Ziek op reis? Lees hier wat je moet doen.​

Reisziektes, welk risico loop je en wat kan je er tegen doen?

Ziek op reis? Lees hier wat je moet doen. Het zweet loopt van je voorhoofd, het rommelt flink in je buik en ligt te rillen. Reizen is helaas niet altijd een feestje. Ziek worden op reis is heel erg vervelend, helaas niet altijd te vermijden en kan voor een flinke dosis heimwee zorgen. Reizen is niet alleen maar feest, maar gaat ook gepaard met lang wachten, vermoeidheid, ergernis en helaas ook met ziek worden. Voordat je het weet ben je besmet met een virus of bacterie. Gelukkig zijn de meeste reisziektes binnen een paar dagen weer weg, maar vervelend blijft het wel. In het geval je toch ziek bent, heb ik hieronder een aantal bekende ziektebeelden en behandelingen omschreven. Natuurlijk ben ik geen dokter, dus raadpleeg ten alle tijden een doktor, wanneer je ziek wordt op reis.

Malaria pillen slikken

Ziek op reis door wagen- en zeeziekte

We beginnen met iets wat iedereen wel kent. Je hoeft hier niet zo zeer voor op wereldreis te zijn, maar wagenziekte komt relatief vaak voor op reis aangezien je vaak met taxi’s, bussen of boten onderweg bent. Wagen- en zeeziekte ontstaat in je evenwichtsorgaan, dit orgaan zit aan beide kanten in het binnenoor. Het evenwichtsorgaan krijgt vanuit de hersenen tegenstrijdige informatie binnen. Je evenwichtsorgaan denkt dat je stil zit én in beweging bent tegelijk en hierdoor wordt er een stofje aangemaakt dat het braakcentrum in de hersenen stimuleert. Hierdoor krijg je de klachten als duizeligheid, bleekheid, misselijkheid en overgeven. Hoe groter de golven, slechter de chauffeur of hoe bochtiger de weg, hoe groter de kans is dat je hierdoor wagen-of zeeziekte krijgt. Wist je dat vrouwen sneller last van wagen- en zeeziekte hebben dan mannen.

Ziek op reis door wagen- of zeeziekte? Wat moet je doen?
Bij de drogist of apotheek zijn kleine pilletjes verkrijgbaar die preventief misselijkheid aanpakken. Voor de beste werking van de pillen, neem je een half uur voordat je gaat reizen zo’n pilletje in. Ook zijn er acupressuur armbandjes te koop, deze doe je om je pols en aan het armbandje zit aan de onderkant een knoopje. Dit knoopje drukt aan de onderzijde van je pols precies op een drukpunt in het lichaam dat bewegingsziekte kan beperken. Verder helpt het om te concentreren op de horizon of het wegdek, rond de assen van het voertuig te gaan zitten en vermijd zure etenswaren tijdens het reizen. Hopelijk word je zo niet meer ziek tijdens het reizen. Lees ook deze 5 simpele tips om zeeziekte te voorkomen als je hier snel last van hebt.

Ziek op reis wagen- en zeeziekte
Ziek op reis wagen- en zeeziekte

Ziek op reis door hoogteziekte

Hoe hoger je bent, hoe minder er zuurstof in de lucht zit. Wanneer je te snel een grote hoogte bereikt (over de 3000 meter) kan je last krijgen van rillingen, hoofdpijn, kortademig, misselijkheid en/of hartkloppingen. Heb je deze symptomen op het moment dat je op grote hoogte zit, dan heb jij waarschijnlijk hoogteziekte te pakken. Verwaarloos je deze verschijnselen, dan zou dit zomaar schadelijke gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. Er zijn vele plekken in de wereld waar bergen op grote hoogte aanwezig zijn. Zo heb je het Andesgebergte (denk dan aan Peru en Bolivia) in Zuid-Amerika dat erg populair is onder backpackers en in Azië is het Himalayagebied in Nepal razend populair.

Last van hoogteziekte? Lees hier wat je moet doen.
Ja, lekker kort door de bocht, maar dat is het zeker. Allereerst het te voorkomen. Geef je lichaam de tijd om aan de hoogte te wennen en zoals ik eerder heb beschreven, ga niet té snel van laag gelegen gebieden naar hoge gebieden. Doe dat in etappes en laat je lichaam wennen aan de hoogte. Een paar dagen later kan je weer door naar het volgende hoger gelegen punt. 

Krijg je toch last van hoogteziekte, blijf dan iets langer op dezelfde plek zodat je lichaam kan wennen aan het lagere zuurstofgehalte. Vermijd alcohol, cafeïne en roken. Drink veel water en ben je in Peru of Bolivia, drink dan coca-thee. In de coca-bladeren zit een stofje dat ervoor zorgt dat de zuurstof in je lichaam beter en sneller wordt verspreid. Daarnaast kan je bij de apotheek ook pillen kopen die de klachten verminderen van hoogteziekte. Werkt dit toch allemaal niet, dan is de beste optie: afdalen.

Ziek op reis door hoogteziekte
Ziek op reis

Ziek op reis door voedselvergiftiging

Waarschijnlijk de meest voorkomende van allemaal en één van de meest vervelende. Je kan hier gauw een week last van hebben en meestal gebeurt het juist op moment dat het écht niet uitkomt. Het kan voorkomen dat je door voedselvergiftiging moet braken, last hebt van diarree en je hebt totaal geen energie meer. Rust, comfort en het drinken van water helpt om je lichaam weer de oude te krijgen. 

Ondanks er grote kans is dat je niks binnen kan houden, moet je proberen om water te drinken en kleine (gezouten) maaltijden te eten. Bij diarree verliest je lichaam ontzettend veel vocht. Dit vocht moet aangevuld worden en doordat zout vocht vasthoudt in je lichaam, is het eten van een bouillon soep een hulpmiddel! Móét je naar de wc? Houd het dan niet tegen, dit is namelijk de manier hoe jouw lichaam de bacterie of virus uit je lichaam probeert te krijgen.

Lees hier wat je moet doen als je hier last hebt van voedselvergiftiging.
Het uitproberen van de lokale keuken is een van de tofste ervaringen tijdens het reizen. Zeker in Zuidoost-Azië eet ik graag lokaal bij de stalletjes op straat. In derde wereldlanden gaat men heel anders om met hygiëne dan wij in Nederland gewend zijn. Kijk dus eerst goed naar de verschillende stalletjes. Staan alle locals bij één tentje en bij de buurman niemand, kies dan niet voor de buurman. Ziet het er onhygiënisch uit? Sla het dan over en zoek verder. 

Wil je toch liever zelf koken en boodschappen doen op de lokale markt of supermarkt? Was dan je fruit en groente voordat je gaat koken. Voor de plekken waar het kraanwater ook niet helemaal top is, gebruik dan een beetje drinkwater om het te wassen. Verder adviseer ik je om geen Norit of andere koolstoftabletten te slikken. Norit zorgt voor verstopping in de darmen en de bacterie of virus moet er juist uit. Wél kan ik je aanraden om ORS op te lossen en dit op te drinken. Hier zit veel suiker en zout in en dat is juist iets wat de darmen nodig heeft om te herstellen. 

Bij het besmet raken van de bacterie zijn je handen de grootste boosdoeners. Probeer je handen altijd na het toiletbezoek en voor het eten in te zepen met antibacteriële zeep. Bij desinfectiegel worden de bacteriën vaak alleen verspreid en niet gedood. Nagelbijten en handcontact met het gezicht vergroot de kans op diarree. Drink geen water uit de kraan en indien je gevoelig bent voor diarree, poets dan je tanden met mineraalwater en houd je mond dicht tijdens het douchen. Heb je langdurig last van hevige buikpijn, krijg je koorts of je ontlasting is bloederig, neem dan contact op met de dokter. 

Vrouwen nemen geld aan bij een lokaal kraampje waar ze eten verkopen in Azië

Ziek op reis door malaria

Malaria is een bekende parasitaire tropenziekte. Muggen die besmet zijn met de parasiet, brengen dit over naar de mens op het moment dat je wordt geprikt. Malaria komt voornamelijk voor bij landen die rond de evenaar gelegen zijn. Na een week tot een paar maanden na besmetting door de geïnfecteerde mug, krijg je vaak hoge koorts, koude rillingen, zweetaanvallen, hoofdpijn, spierpijn en soms misselijk en overgeven.

Lees hier wat je moet doen als je ziek bent door malaria
Zeker weten, buiten dat er malaria pillen zijn, kan je ook met kleine trucjes muggenprikken voorkomen. Deze drie stappen helpen om niet geprikt te worden door muggen:

  • Gebruik muggenspray waar een hoge percentage DEET in zit
  • Slaap ‘s nachts onder een klamboe
  • Tijdens zonsopkomst en zonsondergang zijn de muggen het meest actief. Draag tijdens deze uren bedekkende kleding.

Wil je meer gedetailleerd lezen over malaria en hoe dit te voorkomen? Lees dan deze blog die ik eerder over Malaria schreef: “Alles wat je moet weten over malaria pillen slikken op reis“.

Malaria pillen slikken

Ziek op reis door dengue (knokkelkoorts)

Dengue ofwel knokkelkoorts lijkt ontzettend veel op malaria. De symptomen zijn bijna gelijk aan elkaar en dengue wordt net zoals malaria overgebracht via de mug. Echter onderscheidt dengue zich met huiduitslag en pijn in de gewrichten. Bij dengue word je sneller ziek. 

Wat moet je doen als je ziek bent door dengue?
Heb je het vermoeden dat je dengue hebt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dokter omdat je erg ziek kan worden van dengue. De enige optie om van dengue af te komen is veel water drinken, uitzieken en door de zure appel heen bijten. Er bestaat namelijk helaas geen vaccinatie, pil of behandeling tegen dengue. Gebruik dezelfde stappen die je bij het voorkomen van malaria onderneemt, ook voor dengue.

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Laat je niet afschrikken!

Ziek zijn op reis is helaas niet altijd te vermijden, maar laat het je vooral niet afschrikken om op reis te gaan. De voordelen zijn namelijk zoveel groter dan de nadelen en thuis kan je natuurlijk ook ziek worden. Zodra ik bij de GGD voor reisvaccinaties de deur uitloop, krijg ik altijd het gevoel dat reizen levensgevaarlijk is. Natuurlijk zijn er risico’s aan verbonden, dus het is goed om jezelf te informeren en te beschermen waar je kan. Nogmaals, laat het je niet afschrikken! De wereld is veel te mooi om niet ontdekt te worden. Wil je weten hoe je het beste een jetlag kan voorkomen? Lees deze 3 tips over het voorkomen van een jetlag.

Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *