Wat te doen in de zomer in Zweden

3 leuke activiteiten om te doen in de zomer in Zweden

In Zweden kan je echt genieten van de seizoenen. Je hebt een koude winter, met korte dagen en een aangename zomer met korte nachten. Het leuke aan ‘echte’ seizoenen is dat je telkens een ander landschap hebt en andere activiteiten kan doen.

Zweden

1. Activiteiten in Zweden op, in en rond het water

Zwemmen in het Vänermeer
Hierboven sprak ik al over het allemansrecht in Zweden. Dat geeft de mogelijkheid om je tent op te slaan waar je wil in de natuur. Het wordt zelfs nog leuker als je een kampeerplaatsje vindt aan een meer. Via de app park4night kan je leuke plaatsen ontdekken.
In de zomermaanden kunnen de muggen wel aanwezig zijn, maar van zodra het avond begint te worden kun je een kampvuur aansteken en hou je de muggen zo op een afstand.

Het Vänermeer, gelegen in de regio Värmland, is het grootste meer van Zweden en biedt dan ook ontzettend veel mogelijkheden qua activiteiten. Is het nu duiken van een van de rotsplateaus, kanoën of een motorbootje huren, de mogelijkheden op, in en rond het meer zijn talrijk.

Kanovaren of kajakken op het Runn meer
Het Runn meer gelegen in Dalarna tegen Falun heeft meer dan 100 kleine eilandjes en staat dan ook hoog aangeschreven om op te kanovaren of kajakken.

Zomer in Zweden
Zweden

2. Wandelen in Zweden

Door heel Zweden heb je verschillende prachtige wandeltochten lopen. Enkele aanraders zijn: Siljansleden, Höga kustenleden, Kungsleden en St Olavsleden.

Siljansleden
Dit pad, gemarkeerd met oranje lijnen, doorkruist het Siljans gebied van Dalarna en is 340 km lang. Je komt langs prachtige meertjes waar je onderweg even kan induiken of kan vissen en je passeert ruige riviertjes waarover een brug is gebouwd. Het is een heuvelachtig landschap met hoogteverschillen tot 400 m.

Je kan overnachten in kleine houten cabins langs de route, deze staan gratis ter beschikking.
Je hebt ook een Siljansleden die je kan fietsen, deze varieert een beetje van de wandeltocht.

Höga kustenleden
Deze prachtige trail is een unieke mix van kust en bossen met een enorme diversiteit aan fauna en flora. Deze trail start in Honöberget in het Zuiden en neemt je 130 kilometer mee naar het Noorden in Örnsköldsvik.

Kungsleden
Of beter gekend als het koningspad. Deze 450 km neemt je mee van Hemavan (nabij Tärnaby) in zuidwest Lapland naar Abisko in noord-Lapland. Er is echter ook een minder bekend stuk van de Kungsleden. Dit is meer zuidelijk in Zweden, namelijk in de fjällregio rond Sälen, Fulufjället & Grövelsjön.

St Olavsleden
Deze pelgrimsroute brengt je van kust naar kust en is 580 km lang. Aan de oostkant begint deze route aan de Baltische zee en brengt je naar het westen naar Trondheim in Noorwegen. Dit wandelpad brengt je langs eindeloze bossen, over bergen, langs meren en historische sites.

Zweden

3. Middernachtzon

In de meest noordelijke regio’s van Zweden, Zweeds lapland, gaat de zon in de zomer niet onder en in de winter gaat de zon er niet op. Als je geluk hebt kan je in de winter ook genieten van het noorderlicht. Een prachtig lichtspektakel aan de hemel.

In de zomer wordt de langste nacht echter gevierd met een heus midzomerfeest. De nationale feestdag van Zweden is 6 juni, maar de Zweden vieren pas echt feest op midzomernacht. Deze wordt gevierd tussen 19 en 25 juni. Zoals het bij een echte feestdag gaat, draait ook het midzomerfeest om eten en drinken. Enkele vaste waarden van dit eetfestijn zijn: verse aardappelen, ingelegde haring, vleesballetjes en aardbeien. Voeg daarbij nog eens dansen rond een meiboom die versierd is met bloemen en groene blaadjes en typische Zweedse liederen en het feest kan niet mee stuk.

Is zeker leuk om dit eens mee te maken. Leuke plaatsen om dit te volgen is in Skansen in Stockholm, maar het wordt ook vaak in kleinere kringen gevierd. Zo heeft elk buurthuis zijn meiboom met midzomerfeest.

Zweden
Zweden

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Ga je liever in de winter naar Zweden?

Gastblogger Kaatje woont in Zweden en heeft meerdere blogs geschreven over dit prachtige land! Het leuke en bijzondere aan Zweden is, dat het niet alleen ideale zomerbestemming is maar ook zeker een een hele leuke winterbestemming! Zij heeft haar favoriete tips wat je in Zweden kan doen in de winter op een rijtje gezet voor Aap Noot Reis. Binnenkort ook een blog over de leukste activiteiten in Zweden in de winter.

Picture of Kaatje

Kaatje

Hej hej, ik ben Kaatje, sport- en wetenschapsleerkracht, en sinds juli 2020
ben ik met mijn 3 kinderen en man vanuit België geëmigreerd naar Zweden. 
Vaarwel zeggen aan de ratrace en de natuur opzoeken was mijn  reden om de sprong te maken. Ik hou ervan om nieuwe dingen te ontdekken en ik ben enorme fan van micro adventures.  Je kan mijn verhaal volgen op instagram @swedish_belgians.