Een must do: treinreizen door Europa!

Top 3 mooiste treinreizen van Europa in de zomer

Wil je door Europa reizen? Dan is in een trein stappen die je dwars door Europa brengt een goed idee! Ten eerste is treinreizen door Europa een duurzame manier om van plek naar plek te gaan. Als tweede zie je tijdens je treinreis door Europa langzaam het landschap aan je voorbij gaan en kan je ultiem genieten van het feit dat je onderweg bent. Kortom, met de trein door Europa reizen is een ontspannen manier om de mooiste plekjes van Europa te ontdekken.

Treinreizen Europa

Praktische informatie voorafgaand aan je treinreis door Europa

Voorafgaand aan je treinreis door Europa is het fijn om aan de hand van de volgende praktische tips je reis goed voor te bereiden. Buiten Nederland om koop je voor de trein een kaartje voor een bepaalde trein. Bijvoorbeeld: op je ticket staat 13:00 uur vertrek je vanaf Berlijn naar Krakau, dan mag je alleen in die trein stappen. Vooraf je treinreis plannen is een must! 

Je kan ervoor kiezen om voor elk traject een los ticket te kopen, maar je kan er ook voor kiezen om een Interrail Pass aan te schaffen. Via je Interrail ticket kan je vrijer door Europa bewegen met de trein. Wel moet je alsnog met de Interrail Pass voor bepaalde trajecten de reserveringskosten betalen. Maak voor jezelf de passende keuze welke optie het beste past bij jouw treinreis door Europa.

Italië Europa

Nummer 3: met de trein van Belgrado naar Sofia

Reisduur: ±12 uur
Kosten voor een treinticket: ± €15,- euro
Route: Belgrado – Sofia

Deze treinreis laat het mooie en ruige van Oost-Europa zien. Deze trein rijdt alleen in de zomer. Tijdens de andere seizoenen is overstappen in Servië of Bulgarije de enige optie om deze route helemaal te rijden met de trein. Verwacht tijdens deze treinreis geen moderne en luxe trein. Reizen in een oudere trein geeft juist deze rit extra charme. In 12 uur rijd je door prachtige natuur, langs verlaten en prachtige stations en word je ondergedompeld in de gastvrijheid van de locals. Verbaas je niet wanneer er eten met je gedeeld wordt en er gezongen wordt in de trein. Deze rit is een avontuur op zich. 

In deze trein is er geen bistro aanwezig, daarom is van te voren eten en drinken inslaan geen overbodige luxe! Neem vooral extra water mee, in de zomermaanden kan het erg warm worden en een airco heeft deze trein niet. Wel heeft de trein veel ramen die open kunnen, waaruit je kan hangen en een frisse neus kan halen!

Eenmaal in Sofia aangekomen, wil je ook zeker de tijd nemen om deze geweldige stad te ontdekken. Sofia heeft mooie bezienswaardigheden en deze sprookjesachtige stad is een bezoekje waard. 

Treinreizen Europa
Bulgarije Europa

Nummer 2: met de trein van Noord naar Zuid Italië

Reisduur: 3 weken, met in elke stad 2 tot 3 nachten overnacht
Kosten voor een treinticket: van €10,- euro tot €60,- euro
Route: Milaan – La Spezia – Florence – Rome – Taormina – Catania

Met deze route kom je langs de mooiste plekken in Italië. Van prachtige natuur, tot mooie steden. De treinen in Italië zijn over het algemeen goed geregeld waardoor met de trein door Italië reizen is een prima alternatief is voor de huurauto.

Deze treinroute start in Milaan, de grootste Italiaanse stad van Noord-Italië. Vanaf Milaan ben ik doorgegaan naar La Spezia. La Spezia is de perfecte uitvalsbasis om Cinque Terre te ontdekken, de 5 kleurrijke dorpjes van Cinque Terre die gebouwd zijn bovenop een rots. Toen vervolgden wij onze route naar Florence, de romantische en waanzinnig mooie stad gelegen in Toscane. Vanuit Florence kan je ook meer van Toscane ontdekken! Als volgende stap hebben wij vanaf Florence de trein gepakt naar Rome. De waanzinnige hoofdstad van Italië waar de geschiedenis weer helemaal tot leven komt. Als laatste stop hebben wij de nachttrein vanuit Rome gepakt naar Sicilië, dit is een bijzondere ervaring. Het stuk van het vasteland van Italië naar het eiland Sicilië gaat via een veerboot. Met trein en al word je op de boot gezet en vaar je naar de overkant. Als laatste hebben wij daarna 3 stops gemaakt met de trein op Sicilië; in Catania, Taormina en Siracusa.

Italië Europa
Italië Europa

Nummer 1: met de trein van Bar (Montenegro) naar Belgrado (Servië)

Reisduur: ± 12 uur
Kosten voor een treinticket: ± €21,- euro
Route: Bar – Belgrado

Deze treinreis wordt beschreven als één van de mooiste treinreizen van Europa en niets is minder waar! Deze treinreis brengt je in een voormalig Duitse trein naar de prachtige kust van Bar, door de ongerepte natuur, over bergkammen, door 254 tunnels en over 435 bruggen naar de hoofdstad van Servië: Belgrado. De 12 uur durende treinrit vloog voor mijn gevoel voorbij. Ik heb vrijwel de hele rit uit het raam gekeken en mij verbaasd over het natuurschoon. 

Servië Europa

Wel is het verstandig om voorafgaand aan deze treinreis wat eten en drinken in te slaan. Er is een bistro aanwezig in de trein, maar echt veel wordt hier niet geserveerd. Daarnaast is het ook handig om van te voren een rol wc-papier mee te nemen. Er komt een punt tijdens de 12 uur durende treinrit dat de wc geen wc-papier meer heeft, maar met deze voorbereidingen ben je er helemaal klaar voor deze waanzinnige treinreis!

Wil jij een rondreis maken door de Balkan? Wellicht is deze reisblog over Kroatië, Bosnië en Montenegro iets voor jou.

Treinreizen Europa
Servië Europa

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Meer tips over bijzondere bestemmingen?

Wil je meer tips ontdekken die van pas komen om je treinreis door Europa voor te bereiden? Lees dan verder op de website van Reiswijven over alles wat je moet weten voorafgaand aan het treinreizen door Europa.

Picture of Judith Hulsbos

Judith Hulsbos

Hoi hoi! Ik ben Judith en fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn, zijn de vele vakanties die daar bij horen. Daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Wat ik wel weet, is dat ik gek ben op reizen en culturen van andere landen ontdekken. De meeste reizen maak ik nu samen met mijn vriend.