Wat is de beste creditcard voor op reis?

Hoe kies je de beste creditcard uit voor je reis en vakantie?

Een creditcard is één van de meest onmisbare dingen die je meeneemt op reis. Wanneer je op reis of op vakantie gaat dan is er een grote kans dat je een creditcard nodig zal hebben. Zo wordt er bijna altijd om een creditcard gevraagd bij het boeken van accommodaties, vluchten en een huurauto. Een creditcard aanschaffen voor je reis of vakantie behalve het maken van reserveringen en boekingen, ook nog andere handige voordelen. Hieronder deel ik de voor-en nadelen en alle tips over het aanschaffen van een creditcard. En natuurlijk vertel is je welke creditcard het beste is voor op reis. Dat scheelt jou weer speurwerk en maakt hopelijk de keuze voor de juiste creditcard weer makkelijker! 

Beste creditcard voor op reis

Kun je ook zonder creditcard op reis of heb je deze écht nodig?

Zeker! Een creditcard is geen overbodige luxe, maar echt iets van je nodig hebt op reis. Helaas wordt onze Nederlandse Maestro pinpas niet overal geaccepteerd en ben ik op veel plekken geweest waar ze wel aangeven dat de Maestro wordt geaccepteerd, maar toch op een of andere manier dit niet werkt. Dan ben ik toch blij dat ik een creditcard bij me heb waarmee ik in zo’n situatie kan betalen. Ook bij het boeken van vluchten bij vliegtuigmaatschappijen uit het buitenland, kan je vaak alleen met creditcard betalen. En het is bijna altijd verplicht bij autoverhuurbedrijven om je creditcard af te geven voor de borg. Zij blokkeren dan een bedrag (autorisatie) op je creditcard en zodra jij de auto – netjes en in goede staat – hebt ingeleverd, wordt de borg geannuleerd. Zonder een creditcard is het dus praktisch onmogelijk om een auto te huren.

Beste creditcard voor op reis
Beste creditcard voor op reis

Wat is de beste creditcardmaatschappij?

Er zijn vele verschillende creditcardmaatschappijen. Zo zijn Visa, MasterCard en American Express de drie grootste maatschappijen die aangeschaft kunnen worden in Nederland. MasterCard wordt door de grote banken in Nederland het meeste aangeboden.  Je kan via jouw bank vaak een creditcard aanschaffen. Bij de ANWB, Bijenkorf en via KLM kan je ook een creditcard aanschaffen. Tegenwoordig zijn er ook veel internationale banken waar je een creditcard kan aanschaffen. Denk aan Revolut, Bunq, N26, Skrill etc.

Vergelijk het aanbod per creditcardmaatschappij
Neem de tijd met het vergelijken van de banken aangezien zij maandelijkse en/of jaarlijkse kosten hebben. Ook kan het limiet verschillen en hanteert elke bank verschillende percentages die je moet betalen bij elke geldopname in het buitenland. Ook bij het opnemen van vreemde valuta brengt de bank een vast percentage in rekening.

Deze creditcard gebruik ik
Zelf heb ik op dit moment naast mijn Maestro pinpas ook een MasterCard creditcard en een American Express creditcard. Tot op heden heb ik eigenlijk nog niet meegemaakt dat mijn MasterCard creditcard niet wordt geaccepteerd. Helaas is dat wel het geval met mijn American Express creditcard. De reden dat ik een American Express heb, is omdat bij het betalen van vreemde valuta een klein percentage wordt belast door mijn bank. Ook spaar ik bij elke aankoop punten die ik later weer kan inruilen. 

Deze creditcard raad ik aan
Ondanks de American Express creditcard iets goedkoper is met betalingen dan mijn MasterCard creditcard, raad ik toch aan om een creditcard van MasterCard aan te schaffen. Hiermee (net zoals de Visa creditcard) kan je gemakkelijk bij veel buitenlandse bedrijven betalen. Mastercard en Visa zijn wereldwijd de twee meest geaccepteerde type creditcards.

De voordelen van een MasterCard (of Visa):

  • Als je met je creditcard betaald, ben je automatisch over ter wereld extra verzekerd met reisongevallen, vluchtvertragingen en bagagevertragingen.
  • Aankopen zijn 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadigingen. Ook als je op reis bent.
  • MasterCard, Visa en American Express klantenservice zijn 7 dagen per week en 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor (spoedeisende) vragen.
  • Vaak is het eerste jaar van aanschaf gratis, daarna betaal je meestal tussen de €30,- en €40,- per jaar.
Beste creditcard voor op reis

Kan iedereen zomaar een creditcard krijgen?

Misschien heb je weleens gehoord van een BKR toetsing en/of inkomenseis om een creditcard te kunnen krijgen. Even kort en simpel: het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bij welke leningen je hebt afgesloten, heb je (te) hoge schulden dan kun je geen creditcard krijgen. Veel creditcardmaatschappijen stellen ook een minimale inkomenseis. De meesten verwachten een minimaal netto inkomen vanaf €1.150 per maand. 

Gelukkig is er een toch een mogelijkheid om aan een creditcard te komen wanneer je niet kan voldoen aan deze eisen! De oplossing is dan om een ICS Go Card aan te vragen. Dit is een prepaid creditcard waar jij zelf het gewenste bedrag op kan storten. Zo kan je makkelijk je eigen limiet bepalen. Verder werkt de ICS Go Card precies zoals een “normale” creditcard en kan je de Go Card gebruiken voor het boeken van vluchten of bijvoorbeeld bij het afgeven van borg voor de huurauto. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je voldoende geld op de Go Card hebt staan.

Beste creditcard voor op reis

Wat zijn de nadelen van een creditcard gebruiken?

Extra kosten
Een creditcard hebben kan ook nadelig zijn. Vaak worden er extra kosten in rekening gebracht bij het gebruik van een creditcard. Mijn ervaring in Zuid-en Midden Amerika en Azië is dat bij het betalen met een creditcard een extra toeslag in rekening wordt gebracht. Bij elke transactie die betaald wordt met creditcard, wordt er commissie in rekening gebracht. Dit zijn kosten die jij helaas moet betalen als je met creditcard wilt betalen. Dit kan oplopen tot 5% van het totaalbedrag. Je kan dan afwegen waar je goedkoper mee uit bent, contant betalen of met je creditcard. 

Kosten voor geldopname
Veel lokale pinautomaten in het buitenland accepteren geen Maestro. Dus regelmatig moet ik op zoek naar een pinautomaat waar ik wel geld kan afhalen met mijn pinpas. Wel accepteren de meeste pinautomaten een Visa of MasterCard creditcard. Het kan natuurlijk voorkomen dat je in een klein dorpje bent in middle-of-nowhere en je echt contant geld nodig hebt en je geen andere mogelijkheid hebt dan het gebruiken van je creditcard voor het pinnen van contant geld. 

Bij de meeste creditcards wordt bij het pinnen van contant geld vaak kosten voor geldopname berekend. Ook hanteren ze een percentage dat je extra moet betalen indien het vreemde valuta is. Bij mij is het helaas wel eens voorgekomen dat ik €10,- tot €20,- extra heb moeten betalen voor het geld pinnen met mijn creditcard, omdat het echt niet anders kon. Zonde! Bij elke bank zijn de kosten voor geldopname en pinnen van vreemde valuta anders, dus neem goed de tijd bij het uitzoeken van welke bank jij een creditcard wilt aanschaffen.

Wat ik zelf tegenwoordig doe, om pinkosten te voorkomen, is gebruik maken van de app Remitly. Via deze app maak je geld over naar een lokale bank ter plaatse, wat je vervolgens direct kunt ophalen. De voordelen hiervan zijn: geen pinkosten en bijna altijd een betere koers en hogere waarde! Download Remitly hier. Ik raad deze app zeker aan om in landen met een andere valuta te gebruiken. Gebruik je deze link, dan ontvang je €15,- na je eerste transactie. 

Bezig met sparen voor een lange reis?

Reizen is één van mijn favoriete hobby’s en natuurlijk ook mijn werk. Toen ik voor het eerst ging reizen had ik ontzettend veel vragen en één daarvan was vooral hoe doen al die mensen dat die lang op reis gaan?! Ik studeerde nog en was van plan om na mijn studie een wereldreis te maken. Dat kost de nodige reisvoorbereidingen. Die voorbereiding begon met sparen en het zoeken naar handige spaartips. Zo kwam ik erachter dat ik door te besparen op mijn huidige lasten, nog meer geld kon sparen voor mijn wereldreis . Kom je er niet uit? Je mag altijd contact met opnemen, dan help ik je bij het voorbereiden van jouw (wereld) reis.

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, hebben wij hieronder een overzichtje gemaakt van al onze favoriete websites waar wij graag boeken of reisartikelen kopen. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvangen wij een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk! Jij blij, wij blij 🙂

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben Renee, dé reiscoach van Aap Noot Reis. Als ik aan reizen denk, dan droom ik van bestemmingen waar alles samenkomt. Bijzondere natuur, toffe steden, mooie accommodaties, een fijne cultuur, ontspanning en comfort, maar ook zeker avontuur en ontdekken. Ik ben gek op het vinden van hidden gems, maar wil ook de hotspots niet missen. Ik hou van lokaal eten én ik ben gek op trendy koffietentjes. Een geweldige reiservaring, dat gun ik jou ook. Ik help je graag met het samenstellen van jouw volgende reis.

Wij zijn dé reisbloggers van Aap Noot Reis én beiden stapelgek op reizen! Onze missie? Jou blij maken met de tofste en meest handige reistips! Wij helpen je graag met het plannen van jouw reis.

Blij met onze tips? Support ons en trakteer op een digitaal koffietje:

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

De nieuwste blogs: