De mooiste wandeling op Madeira

De wandelroute: PR1 – Vereda Do Areeiro. Deze wil je niet missen!

Dit is dé wandeling die je op Madeira gemaakt moet hebben. Het is wel ook meteen de zwaarste wandeling die je op Madeira kunt maken. De wandeling start boven op de Pico do Areeiro waar je je auto kunt parkeren. Je loopt via andere bergtoppen en mooie uitzichten naar de hoogste bergtop van het eiland, de Pico Ruivo. Voordat je naar de startlocatie rijdt raad ik je aan om op een van de vele webcams die online te vinden zijn te kijken naar het weer. Het komt namelijk geregeld voor dat de pieken in de mist hangen. Aanrader is ook om laagjes kleding aan te doen omdat het weer er snel kan veranderen en voldoende eten en drinken mee te nemen.

Alles wat je moet weten over deze wandelroute

De afstand van de wandeling is 7km (enkel). Daarna moet je dezelfde weg weer terug. Heen en terug is het totaal ongeveer 14 km en ben je 6-7 uur onderweg. Je kunt er ook voor kiezen je op te laten halen door een transfer na 7km. Deze zou je dan wel van te voren zelf moeten regelen. Of je moet met een tour meegaan waarbij het vervoer geregeld is.

Begin vroeg in de morgen aan de wandeling zodat je de drukte voor bent en omdat de wandeling ook aardig wat tijd in beslag neemt. De Pico do Areeiro is ook een populaire plek om van de zonsopgang te genieten. Dit kun je dus eventueel combineren.

Wat is de route?

De route staat met bordjes aangegeven en je kunt hier echt niet verdwalen. Het eerste stuk van de wandeling loop je over paden met aan beide kanten afgronden. De uitzichten zijn fenomenaal. Het gedeelte wat dan volgt bestaat uit veel trappen en een aantal tunnels.
Tip! Neem een zaklamp mee.

Je loopt via paden met fantastische uitzichten en komt onderweg nog dode bomen tegen met aparte vormen. Vlak voor de laatste klim naar boven (ook weer trappen) kom je nog een cafeetje tegen waar je nog wat kunt eten of drinken en even naar de wc kunt gaan. Boven op de top van de Pico Ruivo aangekomen is het gewoon genieten!

Onze ervaring met deze wandelroute

Persoonlijk vond ik dit een zware wandeling, vooral door de vele trappen die de wandeling heeft. Maar het is echt de moeite waard. Je kunt ook een gedeelte van de wandeling lopen en als je niet meer verder kunt omdraaien. Je moet uiteindelijk toch weer terug naar het startpunt.

Alternatieve wandelroute

Er bestaat ook een kortere wandeling naar de Pico Ruivo (PR 1.2). Deze wandeling heeft een afstand van 2,8km (enkel). Je slaat het mooiste gedeelte van de PR1 wel over, maar ondanks dat is deze wandeling zeker een aanrader omdat de PR1 helaas niet voor iedereen geschikt is. Je wordt onderweg nog steeds beloond met mooie uitzichten, je komt ook het cafeetje weer tegen net als bij PR 1 en je beklimt ook de weg naar de Pico Ruivo. Daarna ga je dezelfde weg weer terug. Zo ben je wel alsnog boven op de hoogste top van Madeira geweest.

Tip: Bekijk van te voren het weer

De eerste keer dat wij de Pico Ruivo wilde beklimmen zijn we naar boven gereden zonder op de webcams te kijken en kwamen we in de mist terecht. Je ziet dan ook echt helemaal niks en het waaide er op dat moment ook heel hard. Uiteindelijk zijn we na 2km weer omgedraaid. Daarna zijn we de webcams in de gaten gaan houden en zo snel als het weer er goed uitzag in de auto gesprongen. 

Zwaar, maar de moeite waard!

We hebben eerst de PR1.2 gedaan zodat we tenminste al een deel van de mooie omgeving gezien hadden. Omdat we toch ook heel graag de PR1 wilde lopen zijn we de rest van de week het weer in de gaten blijven houden en zagen helaas vaak mist (wij waren er in juni). Tot op een van de laatste dagen van onze reis, geen mist, hup in de auto en gaan. We zijn blij dat we ook nog de PR1 hebben kunnen lopen ondanks dat deze wandeling zwaar was (en we wandelde thuis ook al aardig wat). De omgeving is namelijk echt ongelofelijk mooi!

Boek via deze linkjes:

Om het jou makkelijk te maken, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van al mijn favoriete websites waar ik graag boek of reisartikelen koop. Gebruik je één van deze linkjes, dan ontvang ik een kleine vergoeding en het kost jou helemaal niets extra natuurlijk!  

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Meer Portugal inspiratie?

Madeira, ook wel het Hawai van Europa genoemd! Een prachtig groen land, vol ruige natuur. Een land waar veel wandelliefhebbers erg blij worden en waar je dan ook prachtige wandelingen kunt maken. Madeira heeft ontzettend veel te bieden, benieuwd naar de top 5 mooiste wandelingen op Madeira? Gastblogger Kim heeft ze voor je op een rijtje gezet!

Picture of Kim

Kim

Hallo allemaal! Ik ben Kim van @het.reiskoffertje. Ik houd van reizen en alles wat hiermee te maken heeft en ik ben altijd op zoek naar mooie, nieuwe, leuke plekjes. Ik doe dan ook niks liever dan op pad gaan, reizen en genieten van al het moois op de wereld. Inmiddels heb ik al aardig wat landen bezocht. Ik neem je op mijn website dan ook graag mee in mijn reiskoffertje. Hopelijk kan ik jullie inspireren tot het maken van mooie reizen.

Ik ben Renee, jouw reiscoach en ik raak nooit uitgepraat over reizen. Omdat jij een zorgeloze reis verdient, zet ik mijn uitzoektalent en reiservaring in om jou te helpen met het plannen van jouw reis.

Reislustige groetjes,
Renee

Reisgids Lissabon

Download hier jouw gratis reisgids

2 gedachten over “De mooiste wandeling op Madeira”

 1. Hi Kim,
  Toffe tips over Madeira. Wij gaan in februari, dus ben al wat informatie en vooral inspiratie aan het opdoen. Goede tip om de webcams in de gaten te houden. Waar vind je die, weet je dat toevallig nog?
  Thanks!

  1. Hi Janneke,
   Ik heb mijn gastblogger Kim gevraagd of ze deze informatie met mij kon delen, hierbij haar antwoord.

   De webcams hoef je maar te googlen op t internet en je vindt er heel veel. Verschillende pagina’s. Bijv: https://www.madeira-web.com/en/webcams/funchal-marina-livecam.html
   https://www.netmadeira.com/webcams-madeira
   https://www.meteoblue.com/nl/weer/webcams/madeira-islands_portugal_2266877

   Wij keken meestal gewoon op een aantal sites en dan zag je fijn hoe het weer aan de andere kant voor het eiland was.

   Reislustige groetjes,
   Renee dé reiscoach van Aap Noot Reis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *