebied wordt heuvelachtiger en begint de trek steeds meer op klimmen te lijken. Hier komen wandelstokken echt van pas.

Van Pos 4 naar de kraterrand ben je ongeveer 3 – 3,5 uur aan het hiken, waarbij je 3 heuvels trotseert die ook wel de ‘killer hills’ worden genoemd. Dat zegt genoeg over de zwaarte van deze klim, maar je kunt wel genieten van geweldige uitzichten en af en toe loop je door de wolken, lekker verkoelend! De georganiseerde tours zijn doorgaans in kleine groepen, dus er is vaak genoeg tijd om even te rusten, op adem te komen en wat te eten en drinken.

Dan kom je aan op de kraterrand! Hier ga je slapen op een hoogte van 2639 meter. Terwijl jij tot rust komt na een trekking van zo’n 6 – 8 uur, zetten de porters de tenten op en maken het avondeten klaar. Zodra de zon onder gaat, wordt het ook een stuk kouder. Waarschijnlijk kruip je dan al snel je tent in, pak je wat slaap en maak je je klaar voor dag 2.

slapen rinjani vulkaan
rinjani vulkaan trekking

Dag 2 – naar de top van de Rinjani vulkaan

Je staat ‘s nachts om 2 uur op om vanaf de kraterrand naar het hoogste punt van de Rinjani vulkaan te klimmen. Onderschat deze hike niet, het is een stuk zwaarder dan de ‘killer hills’ op de eerste dag. Je vertrekt midden in de nacht, waardoor je gelukkig niet kunt zien hoe ver je nog moet lopen tot de top, want dan zou de moed je gegarandeerd in de schoenen zakken.

De hike naar de top duurt zo’n 3 tot 4 uur. Het eerste stuk beklim je een heuvel, dit is al erg zwaar. Daarna komt er een iets makkelijker stuk. De laatste 1,5 uur is echt afzien. Het is ijskoud, de harde wind snijdt door je kleren heen en elke stap die je zet, zak je ook weer een stuk terug. De hoogte zorgt er ook voor dat je minder zuurstof hebt en dus snel buiten adem bent. Misschien is dit wel de zwaarste fysieke en mentale uitdaging die je ooit hebt gehad, maar zet door! Kijk niet te ver vooruit, maar zet de ene voet voor de ander, er komt écht een einde aan. Als je dan eenmaal boven bent, ben je al snel vergeten hoe zwaar het was. Wát een uitzicht! Je kunt eindeloos ver kijken en de zon die langzaam opkomt maakt het helemaal af. Je kunt heel Lombok zien met zijn omliggende eilandjes en zelfs Bali kun je in de verte zien liggen. Wauw!

Nadat je de zonsopkomst hebt bewonderd, is het tijd om weer naar de kraterrand terug te keren. Dit gaat een stuk gemakkelijk en nu het licht is kan je zien in wat voor surrealistisch landschap je je bevindt. Je gaat al ‘skiënd’ over de lavagesteente naar beneden en in ongeveer 2 uur ben je weer terug bij de tent en staat er een ontbijt voor je klaar. Na het ontbijt kan je ervoor kiezen om terug te keren naar het dorp. Dit gaat via dezelfde route als de heenweg. Heb je een 3-daagse trekking gekozen, dan daal je af naar het kratermeer. 

zonsopkomst rinjani vulkaan
Rinjani vulkaan

De afdaling naar het meer

Omdat wij gekozen hebben voor een 2-daagse trekking, hebben wij deze route niet genomen, maar het schijnt wel erg mooi te zijn. In zo’n 3 uur daal je af naar het kratermeer en kun je lekker chillen en opfrissen in de hot springs. Je zit helemaal onder het stof, dus dit kan je wel gebruiken! Bij het meer krijg je een lunch en daarna maak je je klaar voor een twee uur durende wandeling naar je volgende slaapplek.

Boek een unieke rondreis met een stapel tips.

Dag 3 – terug naar het dorp

Na het ontbijt wandel je weer terug naar het dorp Senaru. Je hebt hier ook genoeg tijd om verschillende stops te maken en krijgt onderweg nog een lunch. De wandeling door de jungle en de ruige natuur duurt ongeveer 7 uur. Het eerste stuk is erg steil, waardoor je erg moet opletten dat je niet steeds uitglijdt. Je moet jezelf steeds tegenhouden en gebruikt weer heel andere spieren, dit maakt het lichamelijk misschien wel net zo zwaar als omhoog klimmen.

Met een euforisch gevoel keer je weer terug naar het dorp. Waarschijnlijk is dit het zwaarste, maar ook het gaafste wat je ooit hebt gedaan! Onder het stof, met pijnlijke spieren en helemaal vermoeid, is een douche en een warm bed meer dan welkom!

trekking rinjani vulkaan
Top rinjani vulkaan

Dit heb je nodig voor het beklimmen van de Rinjani vulkaan

Voor het beklimmen van de Rinjani Vulkaan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn, maar neem zeker niet te veel spullen mee. Je moet het namelijk ook zelf allemaal mee naar boven tillen. Het eten, drinken en de slaapspullen worden door porters naar boven gebracht. Het is ongelooflijk hoe zij op hun slippertjes de zware manden naar boven weten te tillen!

Hier is een lijst van items die je sowieso mee wilt nemen:

 • Hoofdlampje
 • Wandelstokken
 • Goede (wandel)schoenen
 • Warme kleding (laagjes)
 • Lange broek
 • Korte broek
 • Shirtjes
 • Water
 • Snacks
 • Zonnebrandcrème
 • EHBO-kitje
 • Regenkleding
 • Handschoenen (of extra sokken die je als handschoenen kunt gebruiken)
 • Powerbank
 • Fooi voor de gids en dragers

Goed om te weten

Het beklimmen van de Rinjani Vulkaan is een behoorlijke uitdaging die vraagt om zowel fysieke als mentale kracht. Hoogteziekte is iets waar je serieus rekening mee moet houden. Het kan je een naar gevoel geven, met symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid, geen eetlust en hoofdpijn. Het is echt van belang om deze signalen serieus te nemen en als je je niet goed voelt, moet je meteen actie ondernemen. Ga niet verder, maar keer langzaam terug naar een lager gelegen punt. We hebben helaas zelf ervaren hoe vervelend hoogteziekte kan zijn tijdens deze trekking, dus wees voorzichtig!

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reisexpert Esmée

Reisexpert Esmée

Ik ben Esmée, een reislustige avonturier en co-creator van de Aap Noot Reisblog. In 2014 maakte ik mijn eerste verre reis en sindsdien heb ik het reisvirus te pakken. Er valt zoveel te ontdekken! Het liefst ga ik voor langere tijd op reis en heeft de bestemming een goede mix van strand, cultuur en natuur. Met mijn backpack op de rug ga ik weg van de gebaande paden, al sla ik de highlights ook zeker niet over. Alle tips verzamel ik voor je, hier op Aap Noot Reis!

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

De nieuwste blogs: