4 onontdekte cenotes in Mexico

Een cenote bezoeken mag je niet overslaan in Mexico.

Er zijn meer dan 3000 cenotes in Mexico, alleen al in de regio Yucatan! Je hebt misschien weleens van een cenote gehoord, dit zijn water bevattende grotten of poelen in Yucatán. Voor de Maya’s was een cenote een heilige plaats. Zij zagen een cenote als ingang naar de onderwereld. Tegenwoordig zijn cenotes vooral populair onder toeristen, omdat het een waanzinnig mooi natuurverschijnsel is. Veel cenotes worden dagelijks drukbezocht, maar er zijn er ook nog genoeg te vinden die nog onontdekt zijn. In deze blog heb ik mijn 4 favoriete hidden gems op een rijtje gezet. Alle cenotes uit deze blog heb ik vanuit Valladolid bezocht.

1. Cenote Xcanahaltun

Wat maakt deze onontdekte cenote zo bijzonder?
Deze cenote is echt magisch en mijn nummer één van dit lijstje. Deze cenote ligt ondergronds en dit maakt de cenote heel bijzonder. Via een smalle spiraaltrap daal je af naar de cenote. Eenmaal beneden kom je op een houten platform met twee trappen om het water in te gaan. Als je omhoog kijkt zie je een groot gat in het midden van de cenote waar de zonnestralen doorheen komen. Het hele plafond van de cenote bestaat uit stalactieten. Het water is heel helder en blauwer dan blauw. Het is een hele fijne cenote om in te zwemmen. De cenote ligt redelijk afgelegen is zeker nog niet ontdekt door het grote publiek. Er komen hier dagelijks maar een handvol mensen. Vaak geldt, hoe eerder je er bent hoe minder mensen.

Hoe kom je er?

Cenote Xcanahaltun ligt op een kleine 30 kilometer rijden van het centrum van Valladolid. Met de auto is dit ruim een half uur rijden. Er is geen openbaar vervoer beschikbaar naar de cenote. Je kunt er het gemakkelijkste zelf naar toe rijden met een huurauto of scooter. Een andere optie is om met een taxi naar deze cenote te gaan. Vraag de taxi chauffeur om op je te wachten.

Wat kost het?

De entree is 175 pesos pp (dit is ongeveer €8,70)

Vrouw loopt de trap af in een paarse bikini het water in van Cenote Xcanahaltun in Yucatan Mexico
Bovenaanzicht van een vrouw die het water uitloopt via een trap van een houten platform in Cenote Xcanahaltun in Yucatan Mexico
Cenote met stalactieten en felblauw water Xcanahaltun in Mexico

2. Cenote X'ux Ha

Wat maakt deze onontdekte cenote zo bijzonder?
Deze cenote lijkt een beetje op Xcanahaltun, maar is toch net weer anders. Ook deze cenote ligt ondergronds en is een prachtige grot vol stalactieten. Je daalt eerst in het donker een lange houten trap af en vervolgens kom je uit bij het meest blauwe water dat je ooit hebt gezien. De cenote is vrij groot waardoor je hier goed kunt zwemmen. Er is een plateau waar je op kunt staan en vanaf kunt springen. Ook is er nog een hoog plateau in de rotswand gebouwd, deze is alleen voor als je geen hoogtevrees hebt. Erg druk wordt het hier meestal niet, maar wil je zeker zijn van een een rustig moment dan moet je vroeg gaan.

Hoe kom je er?

Cenote X'ux Ha is het beste te bereiken vanuit Valladolid. Deze cenote ligt op zo'n 20 minuten rijden van het centrum. Je kunt er het gemakkelijkste zelf naar toe rijden met een huurauto of scooter. Een andere optie is om met een taxi naar deze cenote te gaan. Vraag de taxi chauffeur om op je te wachten. Maak je een rondreis en rij je van Tulum naar Valladolid of andersom? Dan kun je deze cenote gemakkelijk mee pakken, je rijdt er namelijk langs.

Wat kost het?

De entree is 120 pesos pp (dit is ongeveer €6,-)

Vrouw staat op de rand van een houten platform omgeven door blauw water en een rotswand met stalactieten in Cenote Xux'Ha in Yucatan Mexico
Bovenaanzicht van een vrouw die op de rand van een houten platform zit in Cenote Xux'Ha in Yucatan Mexico
Bovenaanzicht van houten platform omgeven van blauw water en een rotswand in Cenote Xux'Ha in Yucatan Mexico

3. Cenote Sac-Aua

Wat maakt deze onontdekte cenote zo bijzonder?
De cenote Sac-Aua is weer een hele andere cenote dan de eerste twee. Dit is namelijk geen grot, maar meer een open cenote. Ook is het niet een hele grote poel, maar meer een soort riviertje. Ook hier daal je een trap af om bij de cenote te komen. Eenmaal beneden kom je uit op een stuk grond en hieromheen ligt het water met veel vissen erin. Het gedeelte om te zwemmen is niet heel groot, toch is de cenote echt een plaatje en zeker de moeite waard om te bezoeken. Juist omdat deze cenote weer zo anders is dan de andere cenotes. Er is een klein houten plankje waar je met een aanloopje het heldere water in kunt springen. Ook kun je een kajak huren, al valt er niet heel ver te peddelen. Nog relatief onbekend, om andere bezoekers te vermijden ga je vroeg in de ochtend of juist aan het einde van de dag.

Hoe kom je er?

Cenote Sac-Aua ligt hemelsbreed vlakbij Cenote Xcanahaltun, doordat er geen binnendoor weggetje is doe je er zo'n 15 minuten over met de auto om van de ene cenote naar de andere te rijden. Leuk om beiden op één dag te combineren. Sac-Aua ligt net als Xcanahaltun op een kleine 30 kilometer rijden van het centrum van Valladolid. Met de auto is dit ruim een half uur rijden. Je kunt met eigen auto, scooter of taxi naar deze cenote.

Wat kost het?

De entree is 150 pesos pp (dit is ongeveer €7,50)

Vrouw in paarse bikini zit op een rots bij Cenote Sac-Aua in Yucatan Mexico
Vrouw in paarse bikini bij Cenote Sac-Aua
Blauw water omgeven door een rotswand met stalactieten in Cenote Sac-Aua in Yucatan Mexico

4. Cenote Lol-Ha

Wat maakt deze onontdekte cenote zo bijzonder?
Last but not least, cenote Lol-Ha. Deze is net als Sac-Aua een open cenote, maar toch weer heel anders. Deze cenote heeft namelijk wel één grote diepe poel, perfect om te zwemmen dus. De cenote is helemaal open, dus van bovenaf kan je al goed zien hoe deze eruit ziet. Met een korte stijle trap daal je af de cenote in en kun je een verfrissende duik nemen. Je kunt van het smalle platform afspringen van verschillende hoogtes of gewoon het kleine trapje afdalen het water in. Wat deze cenote zo bijzonder maakt zijn de prachtige lianen die langs de rotsen hangen. Ook echt weer een magisch mooie cenote! Funfact: Lol-Ha ligt vlak naast de super populaire cenote Ik-Kil, waar zo’n beetje elke tour en bezoeker gaat afkoelen na hun bezoek aan Chichen Itza. Wees jij nou slim en rij naar cenote Lol-Ha in plaats van cenote Ik-Kil, want die is minstens zo mooi en 100 x minder druk!

Hoe kom je er?

Cenote Lol-Ha kun je zowel vanuit Valladolid als Merida bezoeken. Vanaf Valladolid is het ruim een uur rijden naar deze cenote en vanaf Merida een kleine twee uur. Nog beter is het om een bezoek aan Lol-Ha te combineren met jouw bezoek aan Chichén Itzá. Deze cenote ligt namelijk maar op een half uurtje rijden van Chichén Itzá af.

Wat kost het?

De entree is 100 pesos pp (dit is ongeveer €5,-)

Vrouw zit op de rand van Cenote Lol-Ha in Yucatan Mexico van bovenaf
Vrouw op een houten trap van Cenote Lol-Ha in Yucatan Mexico
Cenote Lol-Ha in Yucatan Mexico van bovenaf

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Ontdek meer regio's in Mexico

Yucatan is de meest populaire regio van Mexico, zeer geliefd onder vakantiegangers en strandliefhebbers. Wil je wat meer buiten de gebaande paden reizen? Kijk dan eens naar de regio Chiapas. Hier vind je waanzinnige tempels, jungle en indrukwekkende watervallen. Lees in deze blog alles over de mooiste waterval in Mexico Agua Azul.

Picture of Reiscoach Renee

Reiscoach Renee

Ik ben dé reiscoach van Aap Noot Reis. Ik regel voor jou een zorgeloze reis, waar je ook heen wilt! Sinds ik jaren geleden het zogenaamde "reisvirus" opgelopen heb, ben ik hartstikke reisverslaafd! Met mijn eindeloze passie voor reizen en alle reiservaringen die ik de afgelopen 10 jaar op heb gedaan, ben ik Aap Noot Reis begonnen. Als reiscoach en reisliefhebber is het mijn doel om anderen te helpen met het voorbereiden/uitzoeken van hun reis, want iedereen verdient een zorgeloze reis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *