De populairste levada wandeling op Madeira

PR6 / PR 6.1 – Levada wandeling 25 Fontes & Risco waterval

Een van de populairste en mooiste levada wandelingen op Madeira is de PR6 25 Fontes & PR6.1 Risco waterval. Deze twee wandelingen kun je combineren, vandaar dat ik ze dan ook samen benoem. De wandeling heeft een afstand van ongeveer 9km (heen en terug). De wandeling loopt door een groen gebied met varens en mossen.

Wat is een Levada eigenlijk?

Levadas zijn irrigatiekanalen die vaak al in 16e eeuw zijn gebouwd om water van de noorden naar de zuiden te brengen. Het regent namelijk vaker in het noorden dan in het zuiden. De levadas lopen door prachtige gebieden in de bergen. Momenteel is er ongeveer 3000 km aan levadas op Madeira. 

Tips voor onderweg

Begin de wandeling vroeg, dit is namelijk een van de populairste levada wandelingen en het kan er in de middag erg druk worden. Neem voor onderweg iets te eten en te drinken mee en draag goede wandelschoenen. Draag laagjes kleding en neem eventueel een regenjas mee. 

Over deze wandelroute

Je start vanaf de parkeerplaats van PR6/6.1 en volgt de brede geasfalteerde weg gedurende ongeveer 2km tot aan een cafeetje. Wil je niet dit, wat saaie, stuk lopen dan kun je vanaf de parkeerplaats ook een shuttle nemen die je naar het cafeetje brengt. Deze rijdt wel pas vanaf 10.00 uur en kost 3 euro enkel of 5 euro retour. Bij het cafeetje ga je via een trap nog een stuk naar beneden. Daarna begint de wandeling pas echt. Je loopt op een smal pad naast de levadas. Het is soms een beetje stunten als je een tegenligger tegen komt maar dat hoort er een beetje bij.

Hoe kom je bij de Risco waterval?

Op een gegeven moment kun je van de route afwijken om bij de Risco waterval te komen (PR 6.1). Dit staat duidelijk aangegeven met bordjes. Je loopt ongeveer 800 meter naar de Risco waterval en daarna loop je dit stukje weer terug en vervolg je je weg richting de 25 Fontes. Hier wordt na een tijdje het pad smaller. Dit gedeelte wordt omgeven met mooie, vaak over het pad hangende bomen. Erg mooi om te zien. Onderweg heb je nog mooie uitzichten op de groene gedeeltes van Madeira.

De 25 Fontes

Na een klein uurtje lopen bereik je de 25 fontes. Via een steile rotswand komen 25 watervalletjes naar beneden. De wand is bedekt met mos en varens en heeft verschillende kleuren. Ik heb hier echt een tijdje gestaan, gewoon genieten. De meeste mensen nemen hier even een pauze en eten of drinken iets en genieten ondertussen van het zicht op deze prachtige plek voor ze weer aan de terugweg beginnen.

Moeilijkheidsgraad

Het is een gemakkelijke en vlakke wandeling. Je loopt het grootste gedeelte langs de levadas af en soms over bospaadjes. Zeker de moeite waard!

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Wandelen door een ruig gedeelte van Madeira?

Op Madeira kun je veel verschillende wandelingen maken. Het landschap is ontzettend divers, deze verschillen zie je vooral wanneer je verschillende kanten van het eiland gaat ontdekken. In het oosten van Madeira is het landschap namelijk heel ruig, maar ook droog! In tegenstelling tot de juist weer hele groene delen van het eiland. Wil je een ruige wandelroute in Oost Madeira lopen? Lees hier dan alle tips!

Picture of Kim

Kim

Hallo allemaal! Ik ben Kim van @het.reiskoffertje. Ik houd van reizen en alles wat hiermee te maken heeft en ik ben altijd op zoek naar mooie, nieuwe, leuke plekjes. Ik doe dan ook niks liever dan op pad gaan, reizen en genieten van al het moois op de wereld. Inmiddels heb ik al aardig wat landen bezocht. Ik neem je op mijn website dan ook graag mee in mijn reiskoffertje. Hopelijk kan ik jullie inspireren tot het maken van mooie reizen.

Ik ben Renee, jouw reiscoach en ik raak nooit uitgepraat over reizen. Omdat jij een zorgeloze reis verdient, zet ik mijn uitzoektalent en reiservaring in om jou te helpen met het plannen van jouw reis.

Reislustige groetjes,
Renee

Reisgids Lissabon

Download hier jouw gratis reisgids

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *