Top 5 mooiste wandelingen op Madeira

Geniet van de mooiste natuur op het Portugese eiland Madeira

Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan dat ter hoogte ligt van Marokko. Het is een uitstekende bestemming voor een actieve vakantie. De natuur is werkelijk prachtig en zeer divers. Het wordt niet voor niets het Hawaï van Europa genoemd. Op Madeira kun je allerlei verschillende soorten wandelingen maken. Deze blog neemt je mee naar een aantal van de mooiste wandelingen op Madeira en ik laat je hierbij mijn top vijf zien.

1. Wandelroute: PR1 – Vereda Do Areeiro

Deze wandeling moet je gemaakt hebben als je op Madeira bent. Het is wel ook meteen de zwaarste wandeling die je op Madeira kunt maken. Je loopt hier naar de hoogste bergtop van Madeira de Pico Ruivo door middel van veel trappen, een aantal tunnels en mooie paden. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal!

Afstand: 7km (enkel) – 14km (heen en terug)
Tijd: 6-7 uur
Moeilijkheidsgraad: erg pittig
Door de hoogte verschillen, vele trappen en ook de duur van de wandeling.

Tips: Neem een zaklamp mee voor de tunnels, draag goed schoeisel, draag laagjes kleding (het weer kan snel omslaan) en neem voldoende eten en voldoende drinken.
 

2. Wandelroute: PR8 - Verada de Ponta de São Lourenço

In het oosten van Madeira ligt het schiereiland Ponta de São Lourenço. Het heeft een totaal ander landschap dan de rest van Madeira. Het is een vulkanisch landschap en is dan ook ruig en droog. De hele wandeling loop je langs een prachtige kustlijn met mooie vergezichten geeft.

Afstand: 7km (heen en terug)
Tijd: 3-4 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Je loopt over een open vlakte, dus het kan er warm zijn. Ook waait het er soms hard. De wandeling is voor de rest prima te lopen voor iedereen, alleen het laatste trappen pad is even een klim maar je wordt beloond met een fantastisch uitzicht!

Tips: Neem zonnebrand mee en eventueel een pet of hoed, draag goed schoeisel, draag laagjes kleding (het weer kan snel omslaan) en neem voldoende eten en voldoende drinken mee.

3. Wandelroute: PR6 / PR 6.1 – Levada wandeling 25 Fontes & Risco waterval

Een van de populairste en mooiste levada wandelingen in Madeira is de PR6 25 Fontes & PR6.1 Risco waterval. Deze twee wandelingen kun je combineren, vandaar dat ik ze dan ook samen benoem. Hier loop je echt door groen gebied met varens en mossen. Het is net of je door de jungle loopt.

Afstand: 9km of 12km (heen en terug)

  • Je kunt starten vanaf de parkeerplaats met de wandeling: 12km (heen en terug)
  • Je kunt ook vanaf de parkeerplaats met een shuttle naar het “startpunt” cafeetje: 9km (heen en terug)

Tijd: 5 uur
Startpunt van de wandeling vanaf de parkeerplaats.
Moeilijkheidsgraad: vrij makkelijk
Het is een vrij makkelijke, vlakke wandeling. Je loopt het grootste gedeelte langs de levadas af en soms over bospaadjes.

Tips: Neem een regenjas mee (het regent hier vaker dan in andere delen van Madeira), draag goed schoeisel, draag laagjes kleding en neem voldoende eten en voldoende drinken.

4. Wandelroute: Pr 9 Levada do Caldeirão - Caldeirão do Inferno

De omgeving is echt heel erg groen hier. Je loopt langs de levadas, door een jungle met mooie bomen, planten en mossen op de wand. Onderweg heb je mooie uitzichten op de groene bergen en in de verte kun je soms zelfs de zee zien. Bij deze wandeling moet je soms door of achter een waterval langs. Erg leuk!

Afstand: 13km (heen en terug)
Tot aan de Levada do Caldeirão is het 13km, ga je verder naar de Caldeirão do Inferno dan is het ongeveer 18km (heen en terug).
Tijd: 4-5 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
De wandeling tot aan de Levada do Caldeirão is prima te doen voor iedereen. Loop je nog verder naar de Caldeirão do Inferno dan wordt het moeilijker. Er volgen nog een aantal tunnels en trappen.

Tips: Neem een zaklamp mee voor de tunnels. Neem een regenjas mee (het regent hier vaker dan in andere delen van Madeira), draag goed schoeisel, draag laagjes kleding en neem voldoende eten en voldoende drinken. 

5. Wandelroute: Levada do Moinho en Levada Nova wandeling

De Levada do Moinho en Levada Nova wandeling is een minder bekende wandeling op Madeira en je komt er dan ook niet zo veel mensen tegen onderweg. Je hebt uitzichten over de bergen, een dorpje en geweldige natuur. Het voordeel aan deze wandeling is dat je rond loopt en dus niet de zelfde weg heen en terug moet lopen.

Afstand: 9km (rond)
Tijd: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk.
De wandeling heeft weinig hoogteverschillen. Sommige gedeeltes zijn beveiligd door hekjes en sommige niet.

Tips: Neem een zaklamp mee voor de tunnel. Draag goed schoeisel, draag laagjes kleding, neem eventueel een regenjas mee en neem voldoende eten en voldoende

Wanneer je naar Madeira vliegt, vlieg je vaak via Lissabon. Waarom geen tussenstop van een paar dagen maken? Lissabon is mijn favoriete stad in Europa en zeker de moeite waard om een paar dagen te ontdekken. Lees in deze blog de tips voor een stopover in Lissabon.

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Meer Portugal inspiratie?

Wist je dat Portugal meerdere eilanden heeft? Het prachtige groene Madeira, wat ook vaak het Hawai van Europa wordt genoemd vanwege de prachtige groene natuur. Ook de Azoren, een archipel dat bestaat uit negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden, hoort bij Portugal en is een prachtige plek om doorheen te reizen. Heb je het vaste land nog niet bezocht, neem dan eens een kijkje in de Reisgids Portugal! Geweldige inspiratie en tips voor jouw volgende reis naar dit mooie land.

Picture of Kim

Kim

Hallo allemaal! Ik ben Kim van @het.reiskoffertje. Ik houd van reizen en alles wat hiermee te maken heeft en ik ben altijd op zoek naar mooie, nieuwe, leuke plekjes. Ik doe dan ook niks liever dan op pad gaan, reizen en genieten van al het moois op de wereld. Inmiddels heb ik al aardig wat landen bezocht. Ik neem je op mijn website dan ook graag mee in mijn reiskoffertje. Hopelijk kan ik jullie inspireren tot het maken van mooie reizen.

Ik ben Renee, jouw reiscoach en ik raak nooit uitgepraat over reizen. Omdat jij een zorgeloze reis verdient, zet ik mijn uitzoektalent en reiservaring in om jou te helpen met het plannen van jouw reis.

Reislustige groetjes,
Renee

Reisgids Lissabon

Download hier jouw gratis reisgids

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *