De leukste tips voor Cartagena, Colombia​

Cartagena is een stad waar je direct verliefd op wordt.

Een stad vol verrassingen, met koloniale gebouwen, sfeervolle pleintjes, wijken met chique huizen, maar ook wijken die wat minder geplaveid zijn en waar je bijvoorbeeld veel streetart tegenkomt. Cartagena ligt in Noord Colombia en is een van de bekendste steden aan de Caribische kust. Deze stad is niet alleen waanzinnig kleurrijk en leuk, maar staat ook nog eens op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Cartagena heeft een hele positieve indruk op ons gemaakt en ik durf je best te zeggen dat je deze stad echt niet wilt overslaan tijdens jouw reis door Colombia. Cartagena bruist, is kleurrijk en is een toffe stad om uit te gaan! Het is aan de ene kant een hele nette stad, maar toch ook met een rauw randje. Cartagena is een must visit! Lees hier de leukste tips voor Cartagena, Colombia.

Hoe kom je in Cartagena?

Met het vliegtuig
Cartagena heeft een luchthaven, je kunt jouw reis door Colombia dus in Cartagena beginnen en/of eindigen wanneer je een rondreis maakt. Uiteraard kun je ook vanuit diverse omliggende landen op Cartagena vliegen en vanuit verschillende bestemmingen in Colombia zelf. Zo gaan er directe vluchten van Medellin en Bogota naar Cartagena.

Met de bus
Wanneer je al in Colombia bent, kun je ook met de bus naar Cartagena reizen. Colombia heeft een goed busnetwerk en er rijden vaak meerdere bussen per dag richting de Caribische stad. Afhankelijk vanaf welke bestemming je komt, kun je met een directe verbinding Cartagena bereiken. Indien je met een huurauto rondreist, dan is Cartagena ook goed te bereiken met de auto. In de stad zelf kan het verkeer druk zijn, maar de wegen er naar toe zijn goed.

Hoeveel dagen in Cartagena?

Ga je naar Cartagena, trek dan minimaal 4 dagen uit voor deze bruisende stad. Heb je langer de tijd? Je kan je hier prima een week of zelfs weken vermaken. Cartagena heeft ontzettend veel te bieden en is een hele leuke stad. Heb je weinig tijd, dan raad ik een minimum van 3 nachten aan om een goede indruk van de stad te krijgen.

Dit zijn de leukste wijken in Cartagena

De leukste wijken om in Cartagena te bezoeken en om te verblijven zijn El Centro en Getsemani. 

Getsemani is het wat meer rauwe gedeelte van de stad, vol streetart en andere straatversieringen. Op het plein Plaza de la Trinidad, is het elke avond feest! Je ziet veel streetperformers, kraampjes met eten, straatverkopers en live muziek, wat je kunt aanschouwen vanaf één van de terrasjes die om het plein heen liggen. Een must do in Getsemani is rondwandelen en op zoek gaan naar alle verschillende soorten streetart. De wijk barst van de prachtige tekeningen, de ene nog mooier dan de ander en allemaal even instagramwaardig.

El Centro is het hart van Cartagena en hier loop je tussen de koloniale gebouwen. In dit gedeelte zijn leuke winkeltjes, restaurants en de straten zijn schoon en sfeervol. Het oude centrum wordt ook wel Old Town genoemd, dit gedeelte van de stad is omringd door de oude stadsmuren. Binnen El Centro liggen twee verschillende wijken, namelijk Old Town en La Ciudad Vieja. Die laatste is beter bekend als San Diego. Beide wijken zijn gemakkelijk te voet te verkennen.

Waar verblijf je in Cartagena?

In Cartagena is het fijn om een accommodatie met zwembad te hebben, het kan er namelijk erg heet worden! Dus check ook of je kamer een ventilator of airco heeft, zodat je niet smelt tijdens de hete en tropische nachten.

4 x Gratis dingen om te doen in Cartagena

Cartagena is nou niet per se een stad waar je bezienswaardigheden gaat afvinken. Er zijn zeker wel een aantal mooie bezienswaardigheden, zoals de klokkentoren en de San Pedro Claver kathedraal. Al is Cartagena vooral een stad, waar je ronddwaalt en de sfeer in je opneemt. Mensen kijken vanaf de verschillende leuke pleintjes, kriskras straatjes inslaan en kijken waar je uitkomt.

1. Free Walking Tour

Wil je de stad leren kennen en meteen wat gouden tips meekrijgen? Dan is een Free Walking Tour in Cartagena echt een aanrader. Tijdens de tour loop je door de oude stad en leer je meer over de geschiedenis en onbekende plekjes. De tour wordt elke dag van maandag t/m zaterdag gegeven om half 10 en om 16.00 uur. Het verzamelpunt is Plaza de los Coches, onder het standbeeld van Pedro de Heredia. Het is verplicht om je van te voren even aan te melden voor de tour. Een Free Walking Tour is in principe gratis, echter wordt het enorm gewaardeerd indien je de gids aan het einde van de tour een fooi geeft. Je mag zelf weten hoeveel je geeft, richtlijn is €5,- à €10,- per persoon. Hier vind je meer informatie en kun je je aanmelden voor de tour.

2. De leukste pleinen van Cartagena

Plaza Bolivar, Plaza Santa Domingo en Plaza de la Santisima Trinidad zijn de leukste pleinen die je in de stad te vinden zijn. Ga je naar een stad in Zuid Amerika, dan is de kans groot dat deze stad een Plaza Bolivar heeft. In Cartagena is Plaza Bolivar het meest bekende plein. Het plein is omringt door prachtige koloniale gebouwen en een van de mooiste pleinen van de stad. Doordat er veel schaduw op het plein te vinden is, komen de locals hier graag afkoelen. In het midden van het plein staat een standbeeld van Simon Bolivar, waarnaar het plein vernoemd is.

Plaza Santo Domingo is vernoemd naar de beroemde en oudste kerk van Cartagena. Het is een opvallende felgele kerk, die je niet kan missen als je het plein nadert. Op dit bruisende plein is altijd wel iets te beleven, streefperformers zoals dansers, bandjes en kunstenaars sieren het plein met hun talenten. Je kan hier terecht voor een drankje tussen de prachtige koloniale gebouwen die het plein omringen.

Plaza de la Santisima Trinidad is het meest locale plein van deze drie plaza’s. Het is een vrij klein pleintje, maar heel sfeervol en altijd druk! Vooral in de avond komt dit plein tot leven. Locals en reizigers verzamelen zich; om spelletjes te spelen, spullen te verkopen en om te smullen van de streetfood kraampjes. Het kerkje is het middelpunt van het plein en rondom kun je plaatsnemen op een bankje en genieten van het lokale leven om je heen. Er zijn ook genoeg terrasjes waar je kunt plaatsnemen en gegarandeerd zal je hier vermaakt worden door straatartiesten! Op dit plein in Cartagena is het nooit saai.

3. De drie meest bezochte bezienswaardigheden

De kathedraal, klokkentoren en het fort zijn de drie meest bezochte bezienswaardigheden van Cartagena. De kathedraal San Pedro Claver is een van de mooiste kerken in Colombia en een zeer interessante kerk om te bezoeken. 

Torre del Reloj staat bij de ingang van de ommuurde stad en is een opvallend felgeel gebouw. De klokkentoren is omringd door de muren van de oude vestingwerken van Cartagena. De klokkentoren vormt de ingang naar het oude centrum en eromheen zijn altijd veel straatverkopers te vinden. 

Een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden is het fort Castillo de San Felipe. Op de heuvel San Lázaro in Cartagena, bouwden de Spanjaarden in hun kolonie het grootste fort ooit! Het fort werd gebouwd om de stad te beschermen en de Spanjaarden wisten Cartagena met succes te verdedigen. Wanneer je het fort bezoekt dan kun je dwalen door de bijzondere constructie van het fort, verdwalen in een doolhof van tunnels en donkere gangen.

4. Luieren aan het strand

Vanuit Cartagena is het strand gemakkelijk bereikbaar. Je kunt zelf een dagje uittrekken om naar het strand te gaan, zoals naar Playa De Bocagrande. De stranden nabij Cartagena zijn drukbezocht en de mooiste stranden zijn het beste middels een tourtje te bereiken.

Zo kun je een dagtrip maken naar Playa Blanca of Isla Grande. Een aanrader is om de weekenden te vermijden, op zaterdag en zondag is het namelijk extra druk omdat ook de locals graag erop uit trekken in het weekend. Isla Grande is een echt tropisch eiland met wuivende palmbomen en wit strand. Dit strand is alleen per boot bereikbaar en ligt op zo’n uurtje varen van Cartagena. Isla Grande is dus vrij gemakkelijk te bereiken en dat betekent helaas ook dat je het strand nooit voor jezelf zult hebben. 

Cartagena is ook een goede uitvalsbasis om de eilanden San Andres te bezoeken. Je kunt een aantal nachten op de eilanden verblijven. Het makkelijkste om San Andres te bereiken is middels een vlucht vanuit Cartagena. Rondom San Andres liggen meerdere eilanden, leuk om een paar dagen te gaan eilandhoppen dus!

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Benieuwd geworden naar Cartagena?

Ik ben ondertussen niet alleen Cartagena fan, maar zeker ook Colombia fan! Ik help je graag met het uitstippelen van jouw reis naar Colombia. Zo hielp ik Gerben en zijn vrienden door ze persoonlijk reisadvies te geven, tijdens 1:1 reiscoaching. Oftewel een reispraatje! Nieuwsgierig wat ik nog meer voor je kan doen? Lees hier welke vorm van persoonlijk reisadvies bij jou past. Cartagena is in elk geval een plek voor op je bucketlist en wat mij betreft een absolute must visit in Colombia. 

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.

Ik ben Renee, jouw reiscoach en ik raak nooit uitgepraat over reizen. Omdat jij een zorgeloze reis verdient, zet ik mijn uitzoektalent en reiservaring in om jou te helpen met het plannen van jouw reis.

Reislustige groetjes,
Renee

Reisgids Lissabon

Download hier jouw gratis reisgids