Working Holiday Visa Australië
Alles wat je moet weten

Op een working holiday visum naar Australië, hoe werkt dat?

Je wilt graag voor een lange tijd naar het buitenland, maar hebt eigenlijk nog niet zoveel geld gespaard? Of droom je al jaren van dit grote continent en kan je niet meer wachten om de kangoeroes vrolijk te zien rondspringen?

Goed nieuws! Australië heeft namelijk sinds begin dit jaar haar grenzen weer geopend! Vanwege covid heeft het land bijna 2 jaar haar deuren gesloten gehouden, maar op dit moment worden backpackers weer met open armen ontvangen. In dit blog vind je alle tips en informatie omtrent de praktische zaken die je moet weten als je naar dit prachtige land wil afreizen op een working holiday visa. Alles wat je moet weten over een Working Holiday Visa in Australië.

Working Holiday Visa Australië
Working Holiday Visa Australië

Wat is een Working Holiday Visa?

Een working holiday visa is een visa van 1 jaar waarmee je zowel kunt reizen als werken. Het visum (subclass 417) is makkelijk online aan te vragen op de website van de Australian Immigration Office. Als je visum eenmaal is goedgekeurd heb je 12 maanden de tijd om naar Australië te komen. Het visum gaat pas officieel in als je eenmaal in het land bent. De kosten voor een working holiday visum bedragen $510 (AUD).

Wil je langer dan een jaar blijven? Dat kan! Als je gedurende je eerste jaar in Australië minimaal 88 dagen (oftewel 3 maanden) ‘specified work’ doet, kun je je visum met 12 maanden verlengen. En zelfs dan hoef je nog niet naar huis. Doe je in dit tweede jaar minimaal 176 dagen (6 maanden) ’specified work’, dan kun je je visum nogmaals met 12 maanden verlengen. Je kunt dus maximaal 3 jaar op een working holiday visum in Australië blijven.

Ik zou iedereen aanraden om die 3 maanden werk tijdens je eerste jaar te doen, ook als je niet de intentie hebt om langer dan een jaar te blijven. Je kunt namelijk altijd nog een keer terug komen. Tot dat je 30 bent kun je nog gebruik maken van working holidays visas. Heb je niet aan de 3 maanden werk voldaan tijdens je eerste jaar? Dan verspil je je kansen op een tweede en derde jaars working holiday visa. Naast een working holiday visa kun je er ook voor kiezen om een toeristen visum aan te vragen. Dit is een goedkopere optie, maar geeft je dus geen werkrechten in Australië.

Gastblogger Marit

Wat betekent "specified" work?

Om het working holiday visum te verlengen moet je dus specified work doen. Specified work betekent werk in een sector waarvan de regering heeft aangegeven dat deze in aanmerking komt voor het verlengen van je working holiday visum. De regering heeft een lijst gemaakt met sectoren waar Australië over het algemeen een groot te kort aan werknemers heeft. Door middel van deze regel probeert de regering deze personeelstekorten op te vangen met backpackers. Voorheen was dit voornamelijk in de agrarische sector. Je kent misschien wel iemand die in Australië is geweest en vervolgens 3 maanden appels heeft staan plukken.

Er is ontzettend veel werk te vinden op boerderijen in Australië. Niet alleen het plukken en inpakken van fruit behoort tot de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook op een veehouderij werken, een tractor besturen tijdens het oogstseizoen, nieuwe bomen planten, of wellicht werk je liever met paarden. Sinds 2021 heeft de regering ook de horeca en toerisme toegevoegd aan de lijst met sectoren. Je kunt nu dus ook in de bediening werken of wellicht zelfs als tour gids. Let op, want horeca en toerisme telt alleen voor je visum in bepaalde regio’s in Australië.

De gehele lijst met sectoren en andere details kun je hier terug vinden:

Working Holiday Visa Australië

Welke verzekering heb ik nodig in Australië?

Naast dat je natuurlijk een visum nodig hebt zijn er nog een aantal andere praktische zaken waar je aan moet denken. Net zoals bij iedere andere bestemming wil je natuurlijk goed verzekerd zijn in het buitenland. Check bij je zorgverzekering welke dekking zij bieden in het buitenland. Daarnaast is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten die bijvoorbeeld ook dekking biedt als je je bagage kwijt raakt of als je camera gestolen wordt. Ga je langer dan 8 maanden naar het buitenland? Dan ben je officieel verplicht om je in Nederland uit te schrijven. In dit geval heb je ook de mogelijkheid om je zorgverzekering stop te zetten en is een langlopende reisverzekering verplicht.

Je hebt in Australië de mogelijkheid om Medicare aan te vragen. Medicare is het Australische zorgverzekering systeem. Australië heeft een afspraak met Nederland waardoor iedereen met een Nederlandse zorgverzekering gratis in aanmerking komt voor Medicare. Dit kan dus alleen als je nog een lopende Nederlandse zorgverzekering hebt. Medicare is gemakkelijk aan te vragen in een Centrelink kantoor die je in vrijwel elke stad kunt vinden. Met je Medicare kaart krijg je korting op doktersbezoeken, ziekenhuis behandelingen en medicatie.

Working Holiday Visa Australië

Hoe open ik een rekening in Australië?

Er zijn verschillende banken in Australië waar je gemakkelijk een rekening kunt openen. De meest voorkomende banken onder backpackers zijn Commonwealth en Westpac. Het openen van een rekening is handig zodat je niet constant transactie kosten hoeft te betalen. Daarnaast is een Australische rekening noodzakelijk zodra je begint met werken. Zodra je in Australië bent aangekomen kun je bij een bank binnen lopen om een rekening te openen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is je paspoort en visum. Zorg dat je wat Australische Dollars contant bij je hebt, of gebruik je credit card, want het kan een week duren tot dat je Australische bank kaart ontvangt.

Op het moment dat je gaat werken heb je ook een Tax File Number (TFN) nodig. Dit is een persoonsgebonden nummer die je aanstaande werkgever nodig heeft om de juiste belastingen te kunnen betalen. Een TFN is gemakkelijk online aan te vragen op de website van de Australian Taxation Office.

Working Holiday Visa Australië
Working Holiday Visa Australië

Hoe vind ik werk in Australië?

Australië is een ontzettend groot land met super veel werkgelegenheid. Tijdens de corona crisis zijn veel backpackers naar huis gegaan en de industrie is daardoor behoorlijk veranderd. Boeren wisten donders goed dat backpackers “specified” work moest doen en werden daardoor regelmatig uitgebuit. Drie maanden lang werken voor je Working Holiday Visa, voor minder dan het minimale uurloon was vrij normaal. Gelukkig is die tijd voorbij. Iedereen staat de springen voor werknemers!

Je kunt gemakkelijk werk vinden via online vacature banken zoals Seek, Indeed of Jora. Er zijn ook ontzettend veel Facebook groepen te vinden. Zoek bijvoorbeeld op termen als ‘Backpacker Jobs Australia’, ’Hospitality Jobs in Melbourne’, of ‘Farm Jobs Australia’. Er worden veel vacatures in zulk soort groepen geplaatst maar het is ook gebruikelijk om zelf een oproep te plaatsen. Je kunt natuurlijk ook gewoon ouderwets met je CV ergens naar binnen lopen en jezelf gelijk voorstellen. Zeker in de horeca is dit vaak de beste optie.

Working Holiday Visa Australië

Wat is het beste seizoen om naar Australië te reizen?

Als je denkt dat het overal in Australië altijd mooi weer is, dan heb je het mis! In het zuiden van Australië kennen ze, net zoals wij, een zomer en winter seizoen. Deze is precies tegenovergesteld aan Nederland gezien Australië op het zuiderlijk halfrond ligt. Wil je graag de winter ontsnappen in Nederland? Dan is het zuiden van Australië een goed optie. Denk aan Perth, Adelaide of Melbourne.

In het noorden van Australië spreken ze van een wet en dry season. Het regenseizoen in het noorden valt tegelijk met de zomer in het zuiden en het droge seizoen in het noorden valt samen met de winter in het zuiden. Tijdens het regenseizoen lopen de temperaturen in het noorden op tot boven de 40 graden en is de luchtvochtigheid ontzettend hoog. Tijdens de droge periode zijn de temperaturen gemiddeld tussen de 20 en de 30 graden. Dit betekent dat je dus heel gemakkelijk met de seizoenen mee kunt reizen. Spendeer de zomermaanden van november t/m april in het zuiden, en reis noordwaarts zodra het te koud wordt. En andersom, ‘overwinter’ van mei t/m oktober in het noorden en reis weer zuidwaarts zodra het te heet en nat wordt.

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Staat een reis naar Australië op jouw bucketlist?

Australië is een geliefd backpack land en één van de meest gekozen landen voor een gapyear of wereldreis. Australië is groot, divers en ontzettend mooi! Al is het geen goedkoop reisland, maar omdat je er kan werken en dus geld kan verdienen is het juist een slimme keuze voor jouw wereldreis. Wat dacht je van 3 maanden werken op een Working Holiday Visa en vervolgens in een camper rondrijden en kangoeroes spotten! Geen idee waar je moet beginnen? Ik help je graag op weg tijdens een 1:1 reiscoachingsgesprek. Oftewel een reispraatje! Lees hier vast de leukste activiteiten in Brisbaneeen chill surfstadje aan de Gold Coast van Australië

Picture of Marit

Marit


Hoi, mijn naam is Marit! Het is al ruim 3 jaar geleden sinds ik voet op Nederlandse bodem heb gezet. Na ruim een half jaar backpacken in Azië kwam ik halverwege mijn wereldreis vast te zitten in Australië. Hier ben ik niet alleen verliefd geworden op een Zuid-Afrikaanse boer maar ook op de fulltime camping lifestyle. Mijn volgende avontuur? Een overlanding trip door meer dan 10 landen in Afrika!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *