Simkaart in het buitenland, zo werkt het!

Altijd online op reis, zo regel je mobiele data in het buitenland.

Online en bereikbaar zijn op reis, voor ons is het tegenwoordig eigenlijk een must. Hoewel het heerlijk kan zijn om even helemaal “disconnected” te zijn op reis, kunnen we eigenlijk niet meer zonder internet op reis. In Europa zijn we al gewend aan constant 5G, waarmee je dus ook altijd online kunt zijn. Ook buiten Europa kun je mobiel internet hebben. Dit is veel makkelijker voor elkaar te krijgen dan je misschien denkt. Hou in elk geval wel rekening met deze dingen; welke verschillende soorten mobiel internet je kunt kiezen in het buitenland, hoe een lokale simkaart werkt en wat de goedkoopste opties zijn. Kun je beter kiezen voor een lokale simkaart in het buitenland of juist voor een eSIM? En hoe zit het met de zogenaamde buitenland bundels? Wij hebben alle opties voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Met deze tips ben jij altijd online op reis.

Altijd online op reis, dat is handig!

De online wereld is eigenlijk niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Zeker als je ook nog eens online werkt, dan kun je niet zonder dagelijks toegang tot internet op reis. Niet alleen aan Digital Nomads, maar zeker ook aan reizigers biedt de mogelijkheid om online op reis te zijn heel veel gemak. Zo kun je jouw mobiele internet gebruiken om leuke restaurantjes te vinden, even gauw opzoeken hoe je van punt A naar punt B komt met het openbaar vervoer of via een app zoals Uber een taxi bestellen. Dankzij mobiele data hoef je niet meer te vertrouwen op verouderde reisgidsen of onsamenhangende kaarten. Met mobiel internet ben je altijd bereikbaar, ook onderweg en ben je niet afhankelijk van wifi-hotspots.

Zo werkt een simkaart in het buitenland

Een lokale simkaart is een simkaart van een telecomprovider van jouw bestemming. Wanneer je de grenzen van Europa overschrijdt heb je doorgaans geen mobiel internet meer zonder extra kosten. Één van de goedkoopste manieren om online op reis te zijn, is met een lokale simkaart. Een lokale simkaart regel je ter plaatse en vervangt tijdelijk je huidige simkaart of kun je naast je huidige simkaart gebruiken als je telefoon duo sim heeft. 

Waar koop je een lokale simkaart?

Een lokale simkaart kun je kopen bij aankomst op de airport, doorgaans is het goedkoper om dit op je plaats van bestemming te regelen dan op het vliegveld. In de meeste landen zijn er veel verschillende winkeltjes waar je een simkaart kan kopen. Zie je een shop met veel telefoonhoesjes en elektronica, dan verkopen ze waarschijnlijk ook simkaarten. Vaak zie je ook wel iets van advertenties van telecom aanbiedingen.

Lokale simkaart
remote werken canggu zin cafe

Wat voor lokale simkaart is het beste?

Er zijn meestal verschillende opties waar je uit kunt kiezen, zo zijn er diverse lokale telecomaanbieder en meerdere abonnementen. Je kunt het beste advies vragen aan de lokale verkoper, aangezien zij het beste weten welke provider het beste bereik heeft. Je kunt ook van te voren even Googlen op het desbetreffende land, zodat je al weet welke telecomaanbieders goed worden aangeschreven. 

Naast het kiezen van een aanbieder, dien je ook nog een keuze te maken uit de verschillende abonnementen. Het handigste is om je wensen te delen met de verkoper, dingen die handig zijn om te weten voor diegene zijn; hoe lang blijf je in het land, wil je met name internetten of ook bellen en smsen. Vaak moet je kiezen uit een pakket voor een x aantal dagen, bijvoorbeeld 7, 14 of 30. Afhankelijk van de duur van jouw reis, kies je het pakket dat het beste bij jou past. Vraag naar de mogelijkheden en de prijzen.

Hoe installeer je een lokale simkaart?

Het fijne aan het installeren van een lokale simkaart is dat het voor je gedaan wordt door de plaatselijke verkoper. Wij hebben in diverse landen gebruik gemaakt van lokale simkaarten, echt overal ter wereld. Van Noord Amerika tot Zuid Amerika en van Afrika tot Azië. Ter plaatse regelen ze alles voor je, dit neemt meestal ongeveer een half uurtje in beslag. Zorg dat je een paspoort of foto van je paspoort bij je hebt, deze gegevens hebben ze nodig om je simkaart te kunnen registreren. 

Het is in het buitenland normaal dat ze deze gegevens gebruiken voor het registeren van je simkaart. Ook handig, download van te voren Google Translate en de taal van het land dan kun je ook offline vertalen mocht je er niet uitkomen vanwege een taalbarrière. De eerste keer dit laten regelen kan misschien wat onwennig of spannend zijn, maar onze ervaring leent dat het eigenlijk altijd goed wordt geregeld!

Mobiele data op reis
Mobiele data in het buitenland

Goed om te weten bij het aanschaffen van een lokale simkaart

 • Neem je paspoort mee voor het registreren van de simkaart
 • Check van te voren wat te beste telecomaanbieders zijn of laat je hierover adviseren
 • Kies voor het juiste pakket dat past bij jouw wensen
 • Test of het internet werkt voor je de winkel verlaat
 • Gebruik Google Translate bij een taalbarrière
 • Laat je adviseren door de lokale verkoper
 • Je vervangt je huidige simkaart tijdelijk
 • Bewaar je eigen SIM goed en raak deze niet kwijt!

Boek een unieke rondreis met een stapel tips.

Zo werkt een eSIM in het buitenland

Een eSIM koop je van te voren online en is gemakkelijk te installeren. Dit is dus geen fysieke simkaart, maar een online simkaart. Het grote voordeel hiervan is, dat je jouw Nederlandse simkaart niet kwijt kunt raken. Met een eSIM bespaar je jezelf het ongemak, om de simkaart op te moeten waarderen. Met gemak, wereldwijde dekking en flexibiliteit bieden eSIM’s een aantrekkelijk alternatief voor fysieke simkaarten. 

Waar koop je een eSIM?

Een eSIM koop je online, er zijn diverse aanbieders waar je uit kunt kiezen die eSIMkaarten aanbieden. Onze favoriete eSIM aanbieder is Airalo, dit is een betrouwbare en voordelige aanbieder van eSIM.

Wat voor eSIM is het beste?

Wanneer je een eSIM wilt aanschaffen, is het belangrijk om jouw wensen op een rijtje te zetten zodat je voor een eSIM kunt kiezen die hierbij past. Een aantal vragen die je jezelf moet stellen, zijn bijvoorbeeld naar welke bestemming gaat de reis? Bezoek je één of meerdere landen en dekt de gekozen eSIM deze landen? Zo zijn er bijvoorbeeld lokale eSIM’s, regionale eSIM’s en wereldwijde eSIM’s. Ook de duur van je reis speelt mee in je keuze voor een geschikte eSIM, je hebt bij de meeste aanbieders de keuze uit abonnementen vanaf 7 dagen en sommige zelfs met een geldigheid van een aantal maanden. 

Het is goed om van te voren in te schatten hoeveel data je nodig hebt voor jouw reis, dit hangt af van hoe vaak en waarvoor je jouw mobiele internet met name gaat gebruiken. Onze favoriete eSIM regel je hier. 

eSIM op reis

Hoe installeer je een eSIM?

Wanneer je jouw eSIM gaat installeren is een goede wifiverbinding belangrijk, zodat je de installatie zonder onderbrekingen kunt voltooien. Bij Airalo kies je het land, een pakket aan data en vervolgens volg je aangegeven stappen via de website of de App. De meeste eSIM aanbieders hebben een handige gebruiksaanwijzing, waardoor je zo klaar bent met installeren. Na het installeren moet jouw eSIM nog geactiveerd worden. Wanneer je eSIM wordt geactiveerd, hangt af van de activeringsvoorwaarden en deze kunnen per eSIM verschillen. Sommige eSIM’s worden onmiddellijk na installatie geactiveerd. Andere worden geactiveerd wanneer je op je bestemming verbinding maakt met een ondersteund netwerk. 

Mobiel internet eSIM

Goed om te weten bij het installeren van een eSIM

 • Een eSIM is geen fysiek kaartje
 • Niet alle telefoons zijn compatible voor een eSIM
 • Check van te voren of jouw mobiel geschikt is voor een eSIM
 • Kijk en vergelijk welke aanbieder het beste past bij jouw wensen 
 • Kies voor het juiste pakket dat past bij jouw wensen
 • Wacht met installeren tot vlak voor je op reis gaat bij onmiddellijke activatie
 • Sommige eSIM’s worden pas geactiveerd wanneer je op je bestemming bent 
 • Lees de voorwaarden goed door voor je een eSIM aanschaf

Is een buitenlandbundel de moeite waard?


Een buitenlandbundel is een additionele bundel die door jouw Nederlandse provider wordt aangeboden. We kunnen hier heel kort over zijn, een buitenlandbundel is namelijk niet de moeite waard. De kosten zijn hoog en het aantal data dat je ervoor terugkrijgt zijn doorgaans extreem laag! Geen goede optie dus, zeker niet in vergelijking met een lokale simkaart of een eSIM.

Internet op reis heeft de manier waarop we de wereld verkennen en ervaren volledig veranderd. Het biedt een schat aan informatie, communicatiemogelijkheden en tools voor reisplanning dieet reizen nog veel makkelijker maken. Of je nu kiest voor een lokale simkaart of eSIM, met deze opties heb je altijd toegang tot mobiel internet en hoef je niet afhankelijk te zijn van wifi hotspots. Dus, waar je volgende reis je ook brengt met deze tips kun jij altijd online zijn, maar vergeet ook niet om af en toe je telefoon weg te leggen en te genieten van het moment.

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben Renee, dé reiscoach van Aap Noot Reis. Als ik aan reizen denk, dan droom ik van bestemmingen waar alles samenkomt. Bijzondere natuur, toffe steden, mooie accommodaties, een fijne cultuur, ontspanning en comfort, maar ook zeker avontuur en ontdekken. Ik ben gek op het vinden van hidden gems, maar wil ook de hotspots niet missen. Ik hou van lokaal eten én ik ben gek op trendy koffietentjes. Een geweldige reiservaring, dat gun ik jou ook. Ik help je graag met het samenstellen van jouw volgende reis.

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Download de reisgids Portugal: