MINI GIDS:
Wat te doen in Salento?

Het populairste stadje in Colombia, deze mag je niet overslaan!

Salento is een populair en leuk stadje in de koffie regio van Colombia. Kleurrijk, lekker eten en natuurlijk de prachtige vallei vol met 60 meter hoge palmbomen! Salento ligt op 1900 meter hoog en is omgeven door regenwoud. Salento wordt voornamelijk drukbezocht vanwege de beroemde Cocora Valley. Het stadje zelf is ook zeker de moeite waard om te verkennen en ook de omgeving bied meer dan alleen de bijzondere palmbomen. Het stadje is kleurrijk, het openbaar vervoer bestaat uit gekleurde Willy’s (jeeps) en in de avond komen de Colombianen naar de kroeg om een potje Tejo te spelen. In Salento is genoeg te doen! 

Centrum Salento
Palmbomen Salento

Wat moet je weten over Salento:

Hoelang verblijven?

Om het stadje Salento en de mooie omgeving te verkennen, raad ik minimaal 3 dagen aan. Al kan je jezelf hier gemakkelijk minstens een week vermaken. Als je de tijd hebt, zou ik zeker 3 nachtjes boeken in Salento. Zo heb je voldoende tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden mee te zien en heb je ook nog tijd om te relaxen.

Hoe kom je er?

Salento is te bereiken per bus, vliegtuig of met een huurauto. Salento ligt in de bergen en de weg er naar toe is erg mooi! Kom je vanaf Medellín of Bogotá dan is de snelste manier per vliegtuig. Je vliegt dan op Pereira of Armenia en reist vanaf hier verder met de bus. Een enkele reis boek je al vanaf €30,- (exclusief bagage) en de vlucht doet er ongeveer een uurtje over.

Van Medellín naar Salento met de bus
Per bus vanuit Medellín kan op twee manieren, een rechtstreekse bus met de busmaatschappij Occidental. Deze bus doet er zo’n 8 uur, dit is de enige busmaatschappij die direct naar Salento rijdt. Alle andere busmaatschappijen gaan niet verder dan Armenia of Pereira. In Medellín vertrekken de bussen vanaf Terminal del Sur.

Medellín – Salento: 8 uur reistijd – 70.000 COP (€16,-)
Medellín – Pereira: 5-6 uur reistijd – 60.000 COP (€13,70)
Medellín – Armenia: 6 uur reistijd – 70.000 COP (€16,-)

Van Bogotá naar Salento met de bus
Als je per bus vanuit Bogotá naar Salento reist, dan moet je via Armenia of Pereira. Deze bus doet er zo’n 8 uur, dit is de enige busmaatschappij die direct naar Salento rijdt. Alle andere busmaatschappijen gaan niet verder dan Armenia of Pereira. In Medellín vertrekken de bussen vanaf Terminal del Sur.

Bogotá – Pereira: 9-10 uur reistijd – 80.000 COP (€18,-)
Bogotá – Armenia: 7-9 uur reistijd – 70.000 COP (€16,-)

Van Armenia of Pereira naar Salento met de bus
Van Armenia en Pereira rijden er dagelijks bussen naar Salento. Van Armenia naar Salento gaan er elke 20 minuten minibussen, je doet er ongeveer een uur over. De bus vanuit Pereira gaat zo’n 4 keer per dag en doet er 1,5 uur over.

Armenia – Salento: 1 uur reistijd – 4000 COP (€1,-)
Pereira – Salento: 1,5 uur reistijd – 6000 COP (€1,35)

Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen vanaf de luchthaven of busstation van Armenia of Pereira, met de taxi ben je sneller maar wel vaak duurder uit. Een taxi zal kost ongeveer rond de €25 à €30,- euro kosten.

Vanuit omliggende stadjes zoals Filandia of Circasia kun je het beste met een Willy / collectivo (gedeelde jeep / busje) reizen.

Een handige website om busmaatschappijen te vergelijken in Colombia is Redbus.

Beste reistijd Salento

December - maart

Vervoer ter plaatse

Te voet of per Willy. Salento kun je prima te voet ontdekken, het stadje is niet heel groot. Het is wel heuvelachtig, dus goed voor je conditie. Wil je bezienswaardigheden buiten de stad bezoeken, zoals de Cocora Vallei of een koffieboerderij dan kun je het beste met een Willy. Een Willy is een gedeelde Jeep, waarbij je achterin plaatsneemt en je van A naar B wordt gebracht voor slechts een paar euro. Willy's staan klaar op het plein, bij het centrale loket geef je aan waar je naar toe wilt en koop je een kaartje. De Willy's vertrekken wanneer ze vol genoeg zitten.

Centrum Salento, Colombia

Waar te verblijven?

Het leukste om te verblijven is in het levendige centrum van Salento, het centrum is niet heel groot dus vanuit hier zijn alle restaurants op loopafstand bereikbaar. Wil je meer in de rust en natuur zitten, dan is het aanbod ook groot. De natuur rondom Salento is prachtig en er zijn diverse accommodaties waar je in alle rust kunt overnachten, zoals in mooie Ecolodges, glampings en ranches.

Bijzonder overnachten hoeft niet duur te zijn, kijk maar eens naar de EcoLodge Kasaguadua. Als je deze op tijd boekt, kun je al voor €25,- met twee personen een nachtje doorbrengen in deze mooie accommodatie middenin de natuur. Let op, de accommodatie is alleen te voet bereikbaar.

Restaurant Salento
Palmbomen Salento

Wat is er te doen in Salento?

1. Cocora Vallei

Cocora Valley staat bekend om de 60 meter hoge palmbomen, een populair nationaal park in Colombia. Deze prachtige plek is misschien wel het populairste en bekendste plaatje van Colombia. Deze valley is natuurlijk niet voor niets zo populair, want het is waanzinnig mooi en zeker een must see in Colombia.

Cocora Valley kun je in 1 dag bezoeken en ook een mooie hike maken. Vanaf het centrale plein vertrekken de hele dag door “Willy’s“, dit zijn jeep-taxi’s. De eerste vertrekt rond 7 uur.

De beste viewpoints
Als je bij de entree de route linksom pakt, dan loop je direct de vallei in. De viewpoints staan aangegeven als “miradors”, waarvan de eerste eigenlijk meteen al de allermooiste is! Na het laatste viewpoint kun je teruglopen door de vallei of verder wandelen om de Cocora Trail te lopen.

De Cocora Trail
De hike is zo’n 11km, hier doe je 5 à 6 uur over. Het is veel stijgen en dalen en hier en daar moet je ook wat klimmen en klauteren. Een goed profiel is handig, want het kan glad/modderig zijn!

Onderweg moet je €2,50 extra voor de trail betalen, dus neem cash mee. Je kunt de route uitbreiden naar de colibri farm (niet heel boeiend, wel een super leuk pad). Hier kun je koffie/chocomelk drinken en kolibries zien. Je betaalt hier een kleine entree fee voor (volgens mij 10.000 COP €2,30).

Palmbomen Salento
Cocora Valley Salento
Kolibrie farm Salento

Je kan deze route ook de paard doen, dit raad ik af! Het pad is niet geschikt voor paarden en de meeste paarden die we hier gezien hebben zijn in zeer slechte conditie.

Goed om te weten

- Hoe eerder je gaat, hoe rustiger het is
- Probeer het weekend te vermijden
- Schrik niet als het mistig is, dit geeft het juist een geweldig mysterieus effect
- De trail is niet altijd begaanbaar, bij slecht weer kan het pad gesloten zijn.

Kosten:

Willy: €2,50 (retour)
Entree: €5,-
Optioneel: €5,- (lange trail + kolibrie farm)

Cocora Valley Salento
Cocora Valley Salento
Cocora Valley Salento

2. Doe een koffietour

Er worden ontzettend veel koffietours aangeboden in Salento, het is dan ook the place to be voor een leuke koffietour! Dus ga je naar Salento, dan kun je een koffietour niet overslaan en wat is nou leuker dan een authentieke koffietour, waarbij je het hele proces meemaakt.

De leukste op een rijtje:

  • Koffietour Luger
  • Koffietour El Ocaso
  • Koffietour Acacias
  • Koffietour Don Eduardo

El Ocaso wordt door veel reisbloggers aangeraden en is erg populair, daarom kozen wij voor de relatief onbekende koffietour Luger. Met een beetje geluk krijg je een privétour, ze hebben namelijk meerdere (Engelstalige) gidsen en werken niet echt met vaste tijden. Koffie Luger was de leukste, meest interactieve en informatieve koffietour die we gedaan hebben. Deze tour is dus écht een aanrader.

Koffietour Salento

Over koffietour Luger

- €8,- pp inclusief transport
- Kaartjes koop je op het plein in Salento
- De gidsen spreken Engels
- Er zijn geen vaste tijden voor de tours, je kan er heen wanneer je wilt. Soms moet je eventjes wachten.
- Inclusief poncho en hoed (mag je niet houden)
- Je doorloopt het hele proces
- Je mag natuurlijk de koffie proeven

Nog een super leuke authentieke koffietour vind je nabij Filandia, op een uurtje rijden van Salento. Dit is de Finca van de 70 jarige Javier, Finca Temática La Divisa. Deze tour kan je niet boeken op het plein, regel een taxi (Willy) die je naar Finca Temática La Divisa wilt brengen en stuur Javier een whatsappje dat je langs wilt komen. Een beetje Spaans spreken is handig, Javier spreekt namelijk alleen Spaans.

Koffietour Salento
Koffietour Salento
Koffietour Salento

Goed om te weten

Alle koffietours regel je op het plein, je koopt hier kaartjes inclusief transport. Prijzen kunnen verschillen per tour.

Kosten:

Koffietour inclusief transport: €8,- à €15,- pp

Koffietour Salento
Koffietour Salento

3. Speel het Colombiaanse spel Tejo

Tejo is een Colombiaans spel waarbij je met stenen kleine explosies moet veroorzaken! Van een afstand gooi je de steen in een bak met klei, waarbij je mikt op de mini explosieven. Niet goed voor je hart, want je schrikt je rot bij elke knal.. Maar wel heel erg leuk!

Er zijn twee plekken in Salento waar je een potje Tejo kunt spelen! Je kunt een baan nemen bij Los Amigos of bij Bar Danubio. Los Amigos is het meest bekend en populair om Tejo te spelen, veel reizigers komen hier om een biertje te drinken en een spelletje te spelen. Is het te druk bij Los Amigos, dan kun je jouw gooi talenten beproeven bij Bar Danubio. In deze bar zul je meer locals tegenkomen én kun je ook nog een potje poolen! 

Ergens burgers eten en daarna een spelletje met een biertje! Een dure avond zal het niet worden, want voor een potje Tejo of een uurtje poolen betaal je slechts een paar euro. 

Kosten:

Tejo: 10.000 COP pp (€2,30)
Pool: 20.000 COP voor een uur (€4,60)

Restaurant Salento
Centrum Salento, Colombia

4. Downhill Mountainbiken

De stoerste en meest sportieve activiteit in Salento is waarschijnlijk het Downhill Mountainbiken. Conditie hoef je eigenlijk niet te hebben, want je gaat zoals de naam al zegt down hill.. heuvel af dus! Al moet je niet bang zijn aangelegd en wel van een beetje actie houden, het gaat namelijk best hard!

Op ongeveer 20 km van Cocora Valley is nog een vallei te vinden, veel groter dan Cocora Vallei en dit is eigen terrein. Hierdoor mag je deze vallei niet zonder gids bezoeken. De manier om deze nog relatief onbekende vallei te bezoeken is met de Downhill Mountainbike tour. Je fiets in totaal 20 kilometer naar beneden en de tour duurt ongeveer 5 uur.

Volgens Salento Cycling is dit het best bewaarde geheim van Salento.

5. Natural Hotsprings

In Santa Rosa de Cabal, op zo’n 50km van Salento vandaan, vind je natuurlijke warmwaterbronnen. Deze thermale baden zijn de perfecte plek om te ontspannen. De prachtige omgeving siert zich met schilderachtige bergen, waar weelderige bomen en bloemen elke vierkante centimeter bedekken. De warmwaterbronnen bevinden zich op een idyllische plek. Middenin de baden is er een waterval van wel 95 meter hoog.

Je kunt de hotsprings op eigen houtje bezoeken, met het openbaar vervoer, taxi (delen) of huurauto. Als je met de bus gaat, dan moet je eerst naar Pereira en vervolgens een lokale bus naar Santa Rosa de Cabal. Vanaf hier moet je met een Jeep of taxi naar de hotsprings. Het is met een auto ongeveer 1,5 uur rijden van Salento naar de hotsprings. Een taxi zal je naar verwachting tussen de €30-50,- euro kosten.

Goed om te weten

Neem warme kleding mee, in de hotsprings zelf is het heerlijk warm maar daarbuiten kan het fris zijn. Zeker als je eruit komt en nog terug moet reizen naar Salento.

Kosten:

Entree: 51.000 COP (€11,50) pp (kinderen betalen de helft).
Ga je vroeg in de ochtend tussen 6.30 - 10.30, dan betaal je minder.
(Privé)tour: vanaf €80,- pp

6. Wandel naar de viewpoints

Salento heeft een prachtige omgeving en is omringt door bergen. Dan is het natuurlijk niet heel verrassend dat er meerdere uitkijkpunten zijn, waarbij je een geweldig uitzicht hebt op de stad en de natuur.

De twee meest bekende uitkijkpunten zijn Mirador Alto de la Cruz en Mirador Salento. Je vindt ze beide op Google maps en bij Mirador Salento kun je ook nog een kopje koffie drinken. Beide “Miradors” (uitkijkpunten) zijn gratis te bezoeken.

Mirador Salento

7. Shop in de boutique winkeltjes

In Salento zelf zijn leuke winkeltjes te vinden, verwacht geen grote shoppingmalls of bekende winkelketens maar juist kleine boutique winkeltjes. Er worden veel sieraden verkocht, souvenirs en kleding. Alleen de straatjes zelf zijn al een feestje om doorheen te lopen. Salento is erg leuk!

Centrum Salento, Colombia
Centrum Salento, Colombia

8. Maak een eco wandeling

De omgeving van Salento is waanzinnig mooi, dat leent zich dus perfect om te gaan wandelen. Bij EcoLodge Kasaguadua kun je niet alleen uniek overnachten, maar ook alles leren over de natuur tijdens een Eco wandeling. Als je meegaat op de twee uur durende wandeling, leer je alles over de natuur en het ecosysteem. De wandeling start om 10 uur en onder begeleiding van een gids ga je op pad door het Kasaguadua Natural Reserve. Je kunt het beste van te voren een reserveren via Whatsapp: +57 3204258075

Kosten:

Eco wandeling: 30.000 COP (€6,85)

9. Loop naar de waterval

Een leuke wandeling van ongeveer 1,5 uur (one way), deze start bij de Eco boerderij Santa Rita, waarvan de Santa Rita waterval het eindpunt is. Een hele mooie wandeling, waarbij je dwars door een klein natuurreservaat loopt. Je komt onderweg nog 5 kleine watervallen tegen. Het water is ijskoud, maar als je het aandurft kan je er in afkoelen!

Probeer het weekend en feestdagen te vermijden, het kan hier erg druk worden!

Kosten:

Entree: 7000 COP (€1,60)

Cocora Valley Salento
Cocora Valley Salento

10. Ziplinen

In Salento is een kleine zipline te vinden van ongeveer 200 meter lang. Eerlijk is eerlijk, op veel plekken is ziplinen spectaculairder maar als je het nog nooit gedaan hebt is het zeker leuk om te proberen. Vooral voor kinderen een leuke activiteit. Aan het einde van Calle Real (beneden aan de trap bij Mirador Salento), vind je het zipline centrum van Salento.

Kosten:

Entree: 18.000 COP (€4,-)

Restauranttips: lekker eten & drinken in Salento

El Cacharrito

Hamburgers en een biertje, simpel en altijd goed! Voor de vegetariërs hebben ze ook een veggie burger.

Serendipia Veggie

Een ruimte kaart met vegetarische gerechten. Van Lasagne tot salade, bij Serendipia zit je leuk en eet je goed.

Coco Bowl

De hotspot voor een gezond ontbijtje of een lekkere lunch. Aan de voet van het viewpoint zit dit kleine tentje, waar ze heerlijke bowls en avocado on toast hebben.

Restaurant Salento
Restaurant Salento

Concreto Café

Koffie! Salento ligt in de koffieregio en je kan hier prima koffie krijgen, bij Concreto café ben je gegarandeerd van een lekker bakkie.

Trattoria Urrea Salento

Prima pizza! Deze pizzeria ligt in een zijstraat van het centrale plein, je hebt het zo gevonden.

Donde Laurita

Bij Laurita eet je de lekkerste forel. In Colombia heet het Trout en zo staat dit gerecht ook op de kaart, we bestelden twee verschillende soorten trout en het was smullen!

Restaurant Salento
Restaurant Salento
Restaurant Salento

Cumana

Cumana is een Venezolaans tentje met diverse lekkere gerechtjes, de vegetarische hamburgers zijn hier ook erg lekker!

Wabi Asian Kitchen

Sushi en meer! Bij Wabi is het handig om van te voren even te reserveren, want het tentje is klein. Je kan een appje sturen naar +57 310 8467609 om te reserveren.

Etnia Arte y Sabor

Lekker lokaal eten voor een prikkie, dat kan bij Etnia Arte y Sabor in Salento.

Restaurant Salento
Restaurant Salento
Restaurant Salento

Is Salento de moeite waard?

De hamvraag van deze bestemming.. is Salento de moeite waard? Wij vinden van wel! Sterker nog, Salento staat in onze top 5 favoriete bestemmingen in Colombia! Een absolute must dus! Alleen vanwege de Cocora Vallei MOET je er eigenlijk al naar toe, maar zoals je hebt kunnen lezen heeft Salento nog veel meer te bieden. Ga je naar Salento, ga dan in elk geval naar Cocora Valley en doe een koffietour!

Likes

- Cocora Valley is magisch mooi
- Het stadje is kleurrijk en levendig
- Leuke koffietentjes / restaurantjes

Dislikes

Het kan erg druk zijn in het weekend en op feestdagen in de vallei

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Nieuwsgierig naar Colombia?

Colombia is een land in Zuid Amerika dat echt mijn hart heeft gestolen. De mensen, de natuur, de bruisende steden en fijne sfeer, alles klopt! Zo hebben we ontzettend genoten in de koffieregio, maar ook het Caribische noorden heeft veel te bieden. Lees hier de leukste tips voor Cartagena, een bruisende stad in Noord Colombia. Wil je ook een rondreis door Colombia maken? Dat kan ik goed begrijpen en daar help ik graag mee. Ik kan een route voor je uitstippelen met tips, accommodaties en activiteiten die bij jouw wensen passen. Vraag hier jouw persoonlijke reisplan aan.

Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.

Ik ben Renee, jouw reiscoach en ik raak nooit uitgepraat over reizen. Omdat jij een zorgeloze reis verdient, zet ik mijn uitzoektalent en reiservaring in om jou te helpen met het plannen van jouw reis.

Reislustige groetjes,
Renee

Reisgids Lissabon

Download hier jouw gratis reisgids

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *