Samen op reis? Zo hou je het leuk!

Tips om te reizen zonder ruzie!

Samen in alles leuker! Maar is dat eigenlijk wel zo? Als je op reis gaat dan kan dat super tof zijn om met iemand samen te gaan. Je beste vriend(in), lover, collega of misschien wel een online reismaatje.

Hoe zorg je er nou voor dat je elkaars hersenpan niet inslaat als je 24/7 op elkaars lip zit… met deze tips komt iedereen ongedeerd en nog belangrijker: helemaal happy weer thuis!

Opengeslagen paspoort met stempels in een bergachtige omgeving

1. Spreek je verwachtingen naar elkaar uit

Het is belangrijk om je verwachtingen van de reis uit te spreken. Hoelang wil je gaan, hoe wil je reizen, welke landen wil je zien, wat voor dingen wil je doen. Bespreek dit met elkaar en kijk of je op 1 lijn zit. Zijn jullie wensen totaal het tegenovergestelde van elkaar, dan is het slim om je af te vragen of je goede reismaatjes bent. Je kunt de allerbeste vrienden zijn maar soms toch niet met elkaar kunnen reizen.

Een andere belangrijke vraag om te stellen is, waarom wil je graag reizen? Welke waarde hecht je aan het maken van deze reis? Ook dit is fijn om van elkaar te weten!

Bespreek ook de mogelijkheden over eventueel “uit elkaar gaan”. Het kan zijn dat je er op reis achter komt dat jullie toch niet zo goed matchen op reis. Dit hoeft niet meteen het einde te betekenen van de vriendschap of zelfs relatie. Trek vooral op tijd aan de bel en blijf met elkaar communiceren. Wees eerlijk en duidelijk naar elkaar, het zou toch zonde zijn als zoiets tofs als een mooie reis het einde van een jarenlange vriendschap of relatie zou betekenen.

Met een (online) reismaatje kan je ook van te voren afspreken dat het samen reizen vrijblijvend is.

2. Wat voor type reizigers zijn jullie?

De ene is een ontzettende luxepoes en de ander slaapt net zo lief in een bamboehutje op een bed van bananenbladeren. Wil jij in dorms in hostels slapen om mensen te leren kennen of vind je het juist fijn om je terug te kunnen trekken op je eigen kamer.

Bij dit onderwerp komt ook een stukje budget kijken, bespreek met elkaar wat je belangrijk vindt. Misschien is het voor jou een sport om te onderhandelen en het onderste uit de kan te halen, terwijl een ander dat ontzettend irritant kan vinden en helemaal niet op geld wil letten.

Wat je kunt doen om te achterhalen wat voor type reiziger je bent is een aantal “Stel nou datjes aan elkaar voorleggen. Hieronder geef ik je een paar voorbeeldsituaties:

  • Stel nou dat je voor 10,- euro een busrit van 8 uur kan maken of dezelfde afstand in 1,5 uur in een vliegtuig kan afleggen voor 50,- euro. Wat kies je dan?
  • Stel nou dat geld geen rol zou spelen, zou je dan andere accommodaties, landen, activiteiten etc. kiezen?
  • Stel nou dat je budget hebt voor een jaar reizen, zou je dan liever meer uitgeven en korter gaan of juist besparen en proberen om zolang mogelijk te gaan.
  • Stel nou dat je mag kiezen tussen een luxe villa in een saaie omgeving of een basic accommodatie op een super toffe plek, wat kies je dan?

Zo kan je elkaar vragen blijven stellen en aftasten of jullie wensen overeenkomen!

3. Doe niet alles samen!

Dit lijkt heel vanzelfsprekend maar kan op reis echt als een belemmering voelen. Het kan moeilijk zijn om bij de ander aan te geven dat je graag iets voor jezelf wilt doen. De ander kan zich gepasseerd voelen of kan het idee hebben dat hij/zij iets verkeerd heeft gedaan. Dit kan je mooi opvangen door dit van te voren met elkaar te bespreken. Geef aan wat voor dingen je misschien alleen zou willen doen of dat je het nodig hebt om af en toe wat “me-time” te pakken. Op het moment dat je het aangeeft spreekt dan ook vanuit je gevoel en vul niet voor de ander in. Deze behoefte ligt bij iedereen anders.

Het is niet meer dan logisch als je bijna 24/7 samen bent, dat je dan af en toe even lekker alleen wilt zijn. Heb je een hobby of activiteit die je graag doet? Doe die dan ook op reis.. en af en toe dus even alleen!

Papieren vliegtuig

4. Ontmoet andere mensen

Reizen staat bijna gelijk aan mensen ontmoeten. Dit kunnen locals zijn, andere reizigers… noem maar op! Dat maakt reizen ook echt heel bijzonder.

Reis je al met iemand samen dan sta je er vaak minder voor open om anderen te ontmoeten, want je hebt natuurlijk al een reismaatje. Terwijl het juist zo leuk kan zijn om eens met een groepje op te trekken, of met andere vrienden of een stel. Weer nieuwe verhalen, meningen, invloeden, achtergronden, ideeën… noem maar op!

5. Trek een tijdje met anderen op

Deze sluit perfect aan bij de vorige tip. Anderen ontmoeten en een avondje mee kletsen is iets waar je jezelf voor open kunt stellen. Een stapje verder is om een tijdje met andere op te trekken en samen voor een paar dagen of weken door te reizen.

Ontmoet je anderen waarmee je een tijdje op wilt trekken, stem met elkaar af of de ander dat ook wilt. Het is niet vanzelfsprekend dat het direct met iedereen klikt.

Kampuur, backpacken

6. Spreek je irritaties uit

Niets is zo gevaarlijk voor een relatie als je emoties opkroppen. Heb je ergernissen of heeft de ander je (onbewust) gekwetst, spreek dit dan direct uit. Zo voorkom je dat iets kleins heel groot wordt en je onnodig frictie of ruzie krijgt.

Tijdens het reizen ben je veel samen en kom je soms ook in ongewenste situaties terecht. Denk er maar even aan dat je een lange vlucht of busreis achter de rug hebt, het is heet, je hebt dorst en je kan je accommodatie niet vinden.. de ander vraagt voor de zoveelste keer of jullie wel de goede kant op lopen en ondanks dat jij Google Maps voor je neus hebt heb je ook eigenlijk geen idee. Je voelt je aangevallen door de opmerking en geeft een snauw: “weet ik veel, kijk lekker zelf”. De ander kijkt je kwaad aan en snauwt terug en voor je het weet ontstaat er (bijna) een kleine ruzie…

Dit is een moment waarop je even moet relativeren. Zet je zware tas neer, neem een slokje water en zeg sorry tegen elkaar. Kijk in de schaduw nog een keer naar je route, haal diep adem en ga weer op pad. Later kunnen jullie hier weer samen om lachen, misschien zelfs meteen al.

7. Wees respectvol

Een oud gezegd is: zoveel hoofden, zoveel zinnen. Iedereen heeft zijn eigen mening en het is onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken. Wat je wel altijd kunt doen, is iemand in zijn waarde laten.

Als je samen reist kom je elke dag voor keuzes te staan. Waar ga je heen, hoe ga je erheen reizen, welke kosten moet je maken, waar ga je slapen etc. en tijdens het maken van al deze keuzes zul je het echt niet altijd met elkaar eens zijn. Probeer de ander niet te veroordelen voor het hebben van een andere mening maar probeer elkaar te begrijpen.

8. Sta voor elkaar klaar

Reizen is echt niet altijd rozengeur en maneschijn, er gaat ook heus weleens wat mis! Meestal niets ernstigs gelukkig maar het kan wel voorkomen dat je in een vervelende situatie terecht komt, dat iemand ziek wordt of gewond raakt. Laat de ander altijd weten dat je voor hem/haar klaarstaat. Heeft de ander een voedselvergiftiging opgelopen, dan ben jij de aangewezen persoon om voor hem/haar te zorgen, ook al wil je natuurlijk liever lekker aan het zwembad chillen! Is je reismaatje verdrietig of heeft hij/zij heimwee? Sla een arm om hem/haar heen en praat met elkaar. Die steun kan een wereld van verschil maken!

Je kan niet altijd je zin doordrijven want je hebt ervoor gekozen om met iemand te reizen en de ander heeft ook het recht op zijn/haar mening. Weet je van jezelf dat je koppig bent? Bespreek dit dan met je reismaatje en misschien kan je hem/haar nog wel een tip geven hoe de ander hier het beste mee om kan gaan.

Wereldreis Patagonië

9. Sluit compromissen

Zoals ik al eerder benoemde, zal je het echt niet altijd met elkaar eens zijn! Tijdens het reizen kom je voor veel keuzes te staan en wil de één rechts en de ander links? Misschien kunnen jullie dan samen rechtdoor!

Je kan niet altijd je zin doordrijven want je hebt ervoor gekozen om met iemand te reizen en de ander heeft ook het recht op zijn/haar mening. Weet je van jezelf dat je koppig bent? Bespreek dit dan met je reismaatje en misschien kan je hem/haar nog wel een tip geven hoe de ander hier het beste mee om kan gaan.

10. Geniet met volle teugen

Dit punt lijkt me duidelijk. Deze reis maak je maar één keer en als het goed is kom je samen terug met een rugzak vol herinneringen!

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Heb jij jouw reismaatje al gevonden?

Lijkt het ook tof om met iemand te reizen, maar heb je niemand in je omgeving die met je mee kan of wil? Lees dan deze blog over Reizen met een reismaatje eens. Wie weet inspireert het jou om op reis te gaan met een onbekende, zoals ik tijdens mijn eerste reis deed!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *